^

Štirinajst domnev o hormonih

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 17.10.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Informacije o hormonih so toliko, da je popolnoma zmešana. Kaj ni povedano o hormonih: kaj se od njih odganja, da prispevajo k embolizmu las, da je s pomočjo hormonov mogoče povečati človeško moč. Kaj je res, a kaj pa špekulacije o hormonih?

trusted-source[1], [2]

Hipoteza številka 1. Zaradi hormonov rastejo močno

Pojasnite

Samo hormoni ne povzročajo več kilogramov. Med vnosom hormonov lahko vaša teža niha zaradi dejstva, da je raven nekaterih hormonov morda nezadostna, druge pa pretirane. To stanje telesa se imenuje hormonsko neravnovesje. Najpogosteje se to zgodi zaradi podhranjenosti ali se razvije s starostjo, med menopavzo.

Zdravniki pravijo, da so nihanja v telesni masi in maščobnih oblog pridobljena zaradi dejstva, da obstaja nepravilna povezava med hormoni. In ne zato, ker po priporočilu zdravnika vzamete več estrogena ali testosterona.

Če opravite teste za hormone in se obrnete na endokrinologa za izračun norm za hormonsko terapijo, bo odpravljeno neravnovesje telesa. Torej, bo teža normalna, ne glede na to, da sedaj nadaljujete z jemanjem hormonov.

Poleg tega: s pravilnim vnosom hormonov lahko oseba izgubi težo in v kratkem času.

Drugo dejstvo je "za" hormonsko terapijo za hujšanje. Ko ženska po začetku menopavze vzame pravo kombinacijo hormonov, ji pomaga izboljšati kožo, izboljšati rast dlak, povečati moč nohtov in kar je najpomembnejše - za normalizacijo teže.

Študije ameriških znanstvenikov, ki so testirali različne kombinacije hormonov za več skupin žensk, so pokazale naslednje. Ženske različnih starosti, tudi po začetku menopavze, že več let dajejo različne kombinacije estrogenov in progestina. Po nekaj letih se je izkazalo, da so ženske, ki so po priporočilu zdravnika vzeli hormone, normalizirale ne le svojo telesno težo, temveč tudi pritisk ter raven holesterola, hemoglobina in krvnih celic. Preobčutljivost krvi teh žensk se je znatno izboljšala in stanje je postalo bolj stabilno. Mnogi so imeli glavobol, bolečino v vratu in hrbtu.

Skupina žensk, ki so vzele prazne tablete namesto hormonov, niso normalizirale svoje telesne teže in se tudi niso počutile dobro. Ravno nasprotno, njihova teža se je povečala.

To pomeni, da lahko hormoni v pravem obsegu izboljšajo zdravje in normalizirajo težo, in ne obratno.

Hipoteza številka 2. Progesteron spodbuja izgubo teže

Pojasnite

Progesteron ni zaman, imenovan hormon nosečnosti. Pomaga bolj intenzivno skladiščenje maščobe, saj je za žensko lažje zasnovati in nositi otroka.

Poleg tega progesteron povečuje apetit, ker pripravi materino telo, da zagotovi sebi in otroku z okusnim in zdravim menijem. Zato teden pred menstruacijo imamo brutalni apetit - stopnja progesterona se dvigne. Ko je po mesečnem progesteronu manj, smo manj lačni. Torej, domneva je narobe.

Hipoteza številka 3. Estrogeni imajo enake lastnosti

Pojasnite

V ženskem telesu so trije glavni hormoni, ki spadajo v skupino estrogenov: progesteron, estradiol in estrol

Vsi ti hormoni imajo različne lastnosti in celo različne sestave molekul. V skladu s tem in vplivajo na telo so popolnoma drugačni.

Poleg tega so estrogeni, ki vstopajo v žensko telo od zunaj, lahko živalskega in rastlinskega izvora. Tudi oni lahko povzročijo drugačno reakcijo telesa: spodbujati normalizacijo teže ali, nasprotno, izgubo ali kopičenje dodatnih kilogramov.

Hipoteza številka 4. Hormonska zdravila lahko povzročijo tumorje

Pojasnite

Po podatkih statističnih podatkov je večina žensk prizadela rak v obdobju po menopavzi. Vendar imajo najnižjo stopnjo hormonov, saj reproduktivni sistem ni tako aktiven, ščitnična žleza pa lahko proizvede tudi manj hormonov.

Ženske v starosti, ki imajo tudi dodatno težo, veliko bolj verjetno trpijo zaradi raka. Zlasti rak maternice, mlečne žleze, gastrointestinalnega trakta. Ampak tudi trpijo zaradi pomanjkanja hormonov. To dokazuje, da hormoni ne morejo povzročiti tumorjev raka. Nasprotno: s pravilnim hormonskim ravnovesjem se rakotvorni tumorji z manj verjetnostjo razvijejo.

