^

Zdravje

A
A
A

Ateroskleroza trebušne aorte in njenih vej

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Ateroskleroza je dobro znana in pogosta bolezen, ki prizadene arterije in jo spremlja nastanek usedlin holesterola na notranjih žilnih stenah. Če proces vključuje trebušni del aortne posode, ki prehaja skozi spodnjo trebušno votlino, potem zdravnik postavi diagnozo "ateroskleroza trebušne aorte". Bolezen lahko povzroči resne zaplete, vključno z invalidnostjo in smrtjo. Vendar pa ni tako lahko sumiti na patologijo, ki je povezana z nerazločno simptomatologijo in pogostim latentnim potekom.

Epidemiologija

Pri vsakem drugem bolniku z motnjo aortne cirkulacije je prizadet trebušni del posode. Ta oddelek je odgovoren za oskrbo s krvjo organov trebušne votline, spodnjih okončin in majhne medenice.

V zadnjih nekaj letih se je pojavnost ateroskleroze močno povečala, umrljivost zaradi te bolezni pa je presegla stopnje zaradi poškodb, nalezljivih patologij in onkologije. Najpogosteje aterosklerozo trebušne aorte najdemo pri moških, starih od 45 do 55 let. Ženske zbolijo približno 3-4 krat manj pogosto, tveganje za nastanek bolezni pa se z nastopom menopavze znatno poveča. [1]

Bolezen je precej pogosta: diagnosticirana je pri približno vsakem dvajsetem človeku, starejšem od 65 let.

V evropskih državah in Združenih državah Amerike je ateroskleroza trebušne aorte veliko pogostejša kot v afriških državah. Največje širjenje bolezni je v ZDA, Kanadi, Veliki Britaniji, na Finskem, v Avstraliji. Najnižja incidenca je zabeležena na Japonskem. [2]

Ateroskleroza in njeni zapleti trenutno ostajajo glavni vzrok obolevnosti in umrljivosti v mnogih državah sveta, tudi na postsovjetskem prostoru. Poraz trebušne aorte najdemo v več kot 75% primerov obdukcije bolnikov, ki so umrli zaradi koronarne bolezni srca. [3] V več kot polovici primerov se patologija ugotovi le v ozadju razvoja akutne motnje mezenteričnega obtoka.

Vzroki ateroskleroza trebušne aorte

Ateroskleroza trebušne aorte je kronična patologija. Za bolezen je značilna specifična lezija posode, proliferacija vezivnega tkiva v ozadju maščobne infiltracije notranje stene, kar na splošno vodi do organskih in splošnih motenj krvnega obtoka.

Obstaja več teorij o pojavu patologije - zlasti teorija infiltracije lipoproteinov, pa tudi najpogostejša - zaradi pojava patoloških sprememb zaradi poškodbe žilne stene. Takšna poškodba ni posledica mehanske poškodbe endotela, ampak kršitve njegove funkcije. Govorimo o povečanju prepustnosti, adhezivnosti, povečanju sinteze prokoagulantnih in vazokonstriktorskih faktorjev. [4]

Kršitev endotelijske funkcije lahko sprožijo okužbe (na primer herpesvirus), zastrupitev (kajenje tobaka itd.),  [5] Hormonsko neravnovesje (hiperinzulinemija), hemodinamske motnje (hipertenzija) itd. Toda glavni člen znanstveniki soglasno obravnavajo hiperholesterolemijo.

Glavni razlog za razvoj ateroskleroze trebušne aorte je motena presnova beljakovin lipidov, kar izzove pojav tipičnih aterosklerotičnih plakov. Prehranske motnje vključujejo presnovne motnje, poškodbe žilnih sten in spremembo njihove strukture. [6] Redna podhladitev, oslabljena imunost, pogost stres in psihoemocionalni stres, infekcijski in vnetni procesi, hormonske spremembe, travme, skupaj vodijo do poškodb notranje žilne stene. Stanje lahko poslabšajo: nepravilni življenjski slog z veliko slabimi navadami, prekomerna teža, endokrine patologije, jemanje določenih zdravil. Pomembno negativno vlogo imajo tudi sočasne bolezni: hipertenzija, debelost, diabetes mellitus,  [7] koronarne patologije.

Strokovnjaki ugotavljajo naslednje glavne vzroke za razvoj bolezni:

 • kršitve prehrane (hrane);
 • nevrogeni dejavniki (stres, čustvena nestabilnost, nevroze);
 • endokrinopatija;
 • dolgotrajno zvišanje krvnega tlaka, hipoksična stanja;
 • avtoimunske patologije;
 • dedna nagnjenost; (dokazan je vpliv materinske hiperholesterolemije med nosečnostjo na napredovanje zgodnjih aterosklerotičnih lezij v otroštvu)  [8];
 • prekomerna telesna teža, različne stopnje debelosti; [9]
 • pomanjkanje telesne aktivnosti;
 • alkoholizem, nikotin, zasvojenost z drogami.

Dejavniki tveganja

Dejavnike, ki lahko privedejo do razvoja ateroskleroze trebušne aorte, lahko razdelimo v več skupin: prehodni dejavniki, prehodni in potencialno prehodni.

Trajni dejavniki so trajni in jih ni mogoče odpraviti:

 • starost nad 40-45 let;
 • moški spol (moški pogosteje kot ženske trpijo za aterosklerozo);
 • dedna nagnjenost (bolezen pogosto najdemo pri ljudeh, katerih sorodniki trpijo tudi za aterosklerozo trebušne aorte). Nastanek maščobnih črt se pojavi v aorti človeškega ploda in se znatno poveča s hiperholesterolemijo pri materi. [10]
 • etnični dejavniki tveganja. [11], [12]

Strokovnjaki opozarjajo, da dedna nagnjenost prispeva k zgodnejšemu začetku razvoja patologije.

