^

Najpreprostejši ABC metabolizma

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 19.10.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Osnova metabolizma je hrana, ki jo porabimo. Težko je celo misliti, kaj bi se zgodilo, če ne bi prejeli goriva v obliki hrane. To pomeni, da ne bi dobili energije za življenje. Kako deluje metabolični sistem v telesu?

Kako deluje metabolni sistem?

Ko se živilo začne prebavljati, ga telo deli v zelo majhne strukture: aminokisline, glukozo, maščobe. Potem je hrano lažje prebaviti. S krvjo se te minute molekule koristnih snovi prenašajo po telesu. Organi in tkiva se hranijo s temi snovmi, obdelajo in pridobivajo energijo za delo.

Iz beljakovin predelanih aminokislin, maščobnih maščobnih kislin in vse to pretvorimo v glukozo (to imenujemo "sladkor v krvi"). Glukoza se stika s kisikom in dobiva energijo za celice telesa.

Če je celoten sistem razložen čim bolj preprosto, se izkaže, da je metabolizem ime celotnega velikega procesa, ko je hrana razdeljena na delce, kisik oksidira in nam daje energijo za življenje.

Kaj je glukoza in kako deluje?

Glukoza je ena od snovi, ki se telo med prebavo pretvori iz hrane. Ko se združita molekule fruktoze in glukoze, dobimo še en element, saharozo. Ta element se lahko enostavno in hitro spet spremeni v glukozo.

Sladkorji v naši krvi so shranjeni v snovi, imenovani glikogen. Kot posoda za glukozo zagotavlja hranjenje v mišicah in jetrih.

Povezave glukoze v obliki energije za življenje se lahko sprosti od tam, ko se raven sladkorjev v krvi znatno zmanjša. Na primer, ko mora oseba hitro in hitro skoči, se glukoza sprosti iz jeter in mišic v obliki energije za te gibe.

Kako določiti raven glukoze?

Glukoza je snov, ki je v krvi in zagotavlja energijo celicam, predvsem možganskim celicam.

Če v krvi ni glukoze, možgani ne morejo normalno delovati. Kadar glukoza ni dovolj, lahko zdravniki diagnosticirajo hipoglikemijo.

Razumete, da imate v krvi nizko raven glukoze (ali pa gre takoj po jedenju), tukaj so ti simptomi.

 • Neprijetne občutke v želodcu
 • Slabost
 • Slabosti
 • Pogost in močan srčni utrip
 • Hladen znoj
 • Razdražljivost
 • Zmedene misli
 • Pomnilniki

Vsi ti simptomi lahko pomenijo, da se možgani reagirajo negativno na stres. Centri možganov pošiljajo signal hormonu norepinephrine, ki ima še bolj pomembno povečanje stopnje stresa v krvi. To so nadledvične žleze.

To je priprava telesa za izogibanje. Takšno usposabljanje je strošek starodavnih časov, ko je oseba pobegnila od mamuta ali divjega medveda. Zdaj ne gremo nikamor, vendar je še vedno prisotna hormonska eksplozija. Najprej se poveča raven sladkorja, ki daje energijo za vožnjo ali jumping.

Ko je raven glukoze v krvi zelo visoka

... Ogroža osebo s sladkorno boleznijo. Na ravni simptomov izgleda tako.

 • Slabost, letargija, še posebej po kosilu
 • Nagnjenost k zaspalju v popoldanskih urah v nespodobnih trenutkih
 • Težava spominjanja
 • Občutek povečane skrbi

Ti simptomi so pokazatelj, da se je raven glukoze in ravni serotoninskega hormona v možganih znatno povečala.

Vendar morate vedeti, da tako visoka kot nizka raven glukoze v telesu povzroči poškodbe v možganih ali najhujše posledice v obliki smrti.

Kako lahko prilagodim raven glukoze?

Že vemo, da so za stabilno delovanje možganov potrebni kisik in glukoza. Za spremljanje ravni glukoze v krvi je telo predvidelo posebne mehanizme.

V tem procesu sodelujejo tudi insulin in glukoza. Vloga insulina je znižati raven glukoze tako, da ga premestimo v tako imenovane maščobne celice. Tam se glukoza spali in pretvori v energijo.

