^

Zdravje

A
A
A

Kako prepoznati shizofrenijo po vedenju?

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 06.06.2022
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Sodobna medicina te bolezni ne more pozdraviti. To je posledica dejstva, da je do danes mehanizem njegovega razvoja še vedno zavit v skrivnost, tudi dejavniki, ki izzovejo pojav simptomov shizofrenije ob prisotnosti dedne nagnjenosti, ostajajo skrivnost. Povezave s starostjo, spolom in zunanjimi vplivi tako rekoč ni, bolezen se lahko manifestira nenadoma, polovica otrok, pri katerih sta oba starša bolna (lahko si predstavljamo mikroklimo takšne družine, ki je sama po sebi stalnica). Stresor), ostanejo popolnoma zdravi.

Od 60. Let prejšnjega stoletja, zahvaljujoč odkritju antipsihotikov, je veliki večini bolnikov uspelo upočasniti razvoj negativnih simptomov in v približno 30-40% primerov doseči dolgoročno in celo trajno remisija (pod zdravniškim nadzorom in vzdrževalnim zdravljenjem z zdravili). Vendar pa bolnik ne okreva v celoti, saj je umik psihotropnih zdravil vedno poln poslabšanj - specifično vedenje shizofrenije se nadaljuje, ne glede na trajanje zdravljenja. [1], [2]

Značilnosti vedenja shizofrenikov so določene s scenarijem razvoja bolezni. Vse duševne patologije se kažejo z obratnim razvojem, degradacijo katere koli osebnostne lastnosti. Pri shizofreniji je celotna osebnost razcepljena na ločene fragmente, ki izgubijo medsebojno razmerje (že samo ime bolezni govori o razcepu uma). In šele nato se začne regresija oblikovanih delov, včasih neenakomerna, in obstajajo vedenjske značilnosti, povezane z degradacijo posameznih fragmentov osebnosti. [3]

Prvi znaki shizofrenije pri ženskah in moških, vedenje

V večini primerov se bolezen pojavi pri odrasli mladi populaciji, moški pa zbolijo nekaj let prej kot ženske. [4]

Pred pojavom bolezni ni nobenih vedenjskih nepravilnosti, ki bi napovedale razvoj shizofrenije v prihodnosti. Pred pojavom očitnih znakov duševne patologije lahko v človekovem vedenju opazimo nekatere značilnosti - izolacijo, hrepenenje po osamljenosti, hipertrofirano predanost določenim dejavnostim, brezplodno sklepanje, nepreviden odnos do učenja, videz. Vendar pa te manifestacije nimajo resnosti motenj spektra shizofrenije in so skupne mnogim ljudem, ki nikoli ne bodo razvili shizofrenije. Dokler ni izrazitih simptomov bolezni, na žalost nihče, tudi najbolj izkušen psihiater, ne more napovedati njenega razvoja le ob prisotnosti nekaterih nenavadnosti.

Obnašanje odraslih bolnikov nima jasnih spolnih in starostnih razlik, le da ima pri otrocih nekatere značilnosti. Ker se bolezen pogosteje kaže v mladosti, prvi znaki pogosto sovpadajo s pubertetno krizo, za katero je značilna želja po samostojnosti in zavračanje avtoritet, povezanih z njo, iskanje smisla življenja in strast do različnih filozofskih naukov, zato je začetek bolezni povsem mogoče "ogledati". Pozornost pritegnejo le akutne in preveč očitne psihoze. Če bolezen napreduje počasi in postopoma, je včasih mogoče posumiti nanjo precej pozno.

Vendar pa je mogoče ujeti nekatere znake. Bistvo bolezni je razcepitev uma, to je izguba medsebojnih povezav med posameznimi osebnostnimi lastnostmi s popolno ohranitvijo inteligence, spomina in spretnosti, zlasti na začetku bolezni. Pri shizofrenikih se občutki in čustva pojavljajo neodvisno od zunanjih dražljajev, nikakor niso povezani s trenutno situacijo ali subjektivnimi interesi, enako se dogaja z razmišljanjem in drugimi vrstami možganske aktivnosti. Vse funkcije so ohranjene - človek nekaj misli, govori, posluša, se smeji ali joka, vendar z vidika zdrave osebe ni medsebojnega ujemanja teh dejanj. Poleg tega čudno vedenje, zlasti v začetnih fazah razvoja bolezni, opazijo le ljudje, ki bolnika dobro poznajo, zunanji ljudje ga lahko preprosto štejejo za ekscentričnega. [5]

Strokovnjaki za diagnosticiranje zgodnje shizofrenije poskušajo prepoznati motnje, ki so posledica težke interpretacije signalov, ki prihajajo od zunaj. Pacient jih ujame, njegova percepcija pa je razdrobljena in kombinacija slušnih, vidnih, tipnih občutkov in gibov iz zunanjega okolja mu ni več razumljiva. Bolnikova kompleksna percepcija izgine, zaradi česar se na nov način asimilira v okoliško realnost, kar odraža njegovo mimiko, govor in dejanja, ki niso primerni trenutni situaciji.