Prehodni dejavniki tveganja vključujejo tiste, ki jih je mogoče odpraviti:

 • kajenje, njegov negativen učinek na elastičnost krvnih žil;
 • nezdrava prehrana, uživanje veliko živalskih maščob;
 • telesna neaktivnost, pasivni življenjski slog, prekomerna telesna teža.

Potencialno prehodni dejavniki vključujejo bolezni, ki jih je mogoče popraviti, nadzorovati in preprečiti njihov nadaljnji razvoj:

 • hipertenzija, ki spodbuja odlaganje lipidov v žilni steni in nastanek aterosklerotičnih plakov; [13]
 • dislipidemija, oslabljena presnova maščob, ki jo spremlja zvišanje ravni holesterola, lipoproteinov in trigliceridov;
 • diabetes mellitus, debelost večkrat poveča tveganje za nastanek ateroskleroze trebušne aorte, kar je posledica hkratne kršitve presnove lipidov; [14]
 • infekcijski in zastrupitveni procesi prispevajo k poškodbam žilnih sten.

Če poznate in upoštevate glavne izzivalne dejavnike, lahko določite osnovna pravila za preprečevanje bolezni. [15]

Patogeneza

Razvoj ateroskleroze trebušne aorte je posledica kombinacije dejavnikov - zlasti endotelne disfunkcije, vnetne reakcije, imunološkega procesa, dislipidemije, rupture plaka, zunanjih negativnih vplivov (na primer kajenja).

Endotel proizvaja snovi, potrebne za nadzor strjevanja krvi in presnovnih možganskih procesov, uravnavanje žilnega tonusa in krvnega tlaka, filtriranje ledvične funkcije in kontraktilne srčne aktivnosti. Prvo stopnjo razvoja ateroskleroze izzove kršitev endotelijske vazodilatacijske funkcije, ki pa postane posledica izgube dušikovega oksida s strani endotela. Motnje v delovanju endotela povzročajo tudi povečana vsebnost holesterola v krvi, diabetes mellitus, dolgotrajna hipertenzija in odvisnost od nikotina. Motnja se pojavi pod vplivom oksidacije lipoproteinov nizke gostote. [16]

 • V skoraj vseh primerih so opazili vnetne procese pri aterosklerozi. Vključevali so makrofage, citokine, beljakovine monocitne kemotaksije, rastne faktorje, interlevkin -1, -3, -6, -8, -18, faktor tumorske nekroze α, ligand CD40. Aterosklerotični razvoj je povezan tudi s serumskim C-reaktivnim proteinom. Povišana raven fosfolipaze, povezane z lipoproteini, povečuje verjetnost zapletov; ni izključena vpletenost citokinov, ki inducirajo celično proliferacijo in spodbujajo proizvodnjo aktivnih kisikovih oblik, aktivirajo matriksne metaloproteinaze in izražanje tkivnega faktorja.
 • Lipidne motnje so pomemben dejavnik pri razvoju ateroskleroze trebušne aorte. Tveganje se še posebej poveča pri serumskem holesterolu nad 3,9 mmol / liter.
 • Povečan pritisk v možganskih in koronarnih arterijskih žilah poveča napetost žilne stene, kar negativno vpliva na regenerativne procese in prispeva k nastanku patoloških izboklin. [17]
 • Nikotinska odvisnost ima negativen učinek v vseh fazah razvoja ateroskleroze, ta učinek pa je precej intenziven: poslabšanje endotelno odvisne vazodilatacije, povečanje vnetnih dejavnikov (vključno s C-reaktivnim proteinom, interlevkinom-6 in faktorji nekroze tumorja α), trombocitni NO razpoložljivost se zmanjša, oksidativna sprememba LDL se poveča in plazemska aktivnost paraoksonaze se zmanjša.
 • Povečana raven insulina pomeni povečanje vsebnosti citokinov (-6 in MCP-1), ki prispevajo k rasti aterosklerotičnih procesov.

Zvišanje holesterola LDL in znižanje holesterola HDL veljata za še posebej pomembna osnovna dejavnika. Prvi se kopičijo v aterosklerotičnih plakih (penastih celicah), kar povzroča mitohondrijsko disfunkcijo, apoptozo in nekrozo, s sproščanjem celičnih proteaz, vnetnih citokinov in trombotičnih molekul. Oksidacija LDL izzove vnetne in imunske spremembe, agregacija trombocitov se poveča in plaki postanejo nestabilni. [18]

Lipoproteini visoke gostote spodbujajo vključitev obratnega prehoda holesterola, podpirajo endotelijsko funkcijo in ščitijo pred povečano tvorbo tromba.

Glavne patogenetske povezave pri razvoju ateroskleroze so:

 • Motnje presnove maščob.
 • Spremembe maščob (hemodinamske motnje, poslabšanje reoloških lastnosti krvi, primarne patologije in poškodbe žilne stene, genetska nagnjenost).

Obstajajo dokazi, da se miostatin (zaviralec rasti skeletnih mišic, ki sodeluje pri presnovnih motnjah in srčni fibrozi) lahko obravnava kot novega akterja pri napredovanju ateroskleroze. Po raziskavah miostatin posreduje pri napredovanju ateroskleroze trebušne aorte, kar povzroča disfunkcijo žilnih gladkih mišičnih celic. [19]

Simptomi ateroskleroza trebušne aorte

V večini primerov ateroskleroza trebušne aorte poteka brez določenih simptomov, vendar je patologijo mogoče odkriti med diagnostičnimi ukrepi. Z napredovanjem bolezni se pojavijo nespecifični znaki:

 • neprijetni občutki v trebuhu in spodnjem delu hrbta;
 • redne bolečine v trebuhu, poslabšane po jedi (zlasti po obilnem obroku);
 • prebavne motnje brez očitnega razloga (driska, zaprtje, napihnjenost);
 • neprijetno riganje, redna zgaga po jedi;
 • progresivno izčrpanost.

