^

Jod

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 20.11.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Jod je eden od najbolj potrebnih kemičnih elementov za naše telo. Žleza žleze ureja našo rast in razvoj, in to je, v katerem jod "pomaga". Kako natančno vpliva na naše telo, ni težko uganiti, vendar je bolje vedeti zagotovo.

Jod je eden od najbolj potrebnih kemičnih elementov

trusted-source[1], [2], [3]

Kaj moram vedeti o jodu za vsakogar?

Človeško telo vsebuje približno 25 gramov joda. Približno 15 gramov joda je v ščitnici, preostalih 10 gramov pa je v različnih organih našega telesa. Del je v celicah jeter, malo v laseh in nohtih, preostanek je vsebnost joda, koncentriranega v ledvicah, prostate žleze moških in jajčnikov žensk.

Jod lahko najdemo v absolutno vse: tako v organskih spojinah kot v anorganskih spojinah. Poleg tega je v zraku v hlapnem stanju, zato se med padavinami lahko z vodo spusti v tla.

Koliko potrebujemo jod na dan?

Za vsako osebo je potrebno le približno 100-150 μg joda dnevno. Na žalost, vsi ne poslušajo tega nasveta.

Kdaj se poveča potreba po jodu?

Potreba po jodu je zelo velika (do 200-300 μg) pri ženskah med nosečnostjo ali med dojenjem. Pri večji fizični napori je priporočljivo tudi povečati dnevni odmerek vnosa joda na 300 mcg. Če delate v podjetju, kjer se lahko zmanjša aktivnost ščitnice, morate porabiti več morske hrane in jodirane soli.

Kako narediti jod bolje prebavljiv?

Najbolje je, da prebavite jod iz hrane, ne iz kemične zbirke mineralov. Na primer, morski kale ali coelacanth (znanstveni jezik), človeško telo popolnoma absorbira in pokriva vse stroške joda na dan.

Koristen učinek joda na telo

Vloga joda v človeškem telesu je preprosto ogromna! Zahvaljujoč mu se v ščitnični žlezi proizvedejo jodni hormoni - tiroksin ali trijodotironin. Uredijo razvoj telesa kot celote, "sledijo" izmenjavi toplote in metabolizmu. Na celični ravni jod poveča ogljikove hidrate, beljakovine in oksid maščobe. Thyroxine in triiodothyronine so zelo pomembni za centralni živčni sistem, prispevajo k raztapljanju holesterola in tako ščitijo pred boleznimi srca in ožilja! Tudi jod je močan biostimulator, spodbuja delovanje imunosti in preprečuje nastajanje krvnih strdkov.

Kaj se zgodi, če v telesu primanjkuje joda?

Kadar je v telesu pomanjkanje joda, se človek počuti zelo utrujen, lahko ima pomanjkanje spomina, morda poslabšanje vida ali sluha. Morda ga mučijo podaljšani glavoboli, zaprtje in suha usta. Tudi ljudje s pomanjkanjem joda v telesu samodejno spadajo v skupino ljudi s prekomerno telesno težo. Ostri padec tlaka, zmanjšanje števila srcnih utripov (do 60-50), prekinjen menstruacijski ciklus pri ženskah in izguba spolne želje pri moških so jasen znak pomanjkanja joda.

Endemični gobec je posledica pomanjkanja joda v telesu. Ta bolezen se pojavlja pri ljudeh, ki živijo na območjih z nizko vsebnostjo joda v hrani.

Količina joda v rastlinskih in mesnih izdelkih na teh mestih je 3-7 krat nižja od običajne.

Pri otrocih se pomanjkanje joda v telesu kaže z duševnim in fizičnim zaostankom, kar je kršitev živčnega sistema. Prekomerna salivacija, nespečnost in izpuščaj sta tudi jasni znaki pomanjkanja joda.

Kaj se zgodi s presežkom joda v telesu?

Glavni simptomi prenasičenosti telesa z jodom so povečano znojenje - hiperhidroza - in driska. Jod v čistem stanju jeseni je strupeno! Zato lahko z "prevelikim odmerjanjem" joda človek umre zaradi šoka, saj so vsi živčni konici zelo razdraženi. Preseganje ravni joda v telesu povzroča bolezen, ki se imenuje Gravesova bolezen.

Kaj vpliva na količino joda v izdelkih?

Jod veliko se izgubi med proizvode, toplotne obdelave, tako da pri peki kruha, boste izgubili do 80% joda, med kuhanjem krompirja - do 32%, medtem ko kuhanje žita - 65%, pri cvrtju mesa in rib - do 50% joda. To je treba upoštevati pri izračunu dnevnega odmerka joda.

Kateri so razlogi za pomanjkanje joda?

Količina joda v zelenjavi in v mesnih izdelkih je odvisna od tega, koliko joda je v vodi ali v tleh regije, kjer rastejo in živijo ta zelenjava in živali. Zato, če želite ohraniti svoje zdravje in vedeti, da je količina tega elementa, ki ste jo omejevali, se prepričajte, da imate jodirano sol. To bo pomagalo ohranjati ravnovesje joda v telesu.

Izdelki, ki vsebujejo jod

Za izdelke, ki vsebujejo jod, vključite morske kale, lignje, kozice. Količina joda v njih se giblje od 80 do 300 mikrogramov. Morski sadeži vsebujejo veliko joda, tako da oslič, moko, tuna, iglavec in druge morske ribe vsebujejo od 50 do 150 mcg tega elementa. Uporaba morskih sadežev ne samo pomaga povečati količino joda v telesu, ampak tudi koristi prebavo.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.