^

Ščitnična funkcija in prekomerna telesna teža

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 19.10.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Včasih se ženske izboljšajo in celo ne sumijo na resnične razloge za to. In krivci so lahko hormoni, ki jih povzroča ščitnična žleza. Upočasnitev ali preveč dela njenega dela lahko povzroči prekomerno težo, kar je zelo težko normalizirati

Kaj preprečuje ščitnico?

V nekaterih izdelkih, ki so postavljeni kot koristni, vsebujejo snovi, ki zavirajo delovanje ščitnice. Te snovi se imenujejo izoflavoni.

Vsebujejo jih v soji (kar je pogosto priporočljivo za hujšanje, vendar se njegove lastnosti pogosto obrnejo), v detelji, ki se lahko uporablja kot zeliščni čaji in drugi izdelki.

Hormonski eksperiment

Kot poskus, so kravje rejci dokazali, da živali, ki pogosto uporabljajo rdečo deteljo, ne morejo zamisliti in vzrejati pozneje. In oseba, ki pogosto uporablja izdelke, ki vsebujejo izoflavone, tudi v mnogih primerih diagnosticira neplodnost.

Razlog je vpliv izoflavonov na delo jajčnikov, ki proizvajajo spolne hormone, potrebne za zasnovo in gestacijo. In delo ščitnice, ki ima lastnost uporabe hormonov za nadzor telesne mase in drugih procesov v telesu.

Soja na mizi

Zdaj je veliko trgovin, ki prodajajo izdelke iz soje. Tudi sojino mleko. Če ljudje vedo, da sojini aditivi v meniju, ki se porabijo nenehno, lahko povzroči prekomerno težo, debelost, nezmožnost zanositve! In te uničujoče procese bo težko ustaviti.

Dejstvo je, da sojini aditivi z izoflavoni v sestavi lahko znatno zmanjšajo raven ščitničnega hormona T3, ki vpliva na uravnavanje telesne teže in možnost zasnove.

Kako se ščitnični hormoni medsebojno delujejo s spolnimi hormoni?

So tesno sodelovali. Ščitnični hormoni delujejo s spolnimi hormoni, ki izboljšujejo delovanje ne samo imunskega, ampak tudi reproduktivnega sistema.

Če se delo spolnih organov prekine, ščitnični hormoni poskušajo interakcijo s spolnimi hormoni, tako da se normalizira.

V strukturi jajčnikov so receptorji ščitničnih hormonov. In v ščitnici se po drugi strani pojavijo receptorji tistih hormonov, ki se takoj odzivajo na spremembe v delu jajčnikov. Za vas obstaja veriga.

Če je delo organov prekinjeno

Če se ščitnica razbije, takoj vpliva na zmožnost ženske, da zanosi in nosi otroka, pa tudi tveganje za nastanek ovarijskih bolezni, menstrualnih nepravilnosti.

Ko jajčniki proizvajajo manj spolnih hormonov, je ščitnična žleza znatno oslabljena in to ogroža tveganje za nastanek debelosti - najprej in pasu.

Če imate kakšne sume, da jajčniki slabo delujejo, preverite stopnjo spolnih hormonov in ščitničnih hormonov. Če je motena raven hormonov testosterona in estradiola, ki jih proizvajajo jajčniki, se presnova precej upočasni.

Kako izgleda?

Posledično se maščobno tkivo nabira bolj in bolj, mišično tkivo pa se izgubi - telo postane neprivlačno, mrzlo, s celulitnimi obliži.

In celo zmanjšanje proizvodnje spolnih hormonov pomeni, da se raven proizvodnje ščitničnega hormona samodejno zmanjša in kot rezultat - moteni centri so moteni.

Tveganja so ženske v menopavzi in pred njenim začetkom. Z njimi se proizvodnja spolnih hormonov upada s starostjo. Moški nimajo takšnih težav - njihovo izginjanje hormonov je zelo počasno in postopno.

Torej, ne bodite presenečeni, ko na plaži vidite moškega in žensko približno iste starosti, vendar z različnimi stopnjami drgnjenja telesa. Tako biološko postavljeni - moški z starostjo bodo še vedno boljši.

Stresni hormon in prekomerna telesna teža

Če ima telo visoko stopnjo stresnega hormona - kortizola, to neposredno vpliva na povečanje telesne maščobe. Kortizol postane večji z zmanjšanjem ravni estradiola, ženskega hormona.

Čim dlje ženska živi, manj je telesa, ki proizvaja estrogen. V skladu s tem se raven kortizola samodejno poveča, ščitnica pa postane šibkejša.

To pomeni, da je težje nadzorovati telesno težo kot v mladih letih, saj ščitnična žleza vpliva na količino maščob v našem telesu.

Kako deluje kortizol?

On ima sposobnost, da vpliva na človeško vedenje, ki povzroča njegove razlike - od solzure do agresije (dobro, to ni za nič, da je stresni hormon). Zaradi kortizola se raven ščitničnih hormonov močno zmanjša, ker se ti hormoni - T3 in T4 - samodejno pretvorijo v vezano, to je pasivno, ki ne sodelujejo v telesu.

In to povzroči upočasnitev metabolizma in povečanje telesne maščobe.

Zato je treba opraviti teste za hormone, takoj, ko menite, da niste depresivni, in to je posledica stalnih dodatnih kilogramov.