Ko se v proces vključijo drugi organi, se pojavijo drugi simptomi:

 • bolečine v ledvicah in / ali dimljah;
 • otekanje okončin;
 • otekanje obraza zjutraj;
 • urinske motnje;
 • zvišan krvni tlak.

Ker so ti simptomi nespecifični, se lahko bolniku napačno diagnosticira in se nepravilno zdravi. Poleg tega ateroskleroza trebušne aorte pogosto sobiva z drugimi patologijami, vključno s kroničnimi, kar otežuje tudi pravilno diagnozo.

Prvi znaki

Pri večini bolnikov se ateroskleroza trebušne aorte začne razvijati že v mladosti in z leti napreduje. Poleg tega se bolnik dolgo časa sploh nič ne pritožuje, prvi znaki pa se začnejo pojavljati šele, ko se velika arterija znatno zoži ali zamaši.

Med najbolj značilnimi patološkimi znaki so naslednji:

 • epigastrične bolečine, ki niso povezane z želodčnimi boleznimi, ki sevajo v spodnji del hrbta, dimlje;
 • prebavne motnje, zgaga, ki niso povezane s patologijami prebavil;
 • mrzle noge;
 • mravljinčenje, odrevenelost v nogah;
 • moška impotenca;
 • zmanjšan mišični tonus spodnjih okončin;
 • letargija ali odsotnost arterijskega utripanja v stopalih, kolenih, dimljah;
 • pojav vmesne klavdikacije (s širjenjem lezije na žile spodnjih okončin).

Če ateroskleroza ne prizadene le trebušnega, ampak tudi prsnega dela aorte, se po fizičnem naporu ali stresu pojavijo bolečine v prsih z obsevanjem v hrbet ali vrat, pa tudi zgaga, občutek nelagodja v prsih, brez povezave s srcem patologija. [20]

Če se patologija razširi na ledvične arterije, se razvije arterijska hipertenzija. [21] Pri preučevanju urina najdemo proteinurijo, eritrociturijo, cilindrurijo. Poraz možganskih arterij se kaže kot poslabšanje spomina in intelektualne aktivnosti, omotica, motnje spanja, v hujših primerih pa se poveča tveganje za možgansko kap in trombozo.

Z aterosklerotičnimi spremembami v mezenteričnih arterijah se poslabša dotok krvi v črevesje, nekaj ur po jedi se pojavi huda bolečina - z lokalizacijo v popkovnični coni ali epigastriju. Bolečina lahko traja več ur (običajno 1-3 ure), v mnogih primerih izgine po jemanju nitroglicerina.

Faze

V svojem razvoju ateroskleroza trebušne aorte gre skozi naslednje stopnje:

 1. Za odlaganje lipidov v steni aorte so ugodne žilne mikropoškodbe in žariščno upočasnitev pretoka krvi. Trajanje lipidne faze je lahko različno: odlaganje maščobe in razpršeno odebelitev intime in proteoglikanov zunajceličnega matriksa  [22] je mogoče opazovati le mikroskopsko. 
 2. Fazo liposkleroze spremlja povečanje območij odlaganja maščob na področjih vezivnega tkiva. Postopoma nastane aterosklerotični plak, katerega sestavo predstavljajo maščobe in vlakna vezivnega tkiva. Na tej stopnji se plaki še vedno lahko odstranijo, saj se lahko raztopijo. Vendar lahko drobci teh usedlin zamašijo žile, aortna stena na območju pritrjenega plaka pa izgubi elastičnost in se poškoduje: na tem mestu se poveča tveganje za nastanek tromba.
 3. Za stopnjo aterokalcinoze je značilno zbijanje plakov in odlaganje kalcijevih soli v njej. Plaki se povečujejo, zožujejo lumen posode in motijo oskrbo organov s krvjo. Tveganje za okluzijo ali anevrizmo se poveča.

Klinične stopnje razvoja ateroskleroze trebušne aorte so naslednje:

 1. Oseba vodi normalno življenje, nima povezanih simptomov, patologijo pa je mogoče odkriti le s pomočjo Dopplerjeve raziskave.
 2. Bolnik se po težkem obroku začne pritoževati nad bolečinami v trebuhu.
 3. Bolečine v trebuhu se pojavijo tudi po običajnem, slabem obroku.
 4. Bolečina postane stalna, po jedi pa se poveča.

Obrazci

Obstaja več možnosti za razvrstitev ateroskleroze trebušne aorte. Torej, med vnetnim procesom je bolezen razdeljena na zapleteno in nezapleteno. Tudi vrsta in lokacija patološkega procesa se razlikujeta: ateroskleroza lahko prizadene proksimalni segment trebušne aorte, infrarenalni del ali celoten del trebušnega dela posode.

