^

Izguba teže: kako nevarna je zavrnitev maščob, beljakovin ali ogljikovih hidratov?

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 19.10.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Ko smo tanki, definitivno nekaj zavrnemo. Ta zavrnitev ne ogroža zgolj izgube uporabnih elementov v sledovih, temveč tudi povratnega učinka - lahko si opomoremo. Toda to sploh ni bilo načrt. Kaj grozi zavrnitev maščob, beljakovin, ogljikovih hidratov - vsaj eden od teh elementov?

Zakaj potrebujemo beljakovine, ogljikove hidrate in maščobe?

Zakaj potrebujemo beljakovine, ogljikove hidrate in maščobe?

To so mikrohranili, ki naše telo nasičujejo s koristnimi substancami in zagotavljajo energijo za rast, življenje in delo. Minerali in vitamini so elementi prehrane našega telesa, ki jih potrebujemo relativno malo.

Oseba dobi glukozo iz ogljikovih hidratov. To je vir energije za človeka. Glukozo lahko dobimo tudi iz maščob, beljakovin, za uporabo kot gorivo za celice. Telo gori glukozo in v zameno proizvaja energijo.

Ogljikovi hidrati

Ogljikovi hidrati se lahko hitro spremenijo v glukozo že v trenutku, ko oseba žveči. Ogljikovi hidrati lahko zagotovijo hiter prehod glukoze v energijo (preprosti ogljikovi hidrati) in počasi (zapleteni ogljikovi hidrati).

Preprosti ogljikovi hidrati so v hrani, ki vsebuje škrob. To so krompir, kruh, žita, piškoti in vsa moko, sadni sokovi, alkohol.

Kompleksni ogljikovi hidrati so v zelenjavi, žitih, sadju, čeprav niso predelani. Kompleksni ogljikovi hidrati so dobri, ker napajajo naše telo z vlakni v vodi (pektin in sadje) in netopen (zelena).

trusted-source[1], [2], [3]

Maščobe in beljakovine

Te snovi sodelujejo v procesih metabolizma, spodbujajo proizvodnjo glukoze, sodelujejo pri presnovi energije in pomagajo obnoviti energijo. Ta energijska bomba še vedno deluje 5-6 ur po jedi.

Glukoza je potrebna ljudem nenehno, brez da možgani ne morejo popolnoma delovati. Zato mora glukoza izhajati iz hrane, ne v majhnih in majhnih odmerkih, ampak enakomerno čez cel dan.

Če želite to narediti, morate uravnotežiti prehrano in jesti približno na isti frekvenci, tako da lahko telo predeluje glukozo in jo dovaja skozi cel dan. To pomeni, da je zaželeno jesti po možnosti 5 do 6-krat na dan v razdeljenih odmerkih z enakimi časovnimi intervali.

Če oseba poje veliko, potem malo, glukoza vstopi v telo neenakomerno, možgani pa delujejo slabo v teh intervalih. Občutite lahko splošno šibkost, zaspanost, utrujenost.

trusted-source[4], [5]

Ogljikovi hidrati in njihove lastnosti za izgubo teže

Že več let, od šestdesetih let prejšnjega stoletja, je medij prideloval idejo, da ogljikovi hidrati prispevajo k nizu prekomerne teže. Za to so bili priporočeni, da so izključeni iz prehrane na splošno. Potem se je mnenje zdravnikov spremenilo, priporočili pa so tudi uporabo ogljikovih hidratov v prehrani, vendar pazite na prekomerno težo. To je mnenje, da so ogljikovi hidrati koristni, vendar je prekomerna teža, ki je nastala, škodljiva, je bilo nepraktično.

Ni bilo jasnih navodil za uporabo ogljikovih hidratov in ali jih sploh uporabljati.

V revijah je bilo navedeno, da so maščobe na človeškem telesu oblikovane iz dejstva, da so ljudje pojedli maščobe. Še kasneje so zdravniki povedali, da se več kilogramov pri človeku oblikujejo ne zaradi prehranjevanja maščobnih živil, temveč zaradi preveč visoke vsebnosti kalorij.