Dejstvo: uporaba kontracepcijskih sredstev s hormoni v sestavi je lahko odlično preprečevanje dveh vrst tumorjev raka. To pomeni, da se z verjetnostjo 50% lahko zaščiti pred rakom jajčnikov in zmanjša verjetnost razvoja raka maternice za 70%.

Po nekaterih poročilih se rakotvorni tumorji intenzivno razvijajo zaradi visokih ravni hormonov progesterona in estrogena. Vendar je to predvideno, da so se tumorji že pojavili. Ni znanstvenih dokazov, da se rak razvija zaradi estrogena.

Hipoteza številka 5. Progestini imajo enak učinek na telesu

Pojasnite

Progestinski hormoni so hormoni, ki se proizvajajo sintetično. V svoji biokemični sestavi se razlikujejo od hormonskega progesterona, ki izloča jajčnike.

Progestini imajo drugačno naravo in izvor, zato je učinek na telo drugačen. Nekateri so pridobljeni z izločanjem iz progesterona, drugi s testosteronom, nekateri progestini se imenujejo anorgan.

Od načina pridobivanja progestinov je odvisno od učinka na apetit (lahko se dvigne ali pade), teža (lahko se poveča ali zmanjša), libido (lahko postane močnejša ali oslabi).

Če se progestini pridobijo s pomočjo androgenov, lahko to pri ženskah povzroči moške spremembe v telesu: prsni koš postane bolj zatreti, lahko se na obrazu pojavijo antene in jegulje. Vse to se seveda zgodi, če oseba sprejme progestine, ne da bi upoštevala odmerke in priporočila zdravnika.

Hipoteza številka 6. Od kontrolnih tablet za kontracepcijo se hormoni opomorejo

Pojasnite

Kontracepcijske tablete imajo različne lastnosti zaradi drugačnega razmerja med hormoni in progestinom ter estrogenom. Poleg tega imajo progestini, kot smo že pojasnili, tudi drugačno strukturo in učinek na človeško telo.

Če je najmanjši estrogen v kontracepcijskih tabletah in največji progestin, se bo apetit povečal, kar pomeni, da boste dobili težo. Na to se lahko dodajo bolečine v mišicah, glavi, zmanjšanem libidu, depresivnih stanj.

Če je progestin manjši od estrogena, se lahko apetit zmanjša, morda pa imate šibkost, depresijo, razdražljivost, raven sladkorja v krvi pa se lahko poveča.

Da ne trpite zaradi teh pojavov, se prepričajte, da s svojim zdravnikom preverite, kateri odmerki progestina in estrogena sta za vas optimalna. Morda morate zmanjšati ali povečati razmerje med sestavino v kontracepcijskih tabletah.

Hipoteza številka 7. Hormoni, preprosto ne nadzirate vašega apetita

Pojasnite

Če ima telo neravnovesje hormonov, potem je nadzor nad apetitom zelo težak

Telo potrebujejo nekatere sestavine hrane, zato se je izredno težko boriti s tem.

Poleg tega je z neravnovesjem hormonov eden od obvladovanja apetita nepogrešljiv.

Nekateri razmerji hormonov lahko upočasnijo metabolizem, nato pa se oseba povrne, ne glede na to, kaj in koliko jedo. Maščobe delijo veliko počasneje, telo jih položi na pas in na straneh, tudi če tega ne potrebujete.

Zato z neravnovesjem hormonov manj ni potrebno, morate prilagoditi razmerje hormonov, nato pa apetit in težo normalizirati.

Koncept številka 8. Mladim ljudem ni treba vzeti hormonov

Pojasnite

Mnoge ženske celo do 30 let in trpijo za operacijo odstranitve jajcevodnih cevi, resekcija jajčnikov je drugačna. Iz tega hormonskega ravnovesja v telesu je moteno, ženske spolni hormoni so proizvedeni manj in manj. Reproduktivni sistem, ki zmanjšuje nastajanje hormonov, lahko zavira ali, nasprotno, aktivira delovanje ščitnice. In potem lahko proizvaja hormone bolj ali manj kot običajno. Iz tega začne oseba trpeti zaradi avtoimunskih bolezni: imuniteta postane šibka, telo je nagnjeno k okužbam, glivicam.

Da bi to preprečili, morate opraviti test za hormone po 20 letih. Če hormonsko neravnovesje ne daje možnosti, da se dobro počutite in nadzirate svojo težo, je potrebno nadomestno zdravljenje s hormoni.

trusted-source[3], [4], [5], [6], [7], [8]

Hipoteza številka 9. Raven MDC v normi, zato ni hormonskega neravnovesja

Pojasnite

MSB je hormonski stimulator, ki proizvaja mesto možganov - hipofizno žlezo. Pomaga stabilizirati normo ščitničnega hormona, če je premalo proizvedena.