 • Aterosklerozo trebušne aorte in njenih vej najpogosteje spremlja klinična slika ishemične bolezni trebuha, ki jo drugače imenujemo sindrom kronične trebušne ishemije ali trebušne krastače. Bolnik se lahko pritoži zaradi občutka teže in polnosti v trebuhu, bolečine v epigastriju brez očitnega obsevanja, disfunkcije želodca in črevesja, stabilnega izčrpanosti. V epigastrični coni je funkcionalen sistolični šum. [23]
 • Ateroskleroza trebušne aorte in iliak arterij se imenuje Larishov sindrom. Govorimo o kliničnem simptomatskem kompleksu, ki se razvije v ozadju hude zožitve ali popolne blokade trebušne aorte. Simptomi, kot so občasna klavdikacija, pomanjkanje utripa na hrbtni strani stopala, pa tudi v poplitealni in femoralni arteriji, nastanek trofičnih ulkusov na prstih in stopalih, znižanje sistoličnega krvnega tlaka na nogah, stalen občutek značilni so mrzlica v nogah in oslabljen libido. Navzven je opaziti mišično hipotrofijo spodnjih okončin, znake trofičnih motenj na koži in nohtih, sistolični šum v trebušni aorti in femoralni arteriji.
 • Obliterirajoča ateroskleroza trebušne aorte nastane zaradi prekrivanja lumena posode z aterosklerotično ploščo in jo lahko opazimo v bližini razvejane cone osnovnega debla ali na območju njene razdelitve na veje I in II reda. Patologija je pretežno enostranska, čeprav se pojavijo tudi dvostranske lezije.
 • Stenosna ateroskleroza trebušne aorte je posledica stenoze posode in je značilna za pojav trebušnih napadov, ki imajo slabo prognozo in lahko povzročijo ishemične motnje, reverzibilno črevesno distrofijo ali trombozo in črevesni infarkt.

Zapleti in posledice

Najpogostejše škodljive posledice ateroskleroze trebušne aorte so razvoj aortne anevrizme ali disekcijski hematom aorte. Govorimo o lokalnem širjenju žilnega območja, povezanem z naraščajočo šibkostjo njegovih sten, ali o intramuralnem hematomu, ki vodi do disekcije posode. V trebušni votlini se pojavi pulzirajoča tumorsko podobna tvorba, ki se nahaja na ravni popka ali nekoliko pod njim, na levi. Za anevrizmo je razpoka nevarna, ko žila prodre v trebušno votlino ali retroperitonealni prostor. S seciranjem hematoma zaradi progresivne izgube krvi je lahko usodno. Bolnik ima hude bolečine, lahko se razvije kolaps, pojavijo se simptomi akutne izgube krvi; na elektrokardiogramu običajno ni znakov srčnega napada. Anevrizma se lahko pojavi z grobim sistoličnim šumom. [24]

Dodatni znaki pojava anevrizme so lahko:

 • stiskanje, vlečenje, bolečine v trebuhu in križu brez očitnega razloga;
 • občutek pulziranja, občutek prisotnosti pulzirajoče tvorbe v trebuhu.

Znaki razvoja zapletov v obliki rupture trebušne aorte:

 • oster pojav ali povečanje sindroma bolečine;
 • hude ledvene bolečine, ki sevajo v dimlje, notranjo stran stegen, genitalije;
 • simptomi, ki spominjajo na miokardni infarkt
 • znižanje kazalnikov krvnega tlaka;
 • znaki naraščajoče anemije;
 • bruhanje krvi itd.

Zaradi pomanjkanja specifičnosti klinične slike se zapleti pogosto zamenjajo z drugimi boleznimi. Zato je kvalificiran in celovit pristop do vsakega bolnika zelo pomemben: po statističnih podatkih se v 70% primerov z zapleti anevrizme postavi napačna diagnoza, kar vodi do izjemno neugodnih posledic. Če zdravniška pomoč ni pravočasno zagotovljena, bolnik z razpoko umre v nekaj urah. [25]

Anevrizma in disekcija trebušne aorte pa nista edina možna zapleta. Ateroskleroza sčasoma vodi v celično hipoksijo, nekrotične procese v tkivih. Vaskularne stene izgubijo elastičnost, postanejo goste in krhke, nagnjene k poškodbam. Intravaskularni plaki se povečajo, lahko se odcepijo in zamašijo manjše žile. Glavni takšni zapleti so:

 • širjenje aterosklerotičnega procesa na žilne veje, vključno s kapilarami;
 • nezadostna oskrba miokarda in možganov s kisikom v organih trebušne votline;
 • vaskularna stenoza, začetek razvoja nekrotičnih procesov;
 • odmik aterosklerotičnih plakov, zamašitev krvnih žil;
 • razvoj nekroze, gangrene (na primer črevesja);
 • miokardni infarkt, srčna ishemija, kap, odpoved ledvic;
 • Opisani so primeri prodornih aterosklerotičnih ulkusov trebušne aorte. [26]

Zgodnja kompetentna diagnoza vam omogoča, da ugotovite obstoječe kršitve in takoj izvedete ustrezno zdravljenje. Aterosklerozo trebušne aorte v zgodnjih fazah lahko ustavimo, če upoštevamo vsa zdravniška priporočila. 

Hipertrofija levega prekata, debelina aortne stene, je lahko napovedano vseživljenjsko tveganje za bolezni srca in ožilja. [27]

Diagnostika ateroskleroza trebušne aorte

Fizični pregled mora vključevati obvezno palpacijo trebuha z nadaljnjim tolkanjem in poslušanjem trebušne votline s fonendoskopom. Pulz in krvni tlak se merita ločeno.

Testi pogosto vključujejo določanje skupnega holesterola, LDL, HDL, trigliceridov.

Krvni test pomaga ugotoviti splošno stanje aortne postelje in oceniti verjetnost razvoja ateroskleroze. Najbolj okvirna so naslednja merila ocenjevanja:

 • indikator skupnega holesterola s hitrostjo 3,1-5,2 mmol / liter;
 • Indeks HDL (dobrega holesterola) po stopnji 1,42 (ženske) in 1,58 (moški);
 • Indeks LDL (slabega holesterola) do 3,9 mmol / liter;
 • indeks trigliceridov s hitrostjo 0,14-1,82 mol / liter;
 • aterogeni indeks (dober holesterol v primerjavi s slabim) do 3.

