^

Zdravje

Bolezni krvi (hematologija)

Alkaptonurija - prirojena encimska patologija

Ena izmed zelo redkih presnovnih motenj - alkaptonurija - se nanaša na prirojene nepravilnosti v presnovi aminokisline tirozin.

Hiperhidracija

Ena od kliničnih oblik motenega metabolizma vode je odvečna količina vode v telesu - hiperhidracija ali hiperhidrija.

Infarkt vranice

Kompleksna bolezen - infarkt vranice - je stanje, pri katerem se zazna žariščna smrt organskih tkiv. Tak patološki proces lahko izzovejo različni dejavniki in trpi ne le vranica, temveč tudi bolnikovo telo kot celota.

Kisično stradanje telesa

Živčno tkivo najbolj akutno reagira na njegovo pomanjkanje, posledično - na cerebralno hipoksijo, vendar pa lahko kisikovo stradanje opazimo tudi v drugih organih.

T-celični limfom: periferni, angioimunoblast, non-Hodgkin's, anaplastic

Rak se šteje za eno najnevarnejših človeških bolezni. In če upoštevate, da pod grozno diagnozo obstaja več vrst smrtonosne bolezni, ki so prekinile življenje mnogih ljudi, nato pa se boste zanjo začeli zanimati, da bi se izognili takšni usodi. 

Plazmacitoma

Plazmacitoma se nanaša na maligne tumorje, sestavljene iz plazemskih celic, ki rastejo v mehkih tkivih ali znotraj aksialnega okostja.

Aplazija kostnega mozga

Posledica te motnje je razvoj pancitopenije (primanjkuje vseh krvnih celic: levkociti, eritrociti in tudi trombociti). Globina pancitopenija je življenjsko nevarno stanje.

Kršitev strjevanja krvi

Zmanjšanje krvi zaradi različnih razlogov se lahko zmanjša, kar vodi do hudih in smrtonosnih koagulopatij.

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.