Kakšno mnenje bi bilo koristno in praktično za nadzorovanje teže? Kako in koliko lahko uporabite maščobe, beljakovine in ogljikove hidrate?

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10], [11]

Pomembni nasveti za nadzor telesne teže

Če je velikost telesa blizu ideala (to je razmerje med višino in težo), lahko poskusite z več dietami in ostanejo na optimalni prehrani, ki vključuje tako maščobe kot tudi beljakovine in ogljikove hidrate. To pomeni, da v praksi že poteka certificiran potek prehrane.

Če se ženska po 30-ih začne sprostiti, potem morate izbrati obliko ogljikovih hidratov, ki bo nadzorovala proces normalizacije teže. To pomeni, da si dovolite, da izberete meni ogljikovih hidratov in se ne izboljšajo zaradi prekomerne vsebnosti kalorij v hrani. Preprosti ogljikovi hidrati - vir presežne teže, če jih jeste preveč. Ta moko, krompir, sadni sokovi z dodatkom sladkorja, sladkarije, sladice, čokolade.

Vsi ti izdelki prispevajo k večji produkciji insulina, ki ima lastnost zadrževanja maščobe v telesu.

Ogljikovi hidrati in bolezni

Če ščitnična žleza osebe ne deluje dobro, se njegove funkcije zlomijo in v prehrani je malo ogljikovih hidratov, možgani pa začnejo prejemati signale iz SOS-a, da organizem stradam. In potem možgani spodbujajo ščitnico za to lakoto.

Ščitnica se takoj odzove s povečanjem proizvodnje hormonov T3 in T4. Ampak T3 v tej situaciji ima lastnost vezanja na beljakovinske snovi v krvi in ne bo več aktivna, ne bo več izpolnila svoje vloge aktiviranja metabolnih procesov.

Ko se hormon T3 veže, se metabolizem moti in upočasni. Tako se maščobno tkivo nabira več, kot ste načrtovali. Ravnovesje ščitnice se zlomi, odsotnost ali majhna količina ogljikovih hidratov pa še poslabša ta proces. Bolezni ščitnice niso samo očitne, temveč tudi skrite, zato morate biti pozorni na rezanje ogljikovih hidratov iz menija.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16]

Norma ogljikovih hidratov za ženske

Seveda so te norme individualne, splošna priporočila pa so približno enaka. Za ženske, stare od 30 do 40 let, mora norma ogljikovih hidratov vsak dan biti do 40% celotne prehrane.

V ogljikovih hidratih so kalorije (energijske enote) manjše od maščob - 4 kalorije v 1 gramu. Toda ta energija porabi več kot po porabi maščobe. Če ženska poje dovolj zelenjave, sadja in kaljenega žita, dobi dovolj energije, da uživa kompleksne ogljikove hidrate.

To poveča raven glukoze, kar pomeni, da je raven energije večja od vključitve preprostih ogljikovih hidratov v meniju. Toda to pomeni, da mora ženska hkrati premakniti več in preveriti hormonsko ravnovesje, brez katere bi prehrana neučinkovita. Ženska, ki uživa dovolj zapletenih ogljikovih hidratov, preprečuje nastanek insulina (ko se nivo insulina močno poveča).

Pravilno oblikovani meniji ogljikovih hidratov se je mogoče izogniti zvišanju ravni krvnega sladkorja, vendar preprečuje padec njegove ravni. Ogljikovi hidrati v meniju za pomoč druge snovi izenačimo bolje in hitreje, da poda telesu dovolj vlaknin, ogljikovih hidratov, dajejo občutek sitosti za dolgo časa, tako da ženska ne bi napolniti svoje zaloge v želodcu, ker se ne počutim podhranjenost. Torej, ne bo kopičijo maščobnih nanosov.

Tudi beljakovine in maščobe morajo biti uravnoteženi, kar jim bo pomagalo bolje prebaviti ogljikove hidrate.

Beljakovine in njihove lastnosti

Lastnosti proteinov so tako raznolike, da so sposobne tvoriti do 30 vrst aminokislin. Aminokislina - gradbeni material za proizvodnjo lastnih beljakovin. Potrebni so, da bi se oseba razvila, mišično in kostno tkivo razvila in obnovila s škodo, povečala imuniteta za boj proti boleznim.

