Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Vztrajnost

Medicinski strokovnjak članka

Psihiater, psihoterapevt
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 04.10.2021

Mentalna vztrajnost je sestavljena iz večkratnih ponovitev istih dejanj, stavkov itd. Takšne ponovitve odražajo nekakšen "kavelj" znotraj zavesti določenih misli ali aktivnih segmentov, ki še naprej obstajajo zunaj sedanjega časa, niso odvisni od smeri dejavnosti in nadaljujejo svojo dejavnost v človeškem umu. Patološko vztrajnost pogosto opazimo pri bolnikih z organskimi možganskimi lezijami, možgansko aterosklerozo, shizofrenijo, senilno demenco, Alzheimerjevo boleznijo in Pick -jevo boleznijo. [1], [2]

Vendar podoben problem ni značilen le za psihiatrijo, ampak tudi za druga medicinska področja - zlasti za logopedijo in nevropsihologijo.

Epidemiologija

Posebnih statističnih podatkov o pojavu vztrajnosti ni. Verjetno se pojavnost motnje giblje od 11 do 65 primerov na sto tisoč prebivalcev.

Perzeveracije se večinoma pojavljajo v otroštvu in starosti, pri ženskah nekoliko pogosteje kot pri moških. Tveganje za pojav takšnih motenj se poveča po 50 letih, najvišja incidenca pa se pojavi v stari in senilni starosti (po 65 letih).

Velika večina vztrajnosti je idiopatska (vzrok ostaja nejasen). Le v 10-30% primerov je mogoče odkriti predisponirajoče dejavnike za razvoj patologije: kraniocerebralne travme, nevroze, demenco itd. [3]

Vzroki vztrajnosti

Glavni razlog za vztrajanje je izguba sposobnosti "preklapljanja" možganov med ločenimi procesi ali dejanji po načelu prednostnosti. Motnja je lahko povezana s funkcionalno odpovedjo možganske aktivnosti - na primer zaradi stresne situacije, prekomernega dela, nastanka živčnega sistema, nevrotičnih patologij. Stabilne in hude kršitve so opažene v ozadju organske poškodbe možganov, še posebej, če so poškodovane podkortikalne strukture, terciarne kortikalne cone, premotorna in prefrontalna skorja. Na splošno lahko vzroke razdelimo v tri kategorije dejavnikov, vključno s fiziologijo, psihopatologijo in nevrologijo. [4]

Mnogi ljudje, odvisno od določenega življenjskega obdobja, so nagnjeni k pojavu vztrajnosti. Takšna kršitev se lahko kaže z zmanjšano nadzorno funkcijo, če ni jasne sheme aktivnosti, ki jo lahko povzročijo čustveno in fizično preobremenjenost, dolgotrajen stres, splošna utrujenost in "izgorelost". Za takšna vztrajanja je značilna nedoslednost, njihov potek je enostaven. Izražajo se predvsem z duševnimi motnjami, čustvenimi manifestacijami, veliko manj pogosto pa s spremembami motoričnih sposobnosti. [5]

Očitne organske možganske lezije postajajo vse pogostejši vzrok motnje. Tako se vztrajnost gibov pojavi z motnjo v sprednjih delih možganskih hemisfer. Če težava vpliva na premotorna mesta in podkortikalne strukture, se razvije osnovna motorična vztrajnost, ki jo spremlja večkratna programirana dejanja. S porazom spodnjih območij premotornih območij skorje leve poloble opazimo govorne vztrajnosti. 

Motnje v duševni dejavnosti se pojavljajo v ozadju poškodbe čelnih rež možganske skorje: patologijo spremlja poslabšanje nadzora nad funkcijami inteligence, nepravilno načrtovanje dejanj. Občutljive spremembe povzročajo organske poškodbe kortikalnih analitičnih con - to je področja obdelave informacij podatkov, prejetih od čutnih organov. [6]

Psihiatri menijo, da je vztrajnost znak slabe prilagoditve duševnih dejanj ali čustveno-voljne dejavnosti. Motnja je značilna za ljudi z inertnimi osebnostnimi lastnostmi - na primer pogosto opazimo vztrajnost pri ljudeh z  odličnim študentskim sindromom

Ne smemo pozabiti, da se trajne epizode lahko pojavijo tudi s prekomerno utrujenostjo, dolgotrajnim pomanjkanjem spanja, pa tudi pri osebah pod vplivom alkohola. V takih situacijah so kršitve vedno epizodne, prehodne, kratkotrajne. [7]

Dejavniki tveganja

Dejavniki, ki lahko vplivajo na razvoj vztrajnosti, so lahko naslednji:

