^

Zdravje

A
A
A

Kaj je osteoartritis?

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 19.11.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Osteoartritis - kronična progresivna brez vnetna motnja gibljivih spojev različnih etiologij, označen s degeneracije sklepnega hrustanca, subchondral kosti strukturnih sprememb in navidezni ali latentne sinovitisa.

Do sredine osemdesetih let ni bilo enotne definicije osteoartritisa. Običajno se obravnava kot bolezen neznane etiologije, v katerem primarno vpliva hrustanec (razliko revmatoidni artritis, v katerem primarno vplivala sinovije), naveden degenerativnih naravo patološkega procesa.

Leta 1986, je Pododbor za osteoartritis odbora o diagnostičnih in terapevtskih merilih American College of revmatologijo (ACR) je ponudil naslednjo definicijo osteoartritisa: "osteoartritis - heterogeno skupino bolezni, ki vodijo do pojava simptomov sklepov, ki jih kršitev integritete sklepnega hrustanca povzroča, pa tudi spremembe v osnovni kosti " ).

Najpomembnejša in v celoti izpolnjujejo sodobne teorije etiologijo in patogenezo osteoartritisa, kot tudi večina celoti odraža bistvo bolezni, je določiti ACR (1995): "Osteoartritis - bolezen z delovanjem bioloških in mehanskih dejavnikov, ki destabilizirajo normalno razmerje med procesi razgradnje in sinteza hondrocitov povzroča, zunajcelični matriks sklepnega hrustanca in subhondralne kosti ".

Obsežnejši, vendar je težko, da se spomnimo na definicijo, ki povzema klinične, patofiziološke, biokemične in biomehanske spremembe, značilne za osteoartritis, je bil razvit na podlagi etiopatogenezi osteoartritisa konference, ki jo je Nacionalni inštitut za artritis, diabetes, prebavne in bolezni ledvic, Nacionalni inštitut za staranje, ameriški organizirani Academy of ortopedi, National artritis svetovalnega sveta in artritisa Foundation (. Brandt KD et al, 1986), "Clinical osteoartritis je značilna bolečine, občutljivost na njih otipavanje, ki omejujejo njihovo mobilnost, crepitus redno - izliv in okalnym vnetje različno težo, vendar brez sistemske znake. Patološke spremembe osteoartrozi značilna neenakomerne izguba hrustanca, pogosto na območjih z visoko obremenitvijo, subchondral kosti skleroze, subchondral postavitev ciste, obrobnih osteofiti, poveča metafizalnogo pretok krvi in vnetje sinovialni ovojnici. Histološko v zgodnji fazi osteoartritisa je značilna razdrobljenost sklepnega hrustanca površine, širjenju hondrocitov, tvorba vertikalnih razpok v hrustanca odlaganja različnih kristalov, preoblikovanje in po možnosti prehodno skladu kalivost "valovite" krvne žile. Za osteoartritisa označen tudi s prisotnostjo popravljalni karakteristiko (zlasti osteofiti); pozneje obstaja popolna izguba hrustanca, osteosclerosis in goriščni osteonekroze subchondral kosti. Biomehanično osteoartritis označen s spremembo sklepnega hrustanca odpornost proti napetosti, stiskanje, spremembo svoje prepustnosti, povečano koncentracijo vode v njej in prekomerno otekanje. Biokemijsko osteoartritisa je označen z zmanjšano koncentracijo proteoglikanov ihrazmerov lahko spremeni in združevanje in spreminjanje velikosti celuloze kolagenskih vlaken poveča sintezo in razgradnjo matričnih makromolekul. "

Pri opredelitvi osteoartritisa, predlagana na seminarju "nova obzorja v osteoartritisa" (ZDA, 1994), American Academy of ortopedi, Nacionalni inštitut za artritis, mišično-skeletnega sistema in kožne bolezni, Nacionalni inštitut za staranje, artritis fundacije in Ortopedske raziskave in izobraževanje, ki se izvajajo fundacija poudarja, da osteoartritis vključuje več nosologies: "osteoartritisa - skupina sekajo bolezni, ki so različne etiologije, toda podobnih bioloških, morfološke in klinične rezultate. Patološki proces ne vpliva samo na sklepnega hrustanca, ampak velja tudi za celoten spoj, vključno z subchondral kosti, vezi, kapsule, sinovialni ovojnici in periartikularne mišic. Konec koncev degeneracija sklepnega hrustanca s svojo zmleti, pokanje, razjede in izgubo njene polne. "

Seminar, ki je potekal v letu 1995 predlagala naslednje definicije: "osteoartritis - rezultat bioloških in mehanskih dejavnikov, ki krši ravnovesje med procesi razgradnje in sinteze zunajceličnega matriksa sklepnega hrustanca in subchondral kosti. Osteoartroza se lahko začne z različnimi dejavniki, kot so genetski, razvojno, metabolne in travmatična, v patološkem procesu sodelujejo pri osteoartritisu sklepno skupnih vsa tkiva. Končno osteoartritis kaže morfološke, biokemične, molekularnih in biomehanske spremembe celic in matriksa, ki vodi do redčenje, ločena, razjede, izguba sklepnega hrustanca, osteosclerosis z ostrim odebelitve in kompresijo kortikalne plasti subchondral kosti, osteophytosis, subhondralnyh nastanek cist. Za klinično osteoartritisa označen s artralgija, občutljivost in omejitev gibanja, crepitus občasno kopičenje izcedek je skupno votlino, vnetje različno težo brez sistemske znake. "

Zgodovinsko sklicevanje na osteoartritis

Po mnenju raziskovalcev so ljudje vedno imeli osteoartritis. Degenerativne spremembe kosti so bile najdene pri fosilnih ostankih Pithecanthropus erectus (javanski moški). Podobne spremembe so bile najdene v kosteh prebivalcev nubijske jame, ki so živele 10.000 let pred Kristusom (Brugsch HG, 1957), kot tudi v okostjih starih anglo-saksonov.

Hipokrat je opisal bolezen, kot je "artritis, ki prizadene velike sklepe, ki ne segajo preko prizadetega sklepa." V prihodnosti, so bili ti klinična opažanja pozabil do konca XVIII stoletja. Ko zdravniki spet poskušali razdeliti v skupine artropatiji. Kljub temu, da je bil prvi podroben in popoln opis kliničnega osteoartritis iz leta 1805 John Haygarth (leto prej opisi William Geberdenom gomolji v distalnih interfalangealnih sklepov), uspešne poskuse poudariti OA bolezni, razen revmatoidnega artritisa, so bila le v začetku 20. Stoletja. (Garrod AE, 1907; Hoffa A., Wollenberg GA, 1908; Nichols EH, Richardson FL, 1909). Študija "ne tuberkularnega" artritisa, E.N. NicholsH FL Richardson (1909) opredeljeni dve vrsti sprememb sklepov, "proliferativna tip s težnjo za uničenje sklepnega hrustanca, kar vodi do ankilozo" in "degenerativne tip s težnjo za uničenje sklepnega hrustanca brez ankilozirovaniya". Slednja možnost je seveda opis osteoartritisa. Šele po objavi RL Cecil in VN. Archer leta 1926 je širše medicinsko skupnost sprejela koncept osteoartritisa kot ločene bolezni.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.