Instrumentalna diagnostika vključuje takšne študije:

 • Aortna rentgenska slika - pomaga pri odkrivanju sprememb v velikosti posode, prisotnosti kalcijevih usedlin ali anevrizme. Povečana aorta se kaže s povečanjem prečne velikosti sence, povečanjem štrlenja aortnih lokov v pljučna polja. Od antero-leve poševne projekcije se senca razgrne, aortno okno se poveča v velikosti. Podolgovata posoda spreminja dimenzije navzgor in v desno ter tvori zgornji desni obris žilne sence, ki močno izstopa v senčno območje zgornje votle venske posode. S fluoroskopijo anevrizme opazimo povečano pulziranje.
 • Rentgenska aortografija s kontrastom lahko pomaga določiti lokacijo in velikost obstoječih anevrizm ali območij vazokonstrikcije. Znak disekcije sten je podvojena kontura trebušne aorte.
 • Dvodimenzionalni ultrazvok vam omogoča opazovanje takšnih patoloških sprememb, kot so odebelitev, utrjevanje, parietalna kalcifikacija, hrapavost notranje žilne stene, ukrivljenost ali podaljšanje arterije, prisotnost aterosklerotičnih plakov. Anevrizma se pojavi, če obstaja omejena izboklina stene ali diametralno povečanje trebušne aorte za dvakrat v primerjavi z normalno hitrostjo. 
 • Rentgenska računalniška tomografija in MRI jasno razkrijejo morfološke nepravilnosti v aorti in velikih vejah. [28] Omogoča oceno indeksov za razvrstitev lokacije, resnosti in napredovanja poapnelih lezij trebušne aorte. [29]
 • Če se pričakuje operacija, je predpisana selektivna angiografija. 

Patološka študija aterosklerotičnih plošč kaže naslednje spremembe:

 • beljakovinsko-maščobni detritus v sredini;
 • v krogu - vezivno tkivo.

Macrodrug za obravnavo: aorta in velike ali majhne arterije mišičnega in mišično-elastičnega tipa. Najdemo lipidne lise in proge, vlaknaste strukture, poapnenje, redkeje razjede, trombotične mase.

Diferencialna diagnoza

Diferenciacijo je treba izvesti z naslednjimi patologijami:

 • slepiča;
 • vnetje žolčnika;
 • vnetje trebušne slinavke;
 • nefrolitiaza, holelitiaza;
 • peptična razjeda in dvanajstnik;
 • psevdo-trebušna ishemija.

Pomembno je, da pravočasno ločimo patologijo od glomerulonefritisa, pielonefritisa, amiloidoze ledvic, renovaskularne (vazorenalne) arterijske hipertenzije, ateroskleroze ledvičnih žil, policistične ledvične bolezni, fibro-mišične aplazije, nespecifične aortoarteriocitoze, aortoarterocitocitne insuficience, primarnega srčnega popuščanja, aortoarterocitocitne insuficience,

Praviloma se za pojasnitev diagnoze opravi EKG, kardiogram ECHO in ultrazvok trebušnih organov. Manj pogosto se uporablja angioskopija, digitalna subtrakcijska angiografija, optična koherentna tomografija.

Koga se lahko obrnete?

Zdravljenje ateroskleroza trebušne aorte

Če bolnik ne opazi nobenih patoloških simptomov, ima nizko stopnjo tveganja (manj kot 5% po SCORE) in skupna vrednost holesterola presega 5 mmol / liter, potem zdravljenje vključuje le korekcijo življenjskega sloga:

 • izključitev kajenja in drugih slabih navad;
 • sprememba prehrane;
 • skladnost s telesno aktivnostjo.

Po normalizaciji ravni skupnega holesterola na 5 mmol / liter in LDL na 3 mmol / liter se vsakih 3-5 let predpiše redni preventivni pregled.

Bolniki z visokim SCORE tveganjem in skupnim holesterolom nad 5 mmol / liter morajo prav tako spremeniti svoj življenjski slog z laboratorijskim spremljanjem po 3 mesecih. Če se stanje po določenem obdobju stabilizira, se letno predpiše nadaljnja preventivna diagnostika. V primeru nestabilnosti kazalnikov ali ob prisotnosti značilnih simptomov ateroskleroze je predpisano konzervativno zdravljenje.

Zdravila, ki odpravljajo hiperlipidemijo, predstavljajo več razredov zdravil: statini (zdravila, ki zavirajo reduktazo HMG-CoA), Ezetimib, sekvestranti (zdravila, ki izločajo žolčne kisline), fibrati, zdravila z nikotinsko kislino, polinenasičene maščobne kisline, zaviralci lipaze. [30]

 • Statini so zdravila, ki zavirajo reduktazo HMG-CoA: Lovastatin, Simvastatin, Atorvastatin, Pravastatin, Fluvastatin, Rosuvastatin.
 • Pripravki zaviralci absorpcije holesterola v črevesju: Ezetemib je aktivno hipoholesterolemično sredstvo.
 • Sekvestrant žolčne kisline so zdravila, ki povečujejo izločanje žolčnih kislin iz telesa - osnovnega produkta presnove holesterola (holestiramin, kolestipol).
 • Sredstva, pridobljena iz vlaknaste kisline - fibratov - predstavljajo Gemfibrozil, Bezafibrate, Ciprofibrat, Fenofibrat, Clofibrate.
 • Pripravki nikotinske kisline - niacin - imajo lastnosti zniževanja holesterola, zmanjšujejo vsebnost lipoproteinov.
 • Polinenasičene maščobne kisline Omega-3 v dovolj velikih odmerkih (do 4 g na dan) odpravljajo hipertrigliceridemijo.

Pri aterosklerozi trebušne aorte je primerna kombinirana terapija, ki vam omogoča, da ustavite razvoj patološkega procesa in preprečite nastanek zapletov.

