^

Kalij

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 20.11.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Kalij (K) je zelo pomemben za telo. Kalij je v stenah celic in kapilar; jetra, endokrine žleze, živčne celice ne morejo normalno delati s svojim pomanjkanjem. Ali ste vedeli, da je kalij vsebovan v 50% vseh telesnih tekočin?

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Kaj morate vedeti o kaliju

Kalij skupaj s klorom (Cl) in natrijevim (Na) je element, katerega potreba je največja v našem telesu. Količina kalija je 250 g, od katerih je samo 3 g del zunajceličnih tekočin. Kalij je glavni element rastlinskih proizvodov.

Potreba po kalijah vsak dan

Vsak dan, skupaj s hrano, bi morali porabiti 3 do 5 g kalija.

Pod kakšnimi pogoji se poveča potreba po kaliju?

Z močno telesno dejavnostjo in športom je vredno povečati količino kalija, ki vstopi v telo s hrano. Če jemljete diuretike ali imate hudo znojenje (lahko privedejo do izgube kalija), morate porabiti več hrane, ki vsebujejo kalij.

Uporabne lastnosti kalija, kadar so izpostavljene telesu

Kalij s pomočjo klora (Cl) in natrija (Na) sodeluje pri ohranjanju ravnotežja soli celic, zagotavlja ravnovesje tekočin v celicah in tkivih telesa, ohranja normalni osmotski tlak v celicah. Kalij ima alkalni učinek pri ohranjanju ravnotežja med kislinami in bazami skupaj z natrijevim (Na), magnezijem (Mg) in kalcijem (Ca).

S pomanjkanjem kalija glukoze ni mogoče pretvoriti v energijo, zato mišice nehajo krčiti in zamrzniti, kar povzroči popolno paralizo.

Zahvaljujoč kaliju nadzorujejo srčni utrip, regulacijo tlaka, normalen prehod živčnega impulza in zmanjšanje vseh mišičnih skupin. S svojo pomočjo odstranjujejo tekočine iz telesa, zagotavlja odsotnost depresij, oskrbuje možganske celice s kisikom, odstrani toksine in ščiti pred kapi. Vloga kalija v telesu je skoraj neprecenljiva!

V vseh procesih telesa kalij sodeluje skupaj z natrijevim (Na) ali bolj v eni kombinaciji (natrijev antagonist), in da bi bilo vaše telo popolnoma zdravo, bi moralo biti razmerje 1: 2. Če imate povečano količino natrija, se lahko njen slab učinek oslabi z dodatnim količino kalija.

Preobčutljivost kalija

Kalij se popolnoma absorbira skozi stene želodca in črevesja in se izloci v urinu. Kalij je praktično enak, kot je bil porabljen.

Znaki pomanjkanja kalija v telesu

Ob nezadostnem vnosu kalija lahko pride do uhajanja, dremavosti in apatije. Zaradi kršitve mišičnih funkcij imajo ljudje pogosto zaseg, čutijo mišično oslabelost. Ritem srca se lahko izgubi, zaradi česar je aritmija. Pogosto bruhanje in zaprtje je jasen znak pomanjkanja kalija v telesu. Po statističnih podatkih se verjetnost smrti pri kapi pri moških poveča za 3-krat, če je raven kalija v telesu nizka.

Znaki prevelike količine kalija

Jasni znaki prekomernega kalija v telesu vključujejo: jezo, srčne motnje, izgubo občutljivosti v okončinah, povečano uriniranje. Kot pri pomanjkanju in ob preveliki količini kalija se lahko pojavi aritmija.

Kaj vpliva na vsebnost kalija v telesu?

Ko kuhanje ali namakanje proizvodov v vodi, se kalij premika na to. Če se v prihodnosti ta voda ne uporablja, se skupaj z njim izgubi vse kalij.

Zakaj je v telo preveliko količino kalija?

Tvorba prekomernega kalija v telesu je takrat, ko je delo ledvic ali nadledvičnih žlez, kar vodi v presežek kalija v urinu. Če oseba uporablja droge, ki vsebujejo kalij, ali uporablja nadomestek za namizno sol, lahko ima prekomerno količino kalija.

Zakaj obstaja pomanjkanje kalija?

Pomanjkanje kalija se lahko pojavi pri vnosu zdravil, ki vsebujejo natrij, in pri prekomernem vnosu namizne soli. Razlog za pomanjkanje kalija je lahko vnos hrane, ki vsebuje izključno natrij (Na) in ignorira proizvode, ki vsebujejo kalij.

Z neustreznim kuhanjem lahko izgubimo tudi kalij. Uporaba hormonov za nadledvično skorjo, diuretična zelišča in pripravki lahko znatno zmanjša raven kalija v telesu in s tem dvigne raven natrija (Na).

Kava spodbuja umik kalija iz telesa, tako da če jeste pogosto, si vzemite težave, da si zagotovite dodaten kalij. Alkohol je vključen tudi v seznam snovi, ki proizvajajo kalij. Stres ima lastnost odlaganja natrija (Na) in količine kalija v telesu - zmanjša.

Živila bogata s kalijem

Vsi ljubijo sladkarije, vendar vsi ne vedo, da so sladkarije, kot so suho marelice, rozine ali suhe slive, zelo bogate z kalijem (od 860 do 1700 mg). Povezani so z oreščki: oreh vsebuje 474 mg kalija, arašidi - 658 mg, cashews - 553 mg, mandlji - 748 mg, cedre - 628 mg. Redni krompir vsebuje približno 568 mg kalija in gorčice - kar 608 mg. Vse te izdelke je vredno uporabiti za vzdrževanje ravnovesja kalija v telesu.

trusted-source[11], [12], [13], [14]

Medsebojno delovanje kalija z drugimi elementi 

Če povečate vnos kalija, bo več natrija (Na). Pri pomanjkanju magnezija (Mg) se lahko zmanjša poraba kalija.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.