^

Zelenjava, ki dvigne hemoglobin

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 19.11.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Danes obstaja veliko zdravil, ki vsebujejo železo in pomagajo povečati koncentracijo hemoglobina. Toda poleg kemoterapije lahko na naraven način dvignete hemoglobin, na primer s prilagajanjem vaše prehrane. Poleg tega lahko vnos zdravil, ki vsebujejo železo, povzroči močno povečanje hemoglobina, kar tudi negativno vpliva na naše zdravje (tveganje za razvoj nalezljivih bolezni, tumorjev itd.).

Vir železa so lahko tudi rastlinski proizvodi.

Na primer, zelenjava, ki dvigne hemoglobin, to je pesa, korenje, krompir, paradižnik, špinača, buča.

Kdaj lahko hemoglobin spusti?

Hemoglobin se lahko zmanjša zaradi različnih razlogov.

Najpogostejši vzrok za zmanjšanje hemoglobina v krvi so hormonske motnje, krvavitev iz maternice, velika izguba krvi pri delu ali operativne posege.

Tudi na ravni hemoglobina vpliva neuravnotežena prehrana, stres. V nevarnosti so tisti, ki se redno držijo različnih diet za hujšanje.

Zmanjšanje ravni hemoglobina se lahko pojavi kot posledica dejstva, da je absorpcija železa v črevesju prizadeta zaradi vnetnih procesov ali kirurških posegov.

Poleg tega je lahko nizek hemoglobin prirojen in se pogosto razvija v starosti.

Norma hemoglobina v krvi za moške in ženske je drugačna.

Za moške velja, da je norma od 130 do 170 g / l, pri ženskah od 120 do 150 g / l.

Nizka raven hemoglobina vodi v dejstvo, da se v tkivih in organih začne kisikovo gladevanje. Znaki nizkega hemoglobina so šibkost, težko dihanje, omotica (omedlevica), hrup v srcu, hladne roke in noge (stalno), bleda koža. Tudi ko je hemoglobin nizek, se lahko pojavijo razpoke na ustnicah, žeblji postanejo bolj krhki, lasje padejo ven.

Oseba na dan naj porabi 1,5 mg železa. Vendar pa zdravniki in strokovnjaki za prehrano pravijo, da lahko naše telo absorbira samo 10% železa, ki ga dobimo iz hrane, zato je priporočljivo uporabljati 15 mg na dan.

Menimo, da je najboljši vir železa za ljudi živalske beljakovine, saj je železo v njih dobro absorbirano v telesu. Treba je omeniti, da se železo iz živalskih proizvodov precej izboljša z vitaminom C, ki ga je mogoče pridobiti iz sadja in zelenjave, poleg tega pa je treba mlečne izdelke, ki upočasnjujejo proces asimilacije železa, porabiti ločeno. Tudi čaj ali kava med jedjo zmanjša absorpcijo železa v telesu.

Železo, ki je vsebovano v rastlinskih proizvodih, se prevaža nekoliko slabše (do 7%) kot pri proizvodih živalskega izvora. Čeprav obstajajo proizvodi, tako živalska kot rastlinska, ki vsebujejo precej veliko količino železa, vendar za asimilacijo zahtevajo določene pogoje (jajca, špinača).

Katere zelenjave povečajo hemoglobin?

Priporočljivo je, da se pri nizkem koncentracijam hemoglobina jesti več živil živalskega izvora (beljakovin), kar prispeva k nastanku lahko prebavljivih spojin železa - jajčeca, skuta, jeter, rdečega mesa itd.

Poleg tega je treba v prehransko zelenjavo vključiti tudi zelenjavo, ki poveča hemoglobin.

Najbolj uporabna pri pomanjkanju železa je sladkorna pesa, ki se lahko uporablja ne samo v kuhani obliki, ampak tudi v surovem stanju. Poleg tega sveže stisnjen pekovski sok pomaga dvigniti hemoglobin (pol stekla 1-2 krat dnevno).

Korenje je prav tako primerno za prehrano s pomanjkanjem železa. Pridelujejo zelenjavo večinoma v svežem stanju, dodajajo v solate. Kuhano korenje se priporoča za maligne tumorje, dysbiosis. Precej dobro poveča sok svežega korena hemoglobina, še posebej v kombinaciji s sladkorno peso (1: 1, 1-2 krat na dan).

Poleg železa korenje vsebuje magnezij, baker, kobalt, cink, kalij, fosfor itd.

V korenje so vključeni vitamini (PP, B, K, C, E), karoten, eterična olja.

Paradižnik ima pozitiven učinek na sestavo človeške krvi, ne le da dopolnjuje krvi s koristnimi substancami, temveč tudi preprečuje nastajanje krvnih strdkov. Paradižnik se lahko porabi ne le v sveži obliki, ohranjajo se številne uporabne lastnosti teh zelenjave in po toplotni obdelavi.

Krompir je bogat tudi z železom, pa tudi s kalijem, fosforjem, magnezijem, kalcijem. V njem so vitamini (skupine B, D, E) in organske kisline (jabolka, limona, kava itd.). Pri nizkem hemoglobinu je priporočljivo piti svež krompirjev sok pol ure pred obrokom (pol skodelice 2-3 krat na dan). Za pripravo sokov je bolje uporabiti rdeči krompir.

Bučke vsebujejo veliko količino železa, magnezija in kalija. Tudi v sestavi je vitamin C, ki, kot je omenjeno, prispeva k boljši asimilaciji železa. Največja korist je svež sok zelenjave v kombinaciji s sveže stisnjenim krompirjevim ali korenčnim sokom. Juha bučke deluje pomirjujoče, izboljšuje črevesno peristaltiko (z urolitiazo, ne priporočamo zlorabe soka).

Zelenjava, ki poveča hemoglobin, kljub dejstvu, da vsebujejo veliko manj železa kot na primer v jetrih ali rdečem mesu, je dobro uporabiti pri pomanjkanju železa. Vlakna, vitamini, mikroelementi, ki jih vsebujejo, bodo pripomogli k izboljšanju splošnega stanja telesa in prilagoditvi črevesja, ki ne bo odveč za nizek hemoglobin.

Rastlinski sokovi imajo bogato sestavo, poleg tega pa se hitro in skoraj popolnoma absorbirajo. Pitni sokovi se priporočajo 2-3 krat dnevno, pripravijo se neposredno pred porabo. Dobro je pripraviti koktajle iz več zelenjave, na primer krompirja ali korenčkovega soka s squash ali squash, sladkorne pese in korenček. Ponavadi so razmerja 1: 1. Prav tako je priporočljivo, da je 20-30 minut pred porabo zaščiten sveže stisnjen pekovski sok.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.