Zdravila

Konzervativno zdravljenje najpogosteje vključuje uporabo takšnih zdravil:

 • Antikoagulanti-na primer heparin v začetnem odmerku 5 tisoč enot za injiciranje pod nadzorom strjevanja krvi ali natrijev enoksaparin 20-40 mg na dan v obliki podkožnih injekcij ali natroparin kalcij 0,2-0,6 ml v obliki podkožja injekcije 1-2 krat na dan (odvisno od bolnikove telesne mase).
 • Antiagregacijska sredstva-na primer acetilsalicilna kislina v količini 75-325 mg na dan peroralno ali klopidogrel v odmerku 75-300 mg na dan ali dipiridamol v odmerku 50-600 mg na dan. Bolniki morajo takšna zdravila jemati dolgo (včasih celo življenje), pod rednim laboratorijskim nadzorom. Kaotičen vnos zdravil v velikih odmerkih lahko povzroči hemoragične zaplete, pojav znakov srčnega popuščanja.
 • Za odpravo bolečine predpisujte:
  • nesteroidna protivnetna zdravila, če ni kontraindikacij (Ketorol, Ibuprofen), paravertebralna blokada;
  • opioidi (morfij, fentanil)-v hudih primerih, če nesteroidna protivnetna zdravila ne pomagajo.
 • Zdravila, ki normalizirajo mikrocirkulacijo in izboljšajo stanje krvnih žil (angioprotektorji):
  • Pentoksifilin 100-300 mg z injekcijo;
  • Alprostadil 20-60 mcg, injiciran na dan.

Možni neželeni učinki pri jemanju angioprotektorjev so lahko alergijske reakcije, bolečine v trebuhu in prebavne motnje. [31]

 • Zdravila za zniževanje holesterola se jemljejo več mesecev (običajno do enega leta, odvisno od ravni holesterola v krvi). Simvastatin in Atorvastatin sta običajno predpisana za notranjo uporabo. Neželeni učinki v obliki alergij, miopatije, dispeptičnih simptomov so redki.
 • Zdravila za patogenetsko zdravljenje pogosto predstavljajo zaviralci β - propranolol, bisoprolol, metaprolol. Odmerjanje je standardno, zdravljenje poteka ob rednem spremljanju srčnega utripa in kazalnikov krvnega tlaka. Ukinitev teh zdravil se izvaja postopoma.

Prehrana za aterosklerozo trebušne aorte

Popravek prehrane je učinkovit način za ustavitev razvoja ateroskleroze. In ta metoda ni v ničemer slabša od terapije z zdravili in jo pogosto celo presega. Mnogi zdravniki opozarjajo, da se ne smemo zanašati samo na zdravila: brez sprememb v prehrani ne moremo računati na stabilen in dolgotrajen učinek zdravljenja.

Bolnikom z aterosklerozo trebušne aorte je praviloma predpisana dietna miza št. 10 - ustrezna dietna hrana normalizira holesterol v krvi in zavira napredovanje bolezni. Poleg tega prehrana vključuje veliko količino rastlinske hrane, bogate s prehranskimi vlakninami in polinenasičenimi maščobnimi kislinami, ki pomagajo povečati količino "dobrega" holesterola.

Poleg prehrane je pomembno spremljati tudi kalorije v hrani. Z majhno telesno aktivnostjo ne bi smeli zaužiti več kot 2500 kalorij na dan. Bolnikom s prekomerno telesno težo bo zdravnik pomagal izbrati dnevno vsebnost kalorij.

Pri aterosklerozi so živali in hidrogenirane maščobe, ki povečajo raven holesterola in njegovo odlaganje na žilne stene, prepovedane. Pomembno je, da iz prehrane izključite takšna živila:

 • maščobno meso, mast;
 • maslo, margarina, zelenjavne in maščobne mešanice, mast;
 • drobovina (vključno z jetri);
 • juhe iz mesa ali kosti;
 • klobase, klobase, wieners;
 • kateri koli deli perutnine, razen filetov brez kože;
 • mleko, trdi sir, mastna skuta, smetana, kondenzirano mleko, kisla smetana, sladoled;
 • hitra hrana;
 • krompir;
 • omake;
 • sladkor, pecivo, pecivo.

Prav tako bi morali omejiti uporabo alkohola in bolje ga je popolnoma izključiti.

Prehrana mora vsebovati naslednja živila:

 • olupljen piščanec, puran file;
 • mlečna teletina;
 • ribe, morski sadeži;
 • fermentirani mlečni izdelki (skuta z nizko vsebnostjo maščob, kefir, jogurti brez dodatkov);
 • jajca (največ 2 na teden);
 • vsaka zelenjava, sadje, zelišča, jagode;
 • testenine iz trde pšenice;
 • žita (ajda, riž, ječmen, pšenica, ovsena kaša, bulgur, kuskus);
 • stročnice (fižol, čičerika, mung fižol, leča, grah);
 • temni kruh, otrobi;
 • zeliščni čaji, zeleni čaj, kompoti iz suhega sadja, sadne pijače;
 • suho sadje.

V nobenem primeru ne smete zanemariti prehranskega popravka. Prehrana ima temeljno vlogo pri zdravljenju ateroskleroze in služi tudi za preprečevanje razvoja zapletov - zlasti miokardnega infarkta in drugih srčno -žilnih patologij. [32]

Fizioterapevtsko zdravljenje

Fizioterapija je učinkovito zdravljenje z naravnimi in fizičnimi dejavniki. To so toplotni vplivi, ultrazvočni vplivi, magnetna polja, laser, voda, terapevtsko blato, masaža itd. Metode so običajno preproste in hkrati izjemno učinkovite: z najmanj stranskimi učinki je opazen intenziven pozitiven učinek, ki omogoča zmanjšanje odmerka uporabljenih zdravil. Še posebej izrazit učinek je opazen, če se fizioterapija uporablja v zgodnjih fazah razvoja patologije.

