^

Zdravje

A
A
A

Prvi simptomi menopavze

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 19.11.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Prvi simptomi menopavze pri ženskah so starejši od 50 let, nato pa se šteje za običajno starostno obdobje za začetek involucije reproduktivnega sistema. Pogosto se pojavi pojav menopavze pri ženskah s staranjem, kar negativno vpliva na njihovo psihološko stanje in poslabša klinični potek. To vprašanje je treba obravnavati lažje kot obvezno fiziološko obdobje življenja. Konec koncev, morate tudi ostati star. Pogosto so simptomi menopavze izrazito izraženi in močno vplivajo na dnevno aktivnost ženske. Da bi popravili stanje in ohranjali normalno delovanje telesa, je treba v tem obdobju poznati značilnosti sprememb ženskega telesa.

Prvi simptomi menopavze so pogosto nespecifični in se lahko manifestirajo z vegetativnimi in čustvenimi spremembami.

Celotno obdobje menopavze je pogojno razdeljeno na premenopavzo, menopavzo in postmenopavzo.

Prve klinične manifestacije se pojavijo v starosti približno petinštirideset let, to je v obdobju predmenopavze. Nato se stopnja hormonov postopoma zmanjšuje, ženska pa čuti "vroče bliskavice". Ta koncept je precej širok in vključuje občutek toplote, znojenja, palpitacij ali srčnega utripa. Pri draženju parasimpatičnega živčnega sistema lahko pride do vegetativnih simptomov v obliki navzee, bruhanja, glavobola. Procesi čustvene nestabilnosti so pogosto izraženi, kar je posledica motenj pri regulaciji procesov vzburjanja in zaviranja v osrednjem živčnem sistemu. To se kaže z večjo labilnostjo psihike, razdražljivostjo, depresijo, motnjami spanja v obliki dremavosti ali nespečnosti. Znatno zmanjšana učinkovitost in vzdržljivost, povečana utrujenost, zmanjšan libido. Ti simptomi na prvi pogled se ne zdijo resni, vendar lahko kažejo na nastanek menopavze in zato zahtevajo pozornost. To je lahko prvi znak nastopa menopavze, medtem ko je menstruacija še vedno normalna z normalnim ciklusom. Že takrat je zaželeno, da se posvetujete z zdravnikom, ker lahko specifično nadomestno zdravljenje s hormoni odpravi simptome in odloži začetek menopavze.

Včasih so prvi simptomi v obliki čustveno-vegetativnih manifestacij odsotni ali izraženi le rahlo in ženska preprosto ne opozarja na njeno stanje. Potem so lahko prvi simptomi v obliki visokega krvnega tlaka in glavobola, ki se pogosteje pojavljajo pri ženskah, ki so pred tem izpostavljene temu, kar je prej bolelo zaradi hipertenzije. V tem primeru so vsi simptomi pomnoženi in potrebna je kompleksna terapija.

Včasih se vegetativne manifestacije ne izražajo, menopavza pa se pojavi prvič takoj po motnji cikla. Te značilnosti so odvisne od individualnosti ženskega telesa in jih je težko predvideti. Menstruacija postane nepravilna: ponavadi en mesec je normalna in dva ali tri mesece ni. To so tipični znaki pojava menopavze. Ampak morda obstajajo druge možnosti: enkratno menstruacijo enkrat, nato pa ni nobenih šest mesecev ali skromnih izločkov vsak mesec s postopnim zmanjševanjem njihovega števila. Te značilnosti so individualne, vendar morate pozornost posvetiti, če je bila nenadoma ženska v postmenopavzi, dve ali tri leta po zadnjem ciklu, prišlo do odvajanja po vrsti menstruacije - to je lahko znak maligne vzgoje.

Pogosto se ženske pritožujejo zaradi bolečin v nogah ali mišičnih krčih - to je tudi simptom menopavze. Konec koncev, ta pogoj nastane zaradi kršitve mineralnega presnovka, ko pride do pomanjkanja estrogenov, ki običajno zagotavljajo mineralizacijo kosti. Takoj, ko se stopnja estrogena zmanjša z menopavzo - kalcij se začne izločati iz kosti, kar prispeva k razvoju osteoporoze. Da bi odpravili ta pogoj, je treba vzeti ne le kalcijeve pripravke, temveč tudi delno kompenzirati pomanjkanje estrogenov za upočasnitev procesa osteoporoze.

Simptomi menopavze se lahko manifestirajo iz kardiovaskularnega sistema, v obliki visokega krvnega tlaka, angine pektoris in koronarne srčne bolezni. Zadnja patologija izhaja iz dejstva, da estrogena pomanjkljivost moti presnovo in povečane ravni lipidov in aterogenih lipoproteinov - in to prispeva k odlaganja aterosklerotičnih plakov v krvnih žilah v razvoju ishemije organov, srca prvi. Zato pojav simptomov s kardiovaskularne strani kaže na potrebo po celoviti terapiji.

Prvi simptomi menopavze imajo pogosto nespecifičen značaj in so izraženi v vsaki ženski posamično. V vsakem primeru je treba zapomniti starostne spremembe v reproduktivnem sistemu in pravočasno diagnosticirati začetne manifestacije simptomatologije. Ta pogoj se lahko popravi z vnosom zdravil hormonskih zdravil.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.