Spremembe vedenja se pojavijo kot reakcija na izgubo zmožnosti povezovanja dohodnih informacij in njihove interpretacije, s pojavom halucinacij in zablod, drugih produktivnih simptomov. To prisili shizofrenika, da preseže običajne vzorce komunikacije, dejavnosti in spremeni svoje vedenje, kar je na splošno dejavnik, ki pritegne pozornost ob odsotnosti simptomov akutne psihoze. [6]

Konstrukcija govora pri shizofrenikih je že dolgo pravilna, čeprav je mogoče opaziti pretencioznost in besedotvornost. Med vsemi bolniki z duševnimi boleznimi shizofreniki zadnji izgubijo komunikacijske sposobnosti, čeprav sčasoma njihov besedni zaklad osiromaši.

Simptomi nevralgije (tiki, trzanje mišic, motena koordinacija gibov), značilni za številne duševne bolezni, pri shizofreniji praktično ne najdemo. Toda gibi telesa sčasoma postanejo bolj pretenciozni, pridobijo nenaravnost, saj se sposobnost naravnega gibanja izgubi.

Najpogostejša vedenjska odstopanja pri bolnikih s shizofrenijo so povezana z blodnjami – odnosi, vplivi, preganjanjem, katerih vsebina določa značilnosti vedenja.

Bolnik, ki trpi zaradi blodnje ljubosumja, se običajno preveč vneto zanima za zabavo in stike svoje druge polovice – počasi pregleduje vsebino torbe in žepov, zvezkov in mobilnega telefona, nadzoruje čas vrnitve domov, pogosto zna »po nesreči« iti mimo delovnega ali študijskega mesta, tja gledati pod različnimi pretvezami, s strastjo prirejati škandale in zaslišanja.

Zabloda preganjanja se kaže v pretirani previdnosti, sprejemanju pogosto absurdnih ukrepov za zagotovitev varnosti sebe in svojega doma. Ko gre ven na ulico, lahko bolnik dolgo preučuje dvorišče skozi okno, se boji zasledovalcev, nenehno gleda okoli sebe, se preobleče za preobleko. Okna hiše se lahko zavesejo kadarkoli v dnevu. Človek v strahu pred zastrupitvijo preverja hrano in pijačo, na zabavi ne poje ničesar ali kuhanega v rokah nekoga drugega; boji se mikrobov in okužb, neskončno si umiva roke, čisti posodo, vse skuha in vse briše.

Pogosto so hipertrofirani privrženci pozorni ali prerazporedijo jedi v določenem vrstnem redu itd. Hkrati se lahko njegov videz razlikuje po malomarnosti in neurejenosti, soba pa ni vedno videti urejena v običajnem smislu. Da bi bil urejen in v majhnih stvareh, bolnik ves čas ravna stole, ki so jih postavili drugi, zgladi gube na pelerinah kavča, jih zloži v urejen kup na mizi časopisi, pisalne potrebščine. [7]

Pacient ima nabor posebnih ritualov, namenjenih zaščiti pred namišljeno nevarnostjo ali neuspehom. Postajajo vedno bolj zapleteni in velik del časa se porabi za njihovo izvajanje.

Naslednje spremembe v vedenju bolnika lahko kažejo na pojav delirija - skrivnostnost, sum ali agresija, ki se je pojavila v odnosih z ljubljenimi; pogovori fantastične ali dvomljive vsebine o posebni misiji, vohunjenje za njim; neutemeljene samoobtožbe; pomembne nerazumljive namigovanja na prihodnje spremembe; manifestacije strahu, očitne tesnobe, izražanje strahu za življenje, ki ga potrjujejo zaščitni ukrepi - preverjanje hrane in pijače, dodatne ključavnice, skrbno zaklepanje vrat, oken, zračnikov in celo prezračevalnih rešetk; navdušenje nad iskanjem resnice, sodni spori brez pravega razloga, živahno dopisovanje s sodišči.

