^

Zdravje

Homocistein v serumu

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 20.11.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Homocistein je produkt izmenjave aminokislin (pretvorba metionina v cistein). Približno 70% plazemskega homocisteina je povezano z albuminom, 30% se oksidira v disulfid in le 1% je v prostem stanju. Velika večina metod, ki se uporabljajo za odkrivanje ravni homocisteina v krvi, nam omogočajo, da določimo samo skupno vsebnost oksidiranih in zmanjšanih oblik. Rezultati analize so v veliki meri odvisni od pravilnosti vzorčenja krvi in stopnje, pri kateri je serum ločen od krvnih celic, ker krvne celice kontinuirano proizvajajo in sproščajo homocistein.

Homocistein v krvnem serumu - je še vedno nezasluženo odvzeta pozornost ne samo navadnim državljanom, ampak včasih tudi zdravnikom, aminokislini. Ker je bila snov homocistein znana že več kot sto let, vendar je šele v drugi polovici XX. Stoletja začela bolj temeljito proučevati. Tako povečano zanimanje za homocistein je povezano s kardiovaskularnimi boleznimi. Pred tem so zdravniki zgrešili zloglasni holesterol in ga obtoževali škodljivih učinkov na krvne žile, danes pa je bil homocistein v krvnem serumu vključen v število "osumljencev". Količina tega do konca neizkoriščene aminokisline se hitro povečuje zaradi vseh znanih katastrofalnih človeških navad - kajenje in zloraba kave.

Torej, homocistein v krvnem serumu je pomembna aminokislina, ki se rodi v drugi, nič manj pomembni snovi - metionin. Po drugi strani je metionin žveplo vsebujoč, nenadomestljiv, to je, ne sintetiziran v človeškem telesu, aminokislina. Veliko metionina v tistih živilih, ki jih vegetarijanci niso pozdravili. Vendar pa so jajca, meso in številne druge kategorije izdelkov izjemno potrebne za ljudi, zlasti mlade, saj gre za živalske beljakovine, ki telesu dajejo normalno količino energije. Homocistein v serumu sodeluje tudi v tem energetskem procesu, pa tudi pri nastanku beljakovin. Če je homocistein preveč, se samodejno preide v obliko metionina ali se enostavno odstrani iz telesa. Obstaja več načinov za nevtralizacijo prekomernega homocisteina, različni so, vendar jih združuje ena - proces fermentacije in obvezna prisotnost vitaminov B, pa tudi folna kislina. Res je, da obstajajo primeri, ko zaradi dednih patologij pri ljudeh ni mogoče nevtralizirati presežka homocisteinske aminokisline. Za take ljudi je pomembno, da vzamete posebno snov, tudi aminokislino - betain, ki je v velikih količinah v navadni pesi (iz latinske beta-pese). Poleg tega v primeru genetskih motenj, ki ne dovoljujejo uporabe presežka homocisteina v krvnem serumu, ne pijete kave ali kakršnih koli izdelkov, ki vsebujejo kofein.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Homocistein v serumu, kakšna je njegova normalna raven?

Najprej raven homocisteina vpliva na normalno stanje plovil. Primarna škoda ni odvisna od zgoraj omenjenega holesterola, temveč od tega, kako visoka je raven homocisteina v serumu v krvi. Ta aminokislina se kopiči, kot da "praska" stene, še posebej notranje posode. Organizem se seveda poskuša nadomestiti in zaščititi, mikroskupine se začnejo napolniti z majhnim trombijem in šele nato v del vključiti holesterol. Torej, posode telesa in zgraditi zloglasne holesterol depozite in plakete.

Referenčne vrednosti (norme) koncentracije homocisteina v serumu so: pri ženskah 5-12 μmol / l, pri moških - 5-15 μmol / l.

Kdo je bil prvi znanstvenik, ki je v serumu pozoren na homocistein?

Prvi, ki je preučeval toksični učinek homocisteina, je bil dr. Climmer McCully, njegovo znanstveno delo sega v šestdeseta leta. Seveda, v času boja proti holesterolu, katerega "imenovan" glavni sovražnik kardiovaskularnega sistema, odprtje Mack Cully nihče pozoren. Vendar pa je samovolja znanstvenika ni poznala meja, je redno objavil znanstvena dela povsod mogoče prebrati iz njegovih kolegov, in na koncu je medicinski svet prepoznati zlonamerno funkcijo odvečne homocisteina. Dejstvo, da je študij Homocistinurija - redka, resna genetska bolezen odkrili pomanjkljivosti Mc Cully vitaminov B in nekaterih encimov pri bolnikih. Takoj ko so bolniki začeli jemati ustrezno terapijo, se je stanje vaskularnih zidov znatno izboljšalo, čeprav ni prišlo do popolnega okrevanja.

Homocistein v krvnem serumu, ki presega normo, se lahko podeduje kot dejavnik tveganja. Poleg tega je povišana raven homocisteina opazna pri vseh poštenih spolih, ker se uporabljajo kot kontracepcijska zdravila.

Homocistein v serumu v krvi, zmanjšan za 30-40% - je cilj sodobnih znanstvenikov in farmakologov XXI stoletja, ki se ukvarjajo s kardiovaskularnimi težavami. Vsak tisoč moških bi lahko živel 8 do 10 let dlje, ženske so to obdobje nekoliko nižje, vendar je od 4 do 6 let.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.