Ščitnični hormoni in občutek bolečine

V našem telesu je veliko reakcij odgovornih za reakcijo na bolečino. Oseba lahko počuti manj bolečine ali več, odvisno od dela teh receptorjev. Na primer, pri nekaterih boleznih (z gripo, vnetjem), celo dotikanje telesa lahko povzroči razdražljivost, da ne omenjam injekcij.

Torej: hormoni ščitnice so v tesnem sodelovanju z receptorji za bolečino. Lahko upočasnijo ali aktivirajo svoje delo, kar povzroči povečanje ali zmanjšanje bolečine osebe.

Zato z delom ščitničnih hormonov vežemo mialgijo - močno in trajno bolečino v mišicah.

Ščitnični hormoni vplivajo na delo možganov in razpoloženje osebe. Možgani so stroji, ki potrebujejo več energije kot kateri koli drugi del telesa. To energijo vzame iz celic. Ščitnični hormoni pa lahko vplivajo na celične membrane.

Če je ta učinek preveč aktiven, lahko oseba doživi spanje, pomnilnik, slabo koncentracijo, depresivne razmere, ki ne izginejo niti po prevzemu pomirjeval.

Če opazite znake nihanj razpoloženja, bolečine, povečane teste maščobe - za ščitnične hormone. Njihova raven bo pokazala, katere ukrepe je treba sprejeti.

Kako ščitnični hormon vpliva na delovanje mišic?

Hormoni ščitnice se najbolj aktivno vključujejo v metabolične procese, ki se pojavljajo v mišičnih tkivih. To neposredno vpliva na delo mišic. Če hormoni ne delujejo aktivno, niso dovolj, se lahko mišično tkivo zruši, izgleda neprivlačno. Vse metode gradnje - telovadnica, steroidi - ne bodo imele rezultata.

Hkrati je v telesu več maščob, vse težje je goriti, tudi pod aktivnim fizičnim naporom. Temu se lahko dodajo bolečine v mišicah, slabo počutje (ščitnična žleza vpliva na delovanje možganov), slab spanec, zmanjšana spolna želja.

Shchitovidki in kostno tkivo

Če se proizvodnja ščitničnih hormonov upočasni ali, nasprotno, povečuje, lahko vlije na nastanek in stanje kosti. Če podrobneje - tiroidni hormoni vplivajo na to, kako celice kostnih mišic dobivajo s kisikom. Če te zaloge niso dovolj, ima lahko oseba mišično bolečino.

Mišice začnejo delovati slabše, se razbolijo, hitro utrujajo. Človek dolgo ne more storiti ničesar, draži in postane nervozen. To so sposobni hormoni ščitnice.

Kako ščitnični hormon vpliva na srce? Ta majhen, vendar pomemben organ - srce - najbolj prizadene nepravilno delovanje ščitnice. Zdi se, kakšen odnos lahko obstaja med njimi? To je in zelo resno.

Če se ščitnični hormoni proizvedejo preveč ali malo, se lahko mišična vlakna srca uničijo. Približek kisika v mišice srca zaradi okvare hormonov je lahko šibek, nato pa oseba tvega neuspehe srčnega ritma in drugih motenj v srcu. Zlasti na srčni napad.

Bodite previdni z zdravili, ki ste jih predpisali. Če vzamete velike odmerke zdravil, katerih cilj je izboljšanje delovanja ščitnice, lahko negativno vpliva na delo srca.

Znanstveniki še niso v celoti preučili načela tega škodljivega učinka, vendar ostaja dejstvo. Bodite previdni pri jemanju zdravila in to storite le po nasvetu zdravnika.

Hormonski testi: kako jih pravilno izvajati?

Ko opravite teste, celo hormonske, mnogi od njih ne morejo natančno prikazati zdravstvenega stanja. Zlasti delo ščitnice. Vendar je že dolgo dokazano, da ima pomembno vlogo pri kopičenju maščob in izgubi nadzora nad telesno maso.

Ko opravite teste za hormone, lahko poveste samo o skupnem številu hormonov - tisti ali drugi. In morate natančno vedeti, koliko v telesu hormonov T3 in T4 je v prosti obliki.

To so ščitnični hormoni, ki nadzirajo procese uravnavanja telesne mase ali izgube telesne teže ter vplivajo tudi na delovanje srčne mišice in močnostnega kostnega tkiva.

Če poznate raven teh hormonov, boste lahko nadzorovali svojo težo in druge procese v telesu.

Analize za hormone za maščobne ženske

Kateri hormonski testi so potrebni za te ženske?

  • Ščitnični hormoni v prosti obliki - T3 in T4
  • Ultrasenzivni MDF
  • Antimikrosomska protitelesa
  • Antitiroglobulinska protitelesa
  • Hormon, ki povzroča imunost na ščitnico

Ti testi ne potrebujejo posebnega časa. Lahko se izvajajo vsak dan in čas menstrualnega cikla (če še niste dosegli obdobja menopavze).

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Odpornost na učinke ščitničnih hormonov

To obstaja. Za to vrsto nespečnosti telesnih hormonov potrebujemo posebne teste. Namreč - analiza tkivne imunosti na delovanje hormonov T3 in T4.

Hkrati - bodite pozorni - raven teh hormonov je lahko v običajnih mejah. In temperature telesa - preveč. Torej bo zdravnik lahko ugotovil nepravilno delovanje ščitnice le iz te analize.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.