Na spremembo vedenja vplivajo tudi slušne halucinacije pri bolnikih s shizofrenijo v obliki imperativnih glasov, glasovni dialog - obsojanje in opravičevanje bolnika, občutki vsiljenih ali ukradenih misli. Bolniki s halucinacijami običajno nekaj poslušajo z zaskrbljenostjo in tesnobo, lahko se nenadoma smejijo ali razburijo, celo jokajo, nekaj zamrmrajo, včasih pa so očitno vključeni v dialoge z nevidnim sogovornikom. [8]

Obnašanje bolnika s shizofrenijo ni v korelaciji niti s pridobljenimi življenjskimi izkušnjami niti s trenutnim stanjem, pogosto pa tudi s splošno sprejetimi normami. Živi v svojem zablodno-halucinantnem svetu. Kljub temu je v izjavah in dejanjih prisotna določena logika, ki je podrejena le njemu, pogosto pa gre za nekakšno razumevanje in povezovanje dejstev, ki izda shizofrenika. Večinoma popolnoma nesmiselno, s stališča normalne osebe, pacient meni, da so dejanja edina pravilna in ga nima smisla prepričevati. Večina bolnikov se tudi meni, da so zdravi in se ne želijo zdraviti, saj v prepričevanju vidijo mahinacije slabovoljcev. Bližnjim ljudem ni priporočljivo prepirati in prepričevati shizofrenikov, pritiskati nanje, ker je to nemogoče in lahko povzroči agresijo.

Mimogrede, po začetku zdravljenja večina bolnikov hitro postane zdrava. In brez zdravljenja pride na vrsto tako imenovani negativni simptomi. Vse večja izolacija v svojih izkušnjah, tesnoba, ločitev od zunanjega sveta otopejo čustva, saj ni dovolj zunanjih informacij za njihovo produkcijo. To spremlja abulija - izguba voljnih impulzov in motivacije za najbolj elementarna dejanja ter apatija. Hkrati pa so shizofreniki izjemno občutljivi na manjše dogodke, pripombe, razne malenkosti, vendar se nanašajo na njih osebno. Na splošno so ljudje z bolno psiho običajno prikrajšani za altruizem, skrbijo jih le lastne težave, ki se pojavljajo v namišljenem svetu.

Zunanji znaki shizofrenije

Z akutnim začetkom in hudo psihozo je vse zelo jasno - oseba potrebuje psihiatrično pomoč, nameščena bo v bolnišnico, zdravljena in opazovana. Takšni primeri veljajo za celo prognostično ugodnejše.

Ko se bolezen razvije brez jasnih manifestacij in psihoza še ni opazna, postane vedenje shizofrenika za tiste okoli njega popolnoma nerazumljivo in blizu z vidika normalne logike. Njegova tesnoba, tesnoba in strah so brez objektivnih in vidnih razlogov. Sum, všeč in nevšečnost tudi nimajo pravega ozadja. Shizofrenik lahko preseneti z nepričakovanimi odločitvami - pusti službo in se začne ustvarjalno ukvarjati z velikimi in nepotrebnimi nakupi, podarjati svoje stvari.

Glavni znak je korenita sprememba osebnosti in praviloma ne na bolje. Človek izgubi svoj vrednostni sistem, ki je bil ustvarjen z leti in mu je bil lasten pred boleznijo. Navzven se zdi, da sploh nima vrednostnega sistema. Danes izjavlja eno in ravna v skladu s tem, jutri se lahko obnaša drugače, opazno pa je, da so njegova dejanja posledica minljivega razpoloženja, ki ga je po naključju obiskala z mislijo. [9]

Reakcija bližnjih ljudi na takšne vedenjske ekscese je le redko pozitivna, bolnika poskušajo urazumiti, saj ga na začetku bolezni ne smatrajo za takega. Seveda je shizofrenika nemogoče prepričati o ničemer. Ob popolnem nerazumevanju in prepričanju, da »dela prav«, se bolnik vedno bolj osamljuje vase, izkazuje sovražnost predvsem do svojega ožjega okolja.

Navzven se zdijo shizofreniki zelo odmaknjeni, nedostopni, hladni, nekomunikativni in nerazumljivi. Poleg tega se tak vtis o njih ustvari že v začetnih fazah bolezni ali pri nizkoprogresivnih oblikah, ko se avtistične spremembe in drugi hudi simptomi še niso začeli razvijati.

Pacientovo vedenje še ne pritegne pozornosti s preveč smešnimi dejanji, ima logično razmišljanje, vendar že čuti sebe in svet okoli njega se je spremenil, to se zaveda na subjektivni ravni. Shizofrenik po pojavu bolezni ne more več graditi svojih odnosov z bližnjimi, sodelavci kot prej, je zmeden, nezadovoljen sam s seboj. To vodi k temu, da se umika vase, nagiba k osamljenosti, saj si ne zna razložiti sprememb, ki so se mu zgodile. 