Višja raven MS, šibkejše delovanje žleze ščitnice, ki proizvaja hormone T3 in T4 v prosti, nepovezani obliki.

Če je raven MSB normalna, to ne pomeni, da so ostali hormoni normalni. Stopnja estradiola, na primer, se lahko znatno zmanjša in ne bo opazna, če ne preverite ravnovesja estrogenov v telesu. Torej, samo testi tisočletja ne bodo dovolj, da bi ugotovili trenutno stanje ženskega zdravja.

Koncept številka 10. Čeprav je mesečno - s hormoni je vse v redu

Pojasnite

To je daleč od primera. Ženska, ki se je koncentracija estradiola znatno zmanjšala, in ščitnična žleza povzroča zanemarljive hormone T3 in T4, lahko še vedno menstruira.

Res je, da se lahko narava iztočnice uporabi za presojo neravnovesja hormonov. Na primer majhna količina estrogena in slaba učinkovitost ščitnice dajejo temnejši izcedek iz krvi in so bolj redki in manj podaljšani kot pri normalni ravni estrogena.

Toda, ko je ženska, tudi v starosti od 35 do 40 let, proizvodnja estrogenov skoraj na nič, potem menstruacija preneha v celoti. Potem morate takoj ukrepati za povečanje ženskih hormonov in aktivacijo ščitnice.

Bodite previdni: natančna slika hormonskega ravnovesja ne more biti prisotnost menstruacije, temveč hormonski testi.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14]

Koncepcija številka 11. Z mokro vagino ima ženska dovolj estrogena

Pojasnite

Dobro je, če je vagina dovolj navlažena. To kaže, da je lahko raven estrogena v telesu normalna. Toda beseda "morda" skrbi. To je nenatančno dejstvo.

Estrogen je lahko dovolj, da zadrži vaginalno okolje vlažno. Toda estrogen morda ne bo dovolj, da bi vplival na reproduktivne procese v telesu in nadzor nad telesno maso. Še zlasti je za normalno delovanje možganskih receptorjev estrogena potrebno veliko več, kot je za normalno stanje vagine.

Zato samo vlažnost ali suhost vagine ne morejo presoditi norme estrogenov.

trusted-source[15], [16], [17], [18], [19]

Koncepcija številka 12. Pri starejših je hormonska terapija neuporabna

Pojasnite

Starejša oseba, bolj potrebuje hormone. Telo jih ne proizvede več v zadostnih količinah, zato morate izvleči hormone.

Če izračuna pravilen odmerek hormonov estradiola in testosterona, se bo zdravje in kakovost življenja zagotovo izboljšala. Celo ne glede na starost. Ti hormoni pomagajo krepiti tkivo kosti in mišic, izboljšajo metabolizem, kakovost spanja. Zahvaljujoč pravemu hormonskemu razmerju med hormonsko terapijo lahko bistveno izboljšamo zdravstveno stanje in stanje notranjih organov.

Kakovost spolnega življenja bo tudi veliko večja.

trusted-source[20], [21], [22], [23], [24]

Hipoteza številka 13. Hormonska raven se nenehno spreminja, zato so hormonski testi neuporabni

Pojasnite

Razvoj nekaterih hormonov in resnice se razlikuje glede na čas dneva. Zato zdravnik določi točen čas analize na hormone, da naredi hormonske teste v času, ko so ravni hormonov najvišje. Poleg tega obstajajo tudi hormoni, katerih norme med dnevom ne variirajo veliko in so to zelo pomembne snovi za telo. Na primer, hormoni, ki proizvajajo jajčnike.

Če ženska zmanjša proizvodnjo hormonov zaradi jajčnikov, je treba to preveriti s hormonskimi testi.

Samo z enim simptomom ne moremo presoditi, ali reproduktivni sistem dobro deluje ali ne. Stopnjo estradiola je mogoče določiti le, kolikšno je vsebnost v krvnem serumu, in ne po tem, kako se žensko počuti.

Hipoteza številka 14. Če jeste in vadite pravilno, hormoni niso potrebni

Pojasnite

Hormonsko neravnovesje lahko privede do motenj v telesu, tudi če oseba športno in jedo pravilno. Poleg tega pomanjkanje hormonov v telesu vpliva na apetit, ki se dvigne, metabolizem se upočasni in ni možnosti za nadzor nad telesno težo.

Zaradi pomanjkanja ali prekomernosti nekaterih hormonov je zelo težko vplivati na količino maščobnih kislin, čeprav je oseba ustrezno hranjena. Zato je treba narediti hormonske teste, da bi jasno videli sliko o tem, kaj se dogaja v telesu in pravočasno, da se prepreči razvoj bolezni.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.