Pri aterosklerozi trebušne aorte veljajo za najpogostejše naslednje vrste fizioterapije:

 • Elektroforeza z novokainom, pa tudi vazodilatatorji, antiagregatorji, protivnetna zdravila, protivnetna zdravila. Pogosto se uporabljajo kalijev jodid, natrijev salicilat, heparin, litij, cink, multivitamini, magnezijev sulfat, nikotinska kislina, mezaton itd.
 • Darsonvalizacija ima izrazit antispasticni učinek na žilno steno, zaradi česar lajša krče in izboljša pretok krvi. Dejanje je razloženo z draženjem živčnih receptorjev z impulznimi tokovi.
 • Hiperbarična oksigenacija je tehnika visokotlačne oksigenacije. Za postopek se uporabljajo posebne hiperbarične tlačne komore.

Zdraviliško zdravljenje vključuje balneoterapijo in blatno terapijo. Izrazit pozitiven učinek je ugotovljen po jemanju vodikovih sulfidov, ogljikovega dioksida, jod-bromove, biserne, terpentinske kopeli.

Uporaba naravnega blata je indicirana za bolnike z 1-2 stopnjami ateroskleroze.

Zdravljenje z zelišči

Ateroskleroza trebušne aorte v zgodnjih fazah razvoja se dobro odziva na zdravljenje z alternativnimi sredstvi, pri čemer je treba popraviti življenjski slog in se znebiti slabih navad. [33] Najpogostejši in učinkoviti recepti zeliščne medicine so:

 • 1 žlica. L. Ajdovi cvetovi se skuhajo v termosu v 1 litru vrele vode, infundirajo eno uro, filtrirajo. Vzemite 100 ml trikrat na dan med obroki.
 • 300 g česna olupimo, prelijemo v posodo in prelijemo 0,5 l vodke. Mesec dni ga hranimo v temnem prostoru, nato ga filtriramo in jemljemo vsak dan po 20 kapljic s 100 ml mleka med obroki.
 • Vzemite 1 žlico. L. Brezove liste, skuhajte 300 ml vrele vode, pustite, da se ohladi, filtrirajte. Vzemite 100 ml trikrat na dan pol ure pred obroki.
 • Nalijte 1 žlico. L. Barva gloga 300 ml vrele vode, vztrajamo, dokler se ne ohladi, filtriramo. Vzemite 100 ml trikrat na dan pol ure pred obroki.
 • Vzemite 2 žlici. L. šipkov, vlijemo v termos, prelijemo 300 ml vrele vode. Vztrajajte 15 minut, filtrirajte. Vzemite 100 ml trikrat na dan 20-30 minut pred obroki.
 • Sok ene limone pijte vsak dan, med obrokom ali po njem.
 • Stisnite 200 ml čebulnega soka, zmešajte z 200 ml medu. Takšno zdravilo se shrani v hladilniku in vzame v 1 žlici. L. Trikrat na dan med obroki, 8-10 tednov.
 • Pripravite zbirko 10 g melise, 10 g kapljice, 40 g cvetov gloga, 30 g jagodnih listov. Zvari 1 st. L. Zbiranje 300 ml vrele vode, čez dan pijte namesto čaja (po okusu lahko dodate med).
 • Vzemite 100 g svežega žajbljevega zelišča, prelijte 500 ml vodke in vztrajajte mesec in pol na temnem mestu. Nato se tinktura filtrira in vzame v 1 žlici. L. Z vodo zjutraj in pred obroki, samo 3 -krat na dan.
 • Iz sveže korenine hrena iztisnite sok. Zmešajte na pol z medom in vzemite 1 žlico. L. Zjutraj, eno uro pred prvim obrokom. Trajanje zdravljenja je 1 mesec.

Operacija

Če se konzervativno zdravljenje izkaže za neučinkovito ali neprimerno, je bolniku predpisano invazivno zdravljenje - terapevtska afereza - plazmafereza in afereza LDL. Kirurško zdravljenje bo morda potrebno, če obstaja velika grožnja ali razvoj arterijske okluzije - tromba ali plaka. Če ateroskleroza prizadene srčne žile in se poveča tveganje za nastanek miokardnega infarkta, se izvede presaditev koronarne arterije.

Operacija srca vključuje izvajanje odprtih posegov ali minimalno invazivne endovaskularne operacije. Na primer, za odpravo ishemičnih procesov v spodnji polovici telesa in stabilizacijo hemodinamike je predpisana operacija vaskularnega stentiranja. Pri aneurizmi aorte je indicirana protetika in endoprotetika trebušne aorte. [34]

Če je diametralna velikost patološke izbokline v anevrizmi manjša od 50 mm, potem bolniku damo terapijo z zdravili, namenjeno normalizaciji srčno -žilne dejavnosti z njenim rednim spremljanjem. Če je premer anevrizme enak ali večji od 50 mm, je predpisano kirurško zdravljenje za preprečitev rupture aorte. Indikacija za operacijo je lahko tudi izboklina s premerom 30 mm z letnim hitrim povečanjem velikosti za 6 mm.

Kirurško zdravljenje se lahko izvede v kateri koli starosti, če bolnik nima naslednjih kontraindikacij:

 • akutne motnje možganske ali koronarne cirkulacije z očitno nevrološko insuficienco;
 • odpoved krvnega obtoka II-b ali III stopnja.