Vloga glukoze je povečati raven glukoze v krvi ali normalizirati njegovo raven, kar preprečuje povečanje količine glukoze. To se zgodi, če glikogen spodbuja celice jeter in mišične celice.

Tako se glukoza uniči in glukozne celice se premikajo iz jeter v kri. Nato se raven sladkorjev v krvi dvigne.

Delovanje insulina in glukozena

Pomembno je, da se lahko raven glukoze v krvi zmanjša ali poveča. Pomembno je, s kakšno hitrostjo in pogostostjo se zgodi. Skoki v ravni glukoze povzročajo zvišanje ravni glukagona in insulina. In potem se lahko ženska začne opomniti. In potem se zgodi čudna stvar.

Ker se teža izbere, glukozni in insulin ne morejo več nadzirati ravni glukoze, kot tudi prej. In potem se lahko nenadzorovano dvigne in pade.

To lahko privede do nizkega krvnega sladkorja (hipoglikemije) ali previsoke ravni glukoze, ki se izmenjuje s prenizko. Kot dodatni procesi se začne intoleranca za glukozo in diabetes mellitus.

Kako lahko raven hormonov vpliva na povečanje telesne mase?

Pogosto opazujemo brutalno apetit med menstruacijo ali teden pred njimi. Posebna želja žensk do čokolade v vseh njegovih manifestacijah - od sladkarij do peciva.

To je normalno: v stresnih situacijah oseba potrebuje glukozo.

Kaj se zgodi z jajčnimi hormoni, zaradi česar izgubimo zmožnost, da se obvladamo v prehranjevanju v drugi polovici cikla in ko se približuje obdobje klimakterij?

V tej ogromni vlogi, ki jo igra glukoza, ali bolje, količina tega v krvi. In insulin, ki določa intenzivnost vnosa glukoze v kri. Ampak se zgodi, da telo ne vzame glukoze. Več o vlogi insulina in kako vpliva na raven glukoze v telesu.

Odvisnost od insulina

Kaj je insulin za ljudi? Je hormon, ki pomaga okrepiti tkiva in aktivirati metabolizem ter nadzorovati kopičenje maščobnega tkiva. To naredi tako, da nadzoruje raven glukoze.

Če insulin v telesu ni dovolj (in prinaša kri v celice telesa), se bo oseba počutila zelo slabo. Insulin pomaga celicam kopičiti energijo in pomaga pri shranjevanju maščob (postopek, imenovan lipogeneza).

Izkazalo se je, da se razmerje med mišičnim tkivom in maščobo ter njihovo cepitvijo zaradi insulina spreminja v telesu. Več insulina, bolj aktivni insulin jih stimulira. Torej, mišične celice zdaj niso toliko maščobe. In oseba postane boljša.

To pomeni, da je s prekomerno insulinom ženskam zagotovljena presežna prekomerna teža, še posebej, če je pred tem prišla do popolnosti.

Kako prepoznati presežek insulina v telesu?

Postane še posebej super, ko ženska postane starejša. Vsako leto se lahko raven insulina poveča, zato bodite pozorni in preverite.

Ti znaki lahko prepoznajo insulin v velikih količinah.

 • Meni z veliko ogljikovih hidratov (zlasti sladke in moke)
 • Stalni in dolgotrajni stres - to poveča raven stresnega hormona kortizola, ki zavira nastajanje glukoze in zavira proizvodnjo insulina
 • Preprečevanje jajčnikov, zaradi česar se raven hormona estradiola, ki povzroča jajčnike, zmanjša. Stopnja moškega hormona testosterona se zaradi tega povečuje, kar prispeva k usedanju maščob v telesu
 • Nemirni in moteči spanec
 • Dvignjena raven hormona ščitnice DGEEA, zato lahko shchitovidka slabo opravlja vlogo pri proizvodnji hormonov
 • Hipodinamija ali pomanjkanje telesne aktivnosti

Povečanje ravni glukoze, ki ga je težko nadzorovati zaradi pomanjkanja hormonov, ki izvajajo to vlogo.

Če ste opazili vidne simptome insulinske pomanjkljivosti, se prepričajte, da se obrnete na endokrinologa za pregled. Bodite zdravi!

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.