V večini primerov v začetnih fazah novo nenavadno stanje povzroči vsaj globoko premišljenost in pogosto depresivno razpoloženje. Za bolnike s shizofrenijo je bolj značilno znižano, depresivno razpoloženje, čutna otopelost - brezbrižnost, apatija, skrajna brezupnost. To se odraža v mimiki obraza – obraz shizofrenika opisujejo predvsem kot zamrznjen, prazen, brez izraza (masten obraz). Včasih zamrzne kakšna rahla grimasa. V tretji fazi izraz odmaknjenosti ne zapusti več bolnikovega obraza.

Vendar pa so nekateri bolniki izraziti. Za začetne faze bolezni so spet značilne raznolike mimike. Za prve manifestacije je značilna visoka intenzivnost občutkov in afektov. Nenavadna obarvanost novega sveta človeka ne more pustiti ravnodušnega, vse vidi v novi, nenavadni luči, njegova čustva pa nihajo s pomembnimi amplitudami (kar posledično vodi v čustveno izgorelost).

Mimika in kretnje pacienta ustrezajo njegovim izkušnjam in se ne razlikujejo od običajnih ljudi, vendar stopnja njihove ekspresivnosti ne ustreza trenutnemu trenutku, je absurdna z vidika drugih, ki se ne zavedajo. Da je intenzivnost čustev izven lestvice. Veselje pri shizofreniku preplavi in se spremeni v hiperekscitacijo, nenavadno veselje spremlja evforija, ljubezen odlikujejo ekstatične lastnosti in manifestacije nerazumnega ljubosumja, žalost doseže skrajno brezupnost in obup, strah se čuti na ravni napada panike. Poudarek je nenavadno močan, bolnik pod vplivom halucinantno-blodnih stanj v začetnih fazah razkrije eksplozijo heterogenih in pogosto nasprotnih občutkov in razpoloženj – pogosto eksplodira in je ob nesmiselnih priložnostih nesramen do svojcev, se takoj ohladi in pasti v globoke misli. [10]

Specifične mehanizme samoizražanja sprožijo zapleti, na primer v stanju katatonije bolniki ponavljajo monotono dejanje, ves čas spreminjajo položaj, mrmrajo, premikajo ustnice, lahko imajo obrazni krč, grimase ali popolno omamljenost. Te manifestacije se zelo razlikujejo od norme.

Poleg tega so nedavne študije pokazale, da je skoraj nemogoče, da bi bolnik s shizofrenijo dalj časa uprl oči v eno točko, še posebej v gibanju. Njihov pogled včasih zaostaja za predmetom, včasih ga prehiteva, vendar bolniki z očmi ne morejo slediti enakomerno in počasi premikajočemu se predmetu. [11]

Govor bolnika s shizofrenijo je običajno zgrajen pravilno, s formalnega vidika je logično povezan, v skladenjskem smislu pa je odvisen od stopnje izobrazbe bolnika. Značilnost besednih konstrukcij je nenehno skakanje z ene teme na drugo, ki ni povezano s prejšnjo. Poleg tega shizofrenik ne upošteva značilnosti sogovornika - starosti, statusa, stopnje bližine poznanstva, na kar so normalni ljudje pozorni pri komunikaciji.

Na primer, uporaba kletvic v pogovoru z ženskami, starši, neznanimi ljudmi, uradniki v družbi ni dobrodošla. Večina ljudi, tudi tistih, ki ga poznajo tankočutno, ga ne uporablja v neprimernih primerih, česar za bolnike ne moremo reči. Zanje ni ovir in avtoritete.

Slog verbalne komunikacije s šefom in celo zaposlenimi pri razpravi o delovnih trenutkih pri normalnih ljudeh se razlikuje od sloga komuniciranja s prijatelji ob kozarcu piva. Tema pogovora vpliva tudi na uporabljene frazeme. To se nanaša na normo; shizofreniki nimajo takšne diferenciacije.

Na primer, ko je na ulici srečal starejšo osebo, pacient odlično vidi svojo starost in ne modna nošena oblačila in ne vedno samozavestne gibe. Vendar, kot vsakemu normalnemu človeku, shizofreniku ne bi padlo na pamet, da bi ponudil, da prinese težko torbo, prestop čez cesto, nadaljuje pogovor o dvigu cen in majhni penziji, četudi le zato, da bi hitro lepo zaključil pogovor.. Po drugi strani pa bo shizofrenik starejšemu sogovorniku hitro prevzel pobudo pogovora tako, da njegov sogovornik v pogovor ne bo mogel več vstavljati niti besed in bo vodil pogovor, ki je zanimiv le za njega. Poleg tega se bo starejši osebi problematično znebiti pogovora.

