^

Zdravje

A
A
A

Napadi (konvulzivni sindrom) pri otrocih

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Konvulzivni sindrom pri otrocih je tipična manifestacija epilepsije, spazmofilije, toksoplazmoze, encefalitisa, meningitisa in drugih bolezni. Zasegi se pojavijo s presnovnimi motnjami (hipokalcemija, hipoglikemija, acidoza), endokrinopatija, hipovolemija (bruhanje, diareja), pregrevanje.

Razvoj epileptičnih napadov lahko povzroči številne endogene in eksogene dejavnike: zastrupitev, okužbe, travmo, bolezni CNS. Pri novorojenčkih je vzrok za epileptične napade lahko asfiksija, hemolitična bolezen, prirojene okvare centralnega živčnega sistema. 

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Simptomi konvulzivnega sindroma

Konvulzivni sindrom pri otrocih se nenadoma razvije. Obstaja motorno navdušenje. Pogled se luti, glava vrne nazaj, čeljusti blizu. Značilnost je upogibanje zgornjih udov v sklepih in komolcih, skupaj z ravnanjem spodnjih okončin. Razvija se bradikardija. Dihanje je mogoče ustaviti. Barva kože se spremeni do cianoze. Potem, po globokem vdihu, dihanje postane hrupno, cianoza pa blaži. Zasegi so lahko v naravi klonični, tonični ali klonični toniki, odvisno od vpletenosti možganskih struktur. Manjša je starost otroka, pojavljajo se pogostejši generalizirani napadi.

Kako prepoznati sindrom napadov pri otrocih?

Krči pri dojenčkih in majhnih otrocih je običajno tonično-kloničnih značaj in se pojavlja predvsem v centralnem živčnem sistemu, strupene oblike ARI in AEI, najmanj - za epilepsijo in spazmofilii.

Zasegi pri otrocih z zvišano telesno temperaturo so verjetno vročinski. V tem primeru je družina otroka brez bolnikov s konvulzivnimi napadi, pri normalni telesni temperaturi pa ni nobenih znakov konvulzij pri anamnezi.

Febrilne konvulzije se običajno razvijejo v starosti od 6 mesecev do 5 let. Hkrati pa sta značilna njihova kratkotrajnost in nizka frekvenca (1-2 krat v obdobju vročine). Temperatura telesa pri napadu napadov več kot 38 ° C, ni kliničnih simptomov nalezljive možganske poškodbe in njenih membran. Na EEG se napadi žariščne in konvulzivne aktivnosti ne zaznajo izven napadov, čeprav obstajajo dokazi perinatalne encefalopatije pri otroku.

V osrčju vročinskih napadov je patološka reakcija CNS na učinek, ki povzroča toksičnost, s povečano konvulzivno pripravljenostjo možganov. Slednje je povezano z genetsko nagnjenostjo k paroksizmalnim pogojem, strukturno nestabilnim možganskim poškodbam v perinatalnem obdobju ali zaradi kombinacije teh dejavnikov. 

Trajanje napada febrilnih napadov praviloma ne presega 15 minut (ponavadi 1-2 minut). Običajno epileptični napadi napad pojavi na višino kuge in se na splošno, ki je značilno razbarvanje kože (blanširanje, v kombinaciji z različnimi odtenki difuzna cianoza) in frekvenca dihanja (postane hripav, vsaj - površine).

Pri otrocih z nevrozestijo in nevrozo se pojavijo afektivno-respiratorni krči, katerih geneza je posledica anoksije, v povezavi s kratkoročno spontano resolucijo apneje. Ti krči se razvijajo predvsem pri otrocih, starih od 1 do 3 let, in so histerični napadi. Pojavijo se ponavadi v družinah s hiperopom. Napadi lahko spremljajo izguba zavesti, vendar otroci hitro izstopijo iz tega stanja. Temperatura telesa z afektivno-respiratornimi konvulzijami je normalna, ni znakov zastrupitve.

Konvulzije, ki spremljajo sinkopalne razmere, grožnje za življenje ne predstavljajo in zdravljenje ne zahteva. Krčenje mišic (krampi) nastane kot posledica metabolnih motenj, običajno izmenjava soli. Na primer, razvoj ponavljajočih se kratkotrajnih napadov med 3 in 7 dnevi življenja ("peti dnevni krči") je razložen z zmanjšanjem koncentracije cinka pri novorojenčkih.

Pri neonatalni epileptični encefalopatiji (sindrom Otahara) se tonični spazmi razvijajo v seriji, tako med obdobjem budnosti kot spanjem.

Atonični krči se kažejo v padcu zaradi nenadne izgube mišičnega tona. S Lennox-Gastovim sindromom mišični ton, ki podpira glavo, nenadoma izgubi ton, in otroška glava pade. Lennox-Gastautov sindrom se prvič pojavi v starosti 1-8 let. Klinično ga zaznamuje triada napadov: tonična aksialna, atipična odsotnost in miatonski padci. Napadi se pojavijo z visoko frekvenco, pogosto epileptičnim statusom, odpornim na zdravljenje.

Sindrom Vesta prvenec v prvem letu življenja (v povprečju 5-7 mesecev). Napadi se pojavijo v obliki epileptičnih krčev (flexor, extensor, mixed), ki prizadenejo aksialne mišice in okončine. Tipično kratko trajanje in visoka frekvenca napadov na dan, njihovo združevanje v seriji. Opazujejo zamudo duševnega in motornega razvoja od rojstva.

Kaj je treba preveriti?

Koga se lahko obrnete?

Nujna oskrba konvulzivnega sindroma pri otrocih

Če konvulzije spremljajo hude krvavitve dihanja, cirkulacije in metabolizma vodne elektrolize, npr. Manifestacije, ki neposredno ogrožajo otrokovo življenje, je treba zdravljenje začeti s korekcijo.