Telo nenehno prehaja skozi metabolne procese in beljakovine prispevajo k temu. Prehajajo v glukozo kot rezultat presnove in oseba prejme energijo za življenje. Aminokisline pomagajo osebi, da oblikuje mediatorje za gradnjo hormonov endorfinov in enkefalina, ki izboljšujejo razpoloženje in splošno dobro počutje.

1 gram beljakovin je 4 kilokalorije. To pomeni, da veliko ljudi dobi energijo iz 1 gramov beljakovin. Beljakovine se pretvorijo v glukozo veliko šibkejše in daljše od ogljikovih hidratov. Za primerjavo: iz ogljikovih hidratov se glukoza predeluje v 1-2 urah po vnosu in iz beljakovin - skoraj 4 ure po zaužitju beljakovin.

Beljakovine po pretvorbi glukoze pomagajo ohranjati konstantno raven v krvi sladkorjev in raven energije hkrati.

Torej, proteini in ogljikovi hidrati so potrebni za ohranjanje življenjske energije, stopnje presnove. Zato mora oseba vzeti hrano v enakih deležih, da zagotovi te izmenjave skozi ves dan.

Aminokisline in njihove lastnosti

Aminokisline pridejo v dve kategoriji: naravno, ki se telo proizvaja samega, ne imenuje nebistvene, in pridejo v telo iz hrane od zunaj - jih imenujemo nenadomestljivo. Prvi je proizveden več - do 80%, drugi - iz hrane - nenadomestljiv - manj - do 20%.

Nenadomestljive aminokisline devet: lizin, levcin, metionin, izolevcin, histidin, triptofan, valin, fenilalanin, treonin. Bistvene aminokisline so zelo pomembne za telo, saj pomagajo pri soočanju s simptomi bolečin in nasičenjem celic telesa s kisikom.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21]

Aminokisline vsebujejo beljakovine

Hrana živalskega izvora, ki vsebuje vse aminokisline, je meso, ribe, jajca, siri, perutnina. To so visoko kakovostne beljakovine, s katerimi je oseba zelo nasičena. V tem meniju ni le beljakovin in aminokislin, temveč tudi maščob. Res je, da v maščobnih vrstah mesa in rib ni maščob, pa tudi mlečnih izdelkov z nizko vsebnostjo maščob.

Če oseba ne jedo mesa, mora kombinirati prehrano, da dobi beljakovine in maščobe iz drugih živil, vsaj iz rastlin. Toda rastline je treba združiti tako, da so beljakovine in maščobe v njih popolnoma zastopane. Na primer, riž in fižol zagotavljata beljakovine in aminokisline. Tisti, ki trpijo zaradi prekomerne teže, moramo upoštevati vsebnost kalorij v živilih in njihovo nasičenost s škrobom. V tej kombinaciji škroba veliko, morda ne bo primerna za maščobe ljudi. Poleg tega lahko škrob sproži sproščanje insulina v telesu.

trusted-source[22], [23], [24]

Maščobe in njihove lastnosti

Biološke maščobe izgledajo kot obroči, ki so pritrjeni na verige v obliki povezav. Ko se hrana predeluje v telesu, maščobne kisline prodrejo v kri. Pretvarjajo se v glukozo, vendar zelo počasi. Zato se stopnja glukoze v telesu precej počasi povečuje s predelavo maščob.

Ampak raven glukoze in pade prav tako počasi. Maščobe za dolgo časa - več ur - daje osebi občutek nasičenosti. Iz tega je lažje nadzorovati težo, ker oseba, ki po jedi maščobe dolgo časa ne počuti lačna.

trusted-source[25], [26], [27], [28]

Kakšne so maščobe

Živali - to je nasičeno, rastlinsko - to je polinenasičeno in mononenasičeno. To so vrste maščob. Če je maščoba v telesu dovolj, se v maščobah topni vitamini popolnoma absorbirajo v krvi in dajejo zelo dober učinek, saj zagotavljajo vitalno aktivnost telesa.