Če shizofrenika prosimo, naj primerja katere koli značilnosti več predmetov, se v odgovoru zagotovo slišijo različne asociacije. Poleg tega bodo predmeti združeni glede na zelo nepričakovane lastnosti, ki so jim dejansko lastni, in tok asociativnih pogledov na sam problem bo neizčrpen. Za to bolezen je značilna izguba sposobnosti razlikovanja med glavnimi in sekundarnimi značilnostmi predmetov. Z izražanjem svojih misli bo pacient skočil z ene kvalitativne lastnosti na drugo, iz popolnoma različnih sfer.

Sogovornik, ki je povzročil tok sklepanja pri bolni osebi, naj ne poskuša ustaviti, prekiniti, ugovarjati ali se z njim prepirati. Občutljivo, kar zadeva zaposlitev, se morate poskušati umakniti iz razprave. Ta priporočila zadevajo varnost zdrave osebe. Pri shizofreniku so vse sfere mišljenja in čustev odrezane od realnosti. Ko je vstopil v bes, se bo neustrezno odzval na motnje, vsaka neprevidna beseda lahko povzroči agresijo.

Videz shizofrenika ni preveč presenetljiv, zlasti v začetnih fazah. Če je oseba navajena spremljati svoj videz, spremembe ne bodo prišle takoj. Vendar pa lahko bližnji opazijo, da si vse manj umiva zobe in/ali se tušira, dolgo časa nosi iste stvari, že zelo zastarele in zmečkane, da se mu je izraz obraza spremenil, reakcije in vedenje so se spremenili. Drugačno in nerazložljivo. Seveda je v hujših primerih norost presenetljiva, vendar je shizofrenika nemogoče določiti le po videzu. Ljudje s kakršno koli duševno patologijo so neustrezni, lahko si oblečejo čuden nabor stvari, ki so neprimerne drug za drugega, letni čas ali poklic, lahko drastično spremenijo barvno shemo v oblačilih. Samo shizofrenika lahko dolgo časa dojemamo kot osebo z nekaterimi nenavadnostmi, kar pojasnjuje s stresom, preobremenjenostjo in nedavno boleznijo. Mimogrede, to idejo pogosto podpirajo tudi sami bolniki, ki običajno ne menijo, da potrebujejo psihiatrično pomoč. [12]

Spolne in starostne značilnosti vedenja pri shizofreniji

Med shizofreniki različnih spolov ni bistvenih razlik v vedenju, ker je bolezen enaka. Namesto tega postanejo opazne nove kvalitativne značilnosti, ki so se pojavile pri pacientu in so upoštevane v spektru tradicionalnih predstav o moških in ženskih vlogah v družini in družbi.

Obnašanje moških s shizofrenijo se precej bistveno spremeni. V bistvu družinski člani najprej opazijo, da je nekaj narobe, ko skrben in ljubeč sin ali mož (oče) postane hladen in brezbrižen do ljubljenih, lahko brcne svojega ljubljenega psa, naredi nerazumen škandal in naslednji dan vse zasipa z darili in razstavo. Nenaravno vroča naklonjenost. Kljub temu bo shizofrenik v bistvu ostal gluh za pereče težave družine, ne bo hotel sodelovati pri njihovem reševanju, hkrati pa se lahko ukvarja z nekakšno dejavnostjo, ki je očitno brezplodna, ki ji bo posvetil vse svoje prosti čas.

Prej aktiven in aktiven, zdaj ga ni mogoče prepričati, da bi opravil domačo nalogo, pri delu pride tudi do izgube zanimanja, zmanjšanja delovne sposobnosti. Bolniki pogosto opustijo delo, študij, prej najljubše hobije. Shizofreniki vodijo precej zaprto življenje, postopoma se nehajo zanimati za marsikaj, lahko pa imajo nove hobije, ki se jim bodo posvetili brez sledu. Lahko je izum, ustvarjalna dejavnost, filozofsko raziskovanje, običajno brez vrednosti. O temah, ki jih zanima shizofrenik, lahko, ko se vznemiri, govori neutrudno ali bolje rečeno, vsak pogovor hitro zmanjša na dejstvo, da ga "ujame" in skače z ene teme na drugo, ne dovoli sogovorniku, da bi vstavil niti enega. Beseda, sklepanje, ki je z običajnega vidika nelogično. [13]

Na žalost so shizofreniki nagnjeni k alkoholizmu in uživanju drog. Zloraba substanc poslabša potek bolezni, naredi napoved za ozdravitev manj ugodno in poveča verjetnost samomora.