Operacija trebušne aorte za aterosklerozo

Protetika trebušne aorte se izvaja z odprtim dostopom (zarez 15-20 cm) ali mini dostopom v obliki reza na trebušni steni približno 5-7 cm. Kirurg obdela operacijsko polje, opravi potrebno zareže in stisne trebušno aorto nad in pod prizadetim območjem. Izrežemo anevrizmo in namesto odstranjenega segmenta všijemo predhodno pripravljen žilni vsadek. Potem, ko se prepriča, da so šivi tesni, zdravnik namesti odtoke in šiva rano. Najpogostejši so žilni vsadki, impregnirani s srebrom: so bolj odporni na okužbe. Poseg traja približno 3,5 ure, nato pacienta premestijo na oddelek za intenzivno nego, kjer njegovo stanje spremljajo ves dan. Splošni rok bivanja v bolnišnici je približno en teden (ob predpostavki, da ni zapletov).  [35]

Aortna artroplastika velja za sodobnejšo kirurško metodo. Poškodovani segment trebušne aorte nadomestimo s posebno žilno protezo, ki jo pod rentgenskim opazovanjem namestimo neposredno v anevrizmo. Ta tehnika vam omogoča, da preprečite veliko število zapletov, skrajšate pacientovo bivanje v bolnišnici in pospešite rehabilitacijo. Morda je edina pomanjkljivost takega posega njegovi visoki stroški. [36]

Možne kontraindikacije za kirurško zdravljenje:

 • sepsa;
 • hude motnje vitalnih organov, kot so akutna odpoved jeter ali ledvic, cerebrovaskularna nesreča, miokardni infarkt itd.

Preprečevanje

Za določitev najučinkovitejšega preprečevanja razvoja ateroskleroze trebušne aorte se je treba spomniti glavnih dejavnikov tveganja in nanje poskusiti vplivati:

 • znebite se slabih navad - zlasti kajenja in pitja alkohola;
 • vzdrževati ustrezno raven holesterola v krvi, redno opravljati krvne preiskave;
 • spremljati kazalnike krvnega tlaka;
 • normalizirati telesno težo, voditi aktiven življenjski slog;
 • izogibajte se čustvenemu stresu, stresu;
 • jesti pravilno in kakovostno.

Če odpravite glavne predisponirajoče dejavnike, lahko preprečite in upočasnite razvoj bolezni, preprečite pojav neželenih zapletov.

Pomembno je, da pravilno sestavite prehrano, zmanjšate uporabo izdelkov, ki vsebujejo veliko količino holesterola. To so živalske maščobe in maslo, jajca, maščobni mlečni izdelki, drobovina. Prav tako se morate odreči lahko prebavljivim ogljikovim hidratom, sladkarijam, sladkorju. V prehrani je treba dati prednost rastlinskim oljem, ribam, belemu mesu, morskim sadežem, rastlinskim izdelkom. Vlaknine in kompleksni ogljikovi hidrati bi morali zavzeti posebno mesto v meniju. Delež surove zelenjave, sadja in zelenjave mora biti ¾ prehrane, kar je posledica visoke vsebnosti pektina v rastlinskih proizvodih, ki zavira absorpcijo holesterola v črevesju. [37]

Beljakovine so tudi zelo pomemben sestavni del prehrane. Telo jih lahko dobi iz belega mesa perutnine, rib, stročnic, zelenjave.

Pomembno je spremljati telesno težo, preprečiti razvoj debelosti, opustiti kajenje in ne zlorabljati alkohola.

Zadostna telesna aktivnost je ključ do normalnega delovanja srca in zadostne oskrbe miokarda s kisikom. Poleg tega redna vadba preprečuje prekomerno telesno težo in ohranja normalen žilni tonus. Fizična aktivnost se meri glede na starost in splošno zdravje. Optimalno je, da vsak dan hodite 30-40 minut.

Poleg tega je treba preprečevanje dopolniti z odpravo stresnih situacij, preprečevanjem preobremenitve telesa. Pomembno je trenirati odpornost na stres, vzpostaviti kakovosten režim dela in počitka ter normalizirati nočni spanec.

Napoved

Danes je eno glavnih področij delovanja kardiologov iskanje rešitev za optimalno zdravljenje ateroskleroze trebušne aorte. Upoštevati je treba, da je ta patologija predpogoj za razvoj nepopravljivih patoloških procesov - zlasti ishemične bolezni srca, stenoze ledvične arterije, anevrizme aorte, ishemične kapi itd. [38]

Napovedi za paciente so različne, ne morejo biti nedvoumne, saj so odvisne od bolnikove starosti in prisotnosti sočasnih bolezni, od stopnje patološkega procesa itd. Če se držite vseh zdravniških priporočil (spremembe v prehrani, izključitev slabih navad), kakovostno in pravočasno zdravljenje z zdravili), potem je napoved lahko relativno ugodna, saj se nadaljnji razvoj bolezni pogosto upočasni. Če zanemarite upoštevanje priporočil, prekinete prehrano, kadite itd., Se tveganje za zaplete znatno poveča: anevrizma aorte, miokardni infarkt, kap itd. [39]

Žal se bolezni ne bo mogoče popolnoma znebiti: ateroskleroza trebušne aorte je kronična bolezen s postopnim napredovanjem patoloških sprememb.

Invalidnost

Pridobitev invalidske skupine z aterosklerozo trebušne aorte je mogoča, če so se zaradi patoloških procesov razvile hude funkcionalne motnje organov in je prišlo do izgube delovne sposobnosti. Kljub dejstvu, da je bolezen zelo pogosta in da je njen zaplet pogosto usoden, se invalidnost ne dodeli zaradi neposredne aterosklerotične lezije, ampak zaradi razvoja škodljivih posledic.

Bolnika lahko prepoznamo kot invalida, če ima naslednje zaplete:

 • mikro kap, kap;
 • akutna kršitev koronarne cirkulacije;
 • aortna stenoza in anevrizma.

Vsak od zgornjih pogojev, pa tudi ohromelost okončin, motnje možganske cirkulacije so lahko razlog za prijavo invalidnosti na podlagi rezultatov zdravniškega in socialnega pregleda. Ateroskleroza trebušne aorte brez kliničnih manifestacij ali s simptomi, ki jih je mogoče popraviti, ni indikacija za invalidnost.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.