Maščobne kisline, ki vstopajo v telo z maščobami, dajejo človeku možnost, da proizvaja hormone, vključno z osnovnimi, na primer testosteron, estrogen, progesteron. Ti hormoni so zasluga reproduktivnega sistema, ki jih ustvarja.

Posledice zavrnitve maščob

Če oseba zavrne maščobo, se bodo hormoni dramatično ustavili, pri ženskah pa to povzroči negativne posledice za zdravje. Predčasna prekinitev proizvodnje hormonov s strani jajčnikov vodi v zgodnji vrhunec in negativno stanje, ki je s tem povezano. To pomeni, odvajanje in pretok toplote, zvišana telesna temperatura, glavoboli in tako naprej.

Študije kažejo, da takšne ženske tvegajo tudi pojav krvavitev, zamašenih krvnih žil, začetka kapi. Ženske, ki ne želijo jesti maščobe v meniju, lahko nenadoma povečajo krvni tlak ali opazujejo njihove skoke, ne da bi omenili nenadzorovano prekomerno telesno težo.

Obstajajo dokazi, da prehrana, v kateri premajhna maščoba vodi ne le do zvišanja krvnega tlaka, ampak tudi do uničenja možganskih posod, pa tudi zaradi nevarnosti njihovega ruptura.

trusted-source[29], [30], [31], [32], [33], [34], [35], [36], [37]

Maščobe in kalorije

Iz ene gume maščobe lahko človek dobi veliko več kalorij kot beljakovin in ogljikovih hidratov - kar 9 kalorij. Zato je veliko maščob v prehrani pretirana energija, ki jo ne uporabljamo in ki se pretvori v maščobno tkivo.

Ampak, poleg tega, da bi nadzorovali količino maščobe v prehrani, morate tudi pozorni na obliko, v kateri so vključeni. Na primer, oljčno olje vsebuje nenasičene maščobe in na živalih (npr. Maščobo) - nasičeno. Toda v obeh izdelkih je enako število kalorij.

Torej: vključiti v prehrani oljčnega olja je bolj uporaben kot maščobe. Nenasičene maščobne kisline je treba telesu dati več kot nasičene.

trusted-source[38], [39]

Maščobe in želodec

Maščobe so visoko kalorične, vendar jih lahko uporabimo le, če je predpisano, ker ne zasedajo veliko prostora v želodcu. Ta vlaknina zavzema veliko prostora v prebavnem traktu in tudi nabreka na isto, zato ne moremo jesti veliko. Potrebno je nadzorovati količino maščobe v prehrani, ne želimo se opomore zaradi njihove prekomernosti.

Če prehrana maščob in beljakovin nepravilno pobereš, potem lahko bolus v trebuhu, oteklost, zaprtje, prekomerno telesno težo moti. Še posebej ti simptomi se lahko pojavijo v drugi polovici menstruacijskega cikla, ko je telo bolj ranljivo zaradi povečane proizvodnje hormonov.

Če želite pravilno izmeriti svoj meni, morate vanj vnesti največ 30% maščobe, večina pa mora biti nenasičena. Potem bo preostalo količino koristnih snovi, ki jih oseba prejme skupaj z beljakovinami - beljakovinski meni.

trusted-source[40], [41], [42]

Skrite maščobe

Maščobe lahko prežnejo telo, pod pogojem, da ne veste o tem, zakaj prihajajo skrite maščobe. Tudi če strogo spoštujete normo maščobnega menija, morda ne boste vedeli o trans maščobah, ki prežnejo živila. Na primer, trans maščobe v margarini, čokolada, sladkarije, kolač, piškotke. Da ne bi padli v past skritih maščob, morate prebrati sestavo izdelkov - vse, kar kupite.

Tudi če je na etiketi navedeno "0% maščobe" ali "maščobe", to ne pomeni, da nimajo trans maščob, kar kaže na nizko kakovost izdelkov. Poceni izdelki vsebujejo maščobe, ki nimajo vrednosti kot hranila, vendar imajo veliko kalorij. Takšni izdelki lahko zanikajo vsa vaša prizadevanja za izgubo teže.

Zato skrbite za sebe in uporabite samo visoko kakovostne izdelke brez trans maščob.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.