Človek preneha skrbeti zase, preneha z britjem, umivanjem, preoblačenjem. Razpoloženje shizofrenikov je pogosto depresivno, apatijo lahko nadomestijo napadi agresije, še posebej, če ga skušajo spraviti na pravo pot, ga razburiti in prepričati.

Nemogoče je dati priporočila, kako prepoznati shizofrenika, mogoče je le sumiti na bolezen zaradi neustreznega vedenja in čim prej organizirati kvalificirano psihiatrično posvetovanje. Tudi izkušen zdravnik ne bo mogel diagnosticirati shizofrenije na prvem srečanju brez spremljanja bolnika.

Obnašanje žensk s shizofrenijo je podvrženo enakim zakonitostim razvoja bolezni. Ženska se umakne vase, postane brezbrižna do svoje družine, domačega življenja. Kakšna nepomembna malenkost jo lahko razjezi, zaradi razbitega skodelice lahko vrže bes in se ravnodušno odzove na sporočilo o mamini hudi bolezni in celo smrti.

Nepripravljenost poskrbeti zase, nezanimanje za svoj videz sploh ni značilno za ženske, zato takšne spremembe v vedenju kažejo na težave, čeprav niso nujno simptomi shizofrenije. [14]

Ženska ima lahko nenavadne hobije, lahko tudi dolgo časa brezplodno govori o temah, ki jih zadevajo, in psevdohalucinacije, ki vznemirjajo bolnike s shizofrenijo, so glasovi, ki se slišijo v glavi in dajejo ukaze; sosedje, ki jo opazujejo po naročilu vesoljcev ali uporabljajo njene misli z čitalnikom, vgrajenim v električno vtičnico.

Napačno prehranjevalno vedenje je bolj značilno za ženske, enako velja za nezadovoljstvo s svojim videzom, določenimi deli telesa, občutki bizarnih simptomov (gibanje možganov, hrošči, ki lezejo po požiralniku). Bolniki imajo svojevrstno razmišljanje in sklepe, nestabilno razpoloženje, histerijo, zamero - vedenje se lahko spreminja na različne načine.

Kako prepoznati shizofrenično žensko? Od spremenjenega vedenja in ne od prepoznavanja, ampak od domneve, da je bolna, in kako hitro ji bodo pomagali, bo odvisno od tega, kako se bo izteklo njeno prihodnje življenje.

S starostjo, pri kateri so se simptomi shizofrenije prvič pojavili, so povezane nekatere, čeprav sploh ne obvezne, značilnosti njenega poteka in napovedi zdravljenja - kasneje, lažje poteka bolezen in manj destruktivne so njene posledice. Najbolj neugodna napoved za dedno prirojeno shizofrenijo, čeprav je takšno diagnozo mogoče postaviti otroku od sedmega leta dalje. [15]

Zablode in halucinacije imajo lahko tudi predšolski otroci, sumili so, da jih imajo tudi dojenčki, vendar tega še ni mogoče z gotovostjo ugotoviti. Obnašanje otroka s shizofrenijo se razlikuje od obnašanja zdravih otrok. Pri najmlajših je to mogoče posumiti po prisotnosti strahov - otrok se boji katere koli barve, vsake igrače, s hladom in strahom ravna celo do najpomembnejše ključne osebe - lastne matere. Kasneje, ko se aktivira otrokovo družabno življenje, se začne pojavljati obsedenost, agresivnost, brezbrižnost, pomanjkanje želje po igranju z vrstniki, zanimanje za hojo, gugalnice in druge najljubše otroške zabave.

Ko otrok začne govoriti, lahko ugotovimo, da sliši glasove, se jim odzove, posluša, lahko o tem pove staršem ali starejšim otrokom. Afektivni zamahi, neskončne muhe in strahovi, kaotičen govor, neustrezne reakcije lahko kažejo na razvoj shizofrenije pri otroku. Če starši opazijo takšno vedenje, je priporočljivo voditi dnevnik opazovanj s podrobnim opisom nenavadnega vedenja, potem bo psihiatrični posvet učinkovitejši.

Za vedenje pri shizofreniji pri mladostnikih je značilen visok čustveni stres. Mali shizofreniki postanejo težko obvladljivi, kažejo nagnjenost k begu od doma, uživajo psihoaktivne snovi. Zdi se, da imajo tudi prej pridni študenti očitne težave s pomnjenjem, pozornost je razpršena, začnejo zaostajati v študiju, opuščajo prej priljubljene športe ali glasbo, so izolirani, nekateri so nagnjeni k neotroški prefinjenosti, filozofiranju. Mladostniki izgubijo zanimanje za komunikacijo z vrstniki, odnosi z nekdanjimi prijatelji so prekinjeni, bolnik pa ne more graditi novih. Mladostniki postanejo občutljivi, zdi se jim, da vsi razpravljajo o njih, tako kot odrasli prenehajo skrbeti zase, ne opravljajo svojih gospodinjskih opravil. Posledice halucinacij in zablod so povečana sumničavost, sovražnost, neravnovesje. Otroška in mladostniška shizofrenija se običajno hitro razvija in ima slabo prognozo. [16]