Kajti lajšanje prednostne krči dati zdravila, ki povzročajo minimalno dihalne depresije, - midazolam ali diazepam (seduksen, Relanium, relium) in natrijevega oksibata. Hitri in zanesljivi učinek je dajanje heksobarbitalnega (heksenala) ali tiopentalnega natrija. V odsotnosti učinka je mogoče uporabiti anestetik s kisikovo kislino z dodatkom halotana (fluorotana).

Kadar pojav hude respiratorne odpovedi kaže uporabo podaljšanega prezračevanja z uporabo mišičnih relaksantov (boljši atracurium bezilat (tramij)). Pri novorojencih in dojenčkih s sindromom hipokalcemije ali hipoglikemije je treba dajati glukozo in kalcijev glukonat.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13]

Zdravljenje napadov pri otrocih

Po mnenju večine nevrolologov po prvi konvulzivni paroksizmi ni priporočljivo dolgoročno zdravljenje z antikonvulzivi. Enkratni konvulzivni napadi, ki se pojavijo v ozadju zvišane telesne temperature, presnovnih motenj, akutnih okužb, zastrupitve, je mogoče učinkovito ustaviti pri zdravljenju osnovne bolezni. Prednost se daje monoterapiji.

Glavna obravnava vročinskih napadov je diazepam. To lahko dajemo intravensko (sibazon, seduksen, Relanium) v enkratnem odmerku 0,2-0,5 mg / kg (pri otrocih povečano zgodnje 1 mg / kg), rektalno in peroralno (klonazepam) v odmerku 0,1-0,3 mg / (kgsut) nekaj dni po epileptičnih napadih ali občasno za njihovo preprečevanje. Pri dolgotrajni terapiji se fenobarbital (enkratni odmerek 1-Z mg / kg) navadno predpisuje natrijev valproat. Najpogostejši ustnih antikonvulzivi vključujejo Finlepsinum (10-25 mg / kg na dan), antelepsin (0,1-0, W mg / kg na dan), suksilep (10-35 mg / kg na dan), fenitoin (2- 4 mg / kg).

Antihistaminiki in antipsihotiki povečajo učinek antikonvulzivov. S konvulzivnim statusom, ki ga spremljata kršitev dihanja in grožnja srčnega zastoja, je mogoče uporabiti anestetike in mišične relaksante. V tem primeru se otroci takoj prenesejo v ventilator.

Z namenom pogoji ICU antikonvulzivov uporabljajo GHB odmerek 75-150 mg / kg hitrodelujoči barbiturat (tiopental natrij, hexenal) v odmerku 5-10 mg / kg, in drugi.

Pri novorojenskih in infantilnih (afebrilnih) konvulzijah so izbrana zdravila fenobarbital in difenin (fenitoin). Začetni odmerek fenobarbital 5-15 mg / kg-dan), ki podpira - 5-10 mg / kg-dan). Če je fenobarbital neučinkovit, se daje difenin; začetni odmerek 5-15 mg / (kg-dan), ki podpira - 2,5-4,0 mg / (kg / dan). Del 1 odmerek obeh zdravil se lahko daje intravensko, ostalo - znotraj. Z uporabo teh odmerkov je treba zdravljenje opraviti v oddelkih za intenzivno nego, saj je mogoče prenehati dihati pri otrocih.

Pediatrični enkratni odmerki antikonvulzivov

Zdravilo

Odmerek, mg / (kg-dan)

Diazepam (sibazon, relanium, zapeljnik)

0,2-0,5

Karbamazepin (finplepsin, tegretol)

10-25

Clobazam

0,5-1,5

Clonazepam (antelepsin)

0,1-0,3

Etosuksimid (suksilep)

10-35

Nitrazepam

0,5-1,0

Phenobarbital

4-10

Fenitoin (difenilen)

4-15

Natrijev valproat (konvuleks, depakin)

15-60

Lamidaktil (lamotrigin):

Monoterapija

2-10

V kombinaciji z valproatom

1-5

Krči Pojavljanje gipokaltsiemicheskih mogoče na zmanjšanje skupne vsebnosti kalcija v krvi pod 1,75 mmol / l ali ionizirano - pod 0,75 mmol / l. V obdobju novorojenega otrokovega življenja so lahko napadi zgodnji (2-3 dni) in pozni (5-14 dni). V prvem letu življenja je najpogostejši vzrok hipokalcemičnih napadov pri otrocih spazmofilija, ki se pojavlja ob ozadju rahitisa. Verjetnost konvulzivnega sindroma se poveča s presnovo (za rahitis) ali respiratorno (tipično za histerične napade) alkaloze. Klinični znaki hipokalcemije: tetanic krči, epileptični napadi, apneja zaradi laringospazem, karpopedalny krč, "ročno porodničar" chvostek pozitivni simptomi, Trousseaujevi, Lust.

Učinkovito intravensko počasno (za 5-10 min) dajanje 10% raztopine klorida (0,5 ml / kg) ali glukonata (1 ml / kg) kalcija. Zdravilo v istem odmerku je mogoče ponoviti po 0,5 do 1 h ob ohranjanju kliničnih in (ali) laboratorijskih znakov hipokalcemije.

V novorojenčkov, lahko napadi se ne povzročajo zgolj hipokalcemije (<1,5 mmol / l), vendar hipomagneziemija (<0,7 mmol / l), hipoglikemija (<2,2mmol / l), hiperbilirubinemija, pomanjkanje piridoksina (vitamina B6), ki zahteva nujno laboratorijsko presejanje, še posebej, če ni časa in tehnične zmožnosti za potrditev diagnostičnih različic.

Zdravila

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.