V starosti se shizofrenija redko razvije in napreduje počasi. Starejše ženske živijo dlje kot moški, zato so med njimi pogostejši primeri bolezni. Včasih v starosti pride do poslabšanja shizofreniformne psihoze, ki se je pokazala v mladih letih in se zaradi uspešnega zdravljenja dolgo časa ni manifestirala. Ni lahko prepoznati, da je duševna bolezen ravno senilna shizofrenija, lahko jo zamenjamo z demenco, nevrotičnimi motnjami, Alzheimerjevo boleznijo.

Znaki shizofrenije pri starejših ženskah, pa tudi v zgodnejši starosti, kažejo na prisotnost halucinantno-blodnih simptomov. Obnašanje se spremeni v neustrezno, bolnik postane apatičen, zaspan, preneha se zanimati za otroke in vnuke, včasih odkrito ne želi komunicirati z njimi. V bistvu je krog vitalnih interesov omejen na hrano in spanje, pacientka se odloči za prostovoljno izolacijo, preneha hoditi na sprehode, klepetati s prijatelji, gledati svoje najljubše TV-oddaje.

Med osebami s posebno nevarnim kriminalnim vedenjem, na primer serijskimi morilci, ni veliko shizofrenikov, med poklicnimi kriminalci - tudi. Na splošno niso nevarni. To je najprej razloženo z njihovo nagnjenostjo k omamljenosti, osamljenosti, ograjevanju od zunanjega sveta. [17]

Vrste shizofrenije

Glede na prevladujoče vedenjske značilnosti shizofrenikov ločimo tudi različne vrste bolezni, čeprav takšna delitev ne vpliva na metode zdravljenja, sodobna psihiatrija pa bo to klasifikacijo opustila.

Najpogostejša je paranoidna shizofrenija, ki se kaže pri odraslih. Ima neprekinjen tok, se razvija postopoma, osebne spremembe se pojavljajo počasi. Najbolj izraziti simptomi so vztrajne paranoične blodnje o odnosu, vplivu ali vplivu.

Paranoični shizofreniki so na primer prepričani, da jih povsod opazujejo, pazijo nanje, zato so vsi zaposleni le z razpravo o obnašanju in življenju bolnika, v večini primerov pa sumi na nespoštljiv odnos do sebe. Pacient lahko »vidi«, da mu sledijo, prepričan je, da ga hočejo ubiti, berejo njegove misli, začne sumiti na sodelovanje svojih znancev, sosedov, se jih bojiti, razlagati besede, ki so jih izrekli v svojo pot.

Tej vrsti so lastne psevdohalucinacije - glasovi, tuji, ki naročajo ali razpravljajo o nečem, prej niso značilni, ampak kot da bi bili vgrajeni od zunaj, slišani z notranjim sluhom. Najbolj neugodni so imperativni glasovi, po katerih lahko bolniki opravljajo življenjsko nevarna dejanja. Sčasoma se oblikuje sindrom duševnega avtomatizma, ukazi in notranji dialogi določajo vedenje shizofrenika. Postane ravnodušen, odmaknjen ali zaskrbljen in zaskrbljen, redkeje je lahko veselo vznemirjen v pričakovanju svojega velikega poslanstva z dvignjenim razpoloženjskim ozadjem, ki se ne zmanjša niti, ko za to obstajajo resnični razlogi; tahipsihija - pospeševanje tempa razmišljanja (pacient postane le generator idej); hiperbulija - povečana aktivnost (motorična, spodbudna, zlasti v smislu pridobivanja užitka, večplastne in brezplodne dejavnosti). Manija je dodaten simptom, najbolj značilen za ženske. [18]

Intenzivnost in resnost vsakega od simptomov se lahko razlikujeta, poleg tega imajo shizofreniki običajno zapletene manično-paranoične motnje v kombinaciji, na primer z blodnjami o preganjanju ali odnosih, blodnjami o lastni ekskluzivnosti. Temu primerno se bodo pokazala tudi vedenjska odstopanja.

Oneiroidna manija se lahko razvije v kombinaciji z živimi halucinacijami. Manična stanja se nanašajo na motnje razpoloženja, to je afekt, pod vplivom katerega se pri bolnikih zmanjša potreba po počitku, pojavi se veliko nerealnih načrtov in idej, razvijejo živahno aktivnost v mnogih smereh. Manija ni vedno povezana z veselim razpoloženjem, pogosto hiperaktivnost mišljenja in motoričnih sposobnosti spremlja zmanjšanje razpoloženja, povečana razdražljivost, agresivnost in jeza. Bolniki se lahko prepustijo vsem resnim, organizirajo spolni maraton, postanejo zasvojeni z drogami ali alkoholom.

Paranoidno shizofrenijo običajno hitro prepoznamo, saj so blodnje v večini primerov nerealne in smešne. Ko pa je narava blodnje verjetna, na primer blodnje ljubosumja ali preganjanja, na primer s strani poslovnih konkurentov, in so shizofreniki zelo prepričljivi, ker so sami prepričani o svojih fantazijah, potem lahko dolgo časa drugi se ne zavedati bolezni.

Negativna simptomatologija pri tej obliki je rahlo izražena.

Za dedno shizofrenijo, ki se kaže v zgodnjem otroštvu in adolescenci, pogosteje pri moških, je značilen hud progresivni potek in hiter razvoj negativnih simptomov. Vrste juvenilne maligne shizofrenije vključujejo naslednje:

Katatonični - za katerega je značilna prevlada simptomov diametralno nasprotnih psihomotoričnih motenj, ki se običajno pojavijo brez zamegljenosti zavesti (nepremičnost se nadomesti s hiperkinezo). Ko se zbudi, se bolnik spomni in lahko pove, kaj se je zgodilo okoli. Obnašanje je omamljeno, značilne so občasne epizode zmrzovanja, na primer bolniki stojijo ali sedijo in gledajo v eno točko. Pri tej vrsti bolezni se lahko razvijejo oneiroidna stanja – vedenje bolnika ustreza halucinacijam, v katerih sodeluje (budne sanje). Za to obliko shizofrenije je značilen hiter potek - tretja stopnja se pojavi v dveh do treh letih. [19]

Herbefrenska shizofrenija se razvije le v adolescenci in zgodnji adolescenci. Prevladujoči vedenjski znaki so popolnoma neprimerne norčije in neumno vedenje. Ima hiter razvoj in slabo prognozo zaradi razvoja avtistične motnje.

Enostavna shizofrenija se razvije brez zablod in halucinacij, poleg tega takšni otroci pred boleznijo običajno ne povzročajo nobenih pritožb niti staršev niti učiteljev. Spremembe v vedenju se pojavijo nenadoma in se izražajo v hitrem povečanju simptomov. Za tri do pet let se pri bolnikih razvije posebna shizofrena napaka, ki je sestavljena iz popolne brezbrižnosti do vsega.

Vedenje pri počasni shizofreniji (v sodobni interpretaciji - shizotipska osebnostna motnja) je najbližje ekscentričnosti in zdaj ta motnja ni uvrščena med pravo shizofrenijo. V akutnem stanju se lahko pojavijo blodnje in halucinacije, ki pa so nestabilne in blage. Pogosteje so opažene obsesije, nenavadnost v vedenju, ritualih, pretirana temeljitost, egocentrizem in odmaknjenost, hipohondrija, dismorfofobija. Namišljene pritožbe bolnikov odlikuje ekstravaganca, pacienti so v zadregi zaradi določenih delov telesa, popolnoma normalni pa jih lahko skrijejo, sanjajo, da bi jih predelali. Vendar se pri motnji ne pojavijo negativne posledice v obliki globoke čustvene izgorelosti ter socialne in poklicne neprilagojenosti. [20]

Kljub temu se vedenje pri latentni shizofreniji spremeni v kateri koli starosti in pri osebah katerega koli spola - postane neznačilno za dano osebo prej, nerazumljivo, smešno, stereotipno. Je zelo idiosinkratičen. Shizofreniki, ki jih je zagrabila neka precenjena manična ideja, imajo posebno karizmo in sposobnost vplivanja na široke množice, ki podkupujejo s svojo iskreno fanatično vero vanjo, so zelo prepričljivi in prodorni. Poleg tega to velja za skoraj vsa področja dejavnosti - pogosto postanejo pomembne osebnosti v politiki in religiji. Še posebej pogosto se kažejo v opozicijskih smereh.

Njihova umetniška dela so pretresljiva, izvirna, izvirna, netradicionalna, kar odraža vse njihove tesnobe, vznemirjenost, halucinantno-blodnje vtise, ki jih doživljajo.

In v vsakdanjem življenju shizofrenike odlikuje sebičnost in usmerjenost le v lastne interese. Ne spoštujejo tradicij in konvencij, nagnjeni so k protestom in nikoli ne popuščajo.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.