 • Inertni procesi v živčnem sistemu. Pri nekaterih bolnikih opazimo zaviranje preklapljanja procesov v možganih, kar je razloženo s fiziološkimi značilnostmi. Takšni ljudje se težko premikajo od ene naloge do druge, počasi se prilagajajo okoliščinam in se nagibajo k razvoju blagih oblik vztrajnosti - na primer njihove misli se »zataknejo« v procesu komunikacije.
 • Prekomerna utrujenost. Če je oseba fizično ali moralno izčrpana, potem ima kršitev možganskih procesov zaviranja in vznemirjenja, trenutek dokončanja določenega dejanja pa se odloži. Zaradi teh razlogov je v ozadju hude utrujenosti veliko lažje ohraniti monotonost dejanj kot pa preiti na druga opravila.
 • Nezrel živčni sistem. V otroštvu zaradi fizioloških značilnosti proces vzbujanja prevladuje in ostane aktiven tudi po koncu dražilnega faktorja. Otrokovo reakcijo lahko spremljajo ponavljajoči se gibi ali vzkliki.
 • Aterosklerotični procesi. Pri cerebralni aterosklerozi se v žilah odlagajo holesterolni plaki, ki zožujejo arterijski lumen, motijo krvni obtok in preprečujejo prehrano možganskih celic. V tem primeru se vztrajnosti najpogosteje kažejo z motnjami govora.
 • Senilna demenca, Parkinsonova bolezen in druga demenca. Bolezni, ki jih spremljajo atrofični procesi, ki se pojavljajo v skorji frontotemporalne in čelne možganske regije in podkortičnih struktur, vodijo v hude motnje v intelektualnem razvoju, govorne motnje in prakso. [8]
 • Poškodba glave, TBI. Perzeveracije so opažene po možganski poškodbi, zlasti s poškodbo stranskih orbitofrontalnih regij, prefrontalno kortikalno izboklino. Pacient se nehote ponavlja fraz ali posameznih besed, vendar se učinkovite ponovitve pogosteje pojavljajo v obliki dolgoročnih posledic.
 • Motnje možganske cirkulacije. Možganska kap pogosto vodi v vse vrste nevroloških motenj: bolniki izgubijo občutljivost in aktivne motorične sposobnosti, govor, dihanje je oteženo, požiranje pa oteženo. Možne so težave z izbiro govora, izgubi se nadzor nad povedano.
 • Tumorski procesi v možganih. Pri možganskih onkologijah, ki prizadenejo čelne režnje, bazalne regije, podkortična motorna vozlišča, pogosto opazimo spremembe ciljnega vedenja, razumevanje dejanj in aktivno selektivnost. Pogosto opazimo motorično ali motorično govora.
 • Avtizem. Pri bolnikih z avtizmom pride do spremembe občutljive funkcionalnosti, zaviranja motoričnih in duševnih reakcij ter vedenjskih stereotipov. Perzeveracije pri bolnikih se kažejo s ponavljajočimi se frazami in dejanji brez vsakršnega pomena, pa tudi z usmerjeno obsesivno-kompulzivno motnjo.
 • Obsesivno kompulzivna motnja. Obsesivno-kompulzivne motnje se kažejo z obsesivnimi mislimi in dejanji. Opažajo se ponavljajoča se neprostovoljna motorična dejanja, ki jih spremljajo obsedenosti, podobe, predstave.
 • Shizofrenija in duševna zaostalost. Če procesi preusmerjanja in vzburjenja ne delujejo pravilno, se pri bolnikih pojavi vztrajnost, nastanek pogojno refleksne komunikacije se zaplete. Pri bolnikih s shizofrenijo opazimo ideološko poenotenje, poskuse zapolniti vrzeli z zastarelimi idejami ter avtomatizacijo govora in duševne dejavnosti. Zlasti v ozadju katatonije obstajajo ponavljanja besed in besednih zvez, neskladnost govora.

Patogeneza

Nevrološki izvor je najpogostejši med vztrajnostmi. Zanj je značilen širok spekter netipičnega človeškega vedenja, ki je povezano s poškodbami možganskih hemisfer. To je tisto, kar določa oslabljeno funkcijo prehoda iz enega dejanja v drugega, spremembo smeri misli in zaporedja dejanj: vztrajna komponenta zavzema prevladujoč korak nad duševno aktivnostjo in objektivnim položajem.

Perzeveracija v nevropsihologiji je najpogosteje posledica kraniocerebralne travme, afazije (po tumorju in vnetnih procesih, travmi) ter lokalnih bolezni s poškodbami čelnih rež možganske skorje.

Vztrajnost v psihologiji in psihiatriji so patološki psihološki znaki po vrsti ciklične reprodukcije motoričnih dejanj, vztrajnih asociacijah, ponavljanju govora. Patologija odraža posledico psiholoških disfunkcionalnih stanj in najpogosteje deluje kot dodaten znak in sestavni del večkomponentnih sindromov in fobičnih motenj. [9]

Pojav vztrajnosti pri bolniku brez predhodne kraniocerebralne travme ali globokih stresnih vplivov lahko kaže na prisotnost tako psiholoških kot duševnih težav.

Osnovni patogenetski dejavniki za razvoj motnje so najpogosteje naslednji:

 • tipičnost selektivnosti in obsedenosti z interesi, ki jih najpogosteje najdemo pri bolnikih s težnjo po avtizmu;
 • občutek primanjkljaja pozornosti v kombinaciji s hiperaktivnostjo, ki spodbuja pojav vztrajnosti z vrsto zaščitne reakcije, katere cilj je pritegniti pozornost nase;
 • pretirana trmasta želja po učenju, prisotnost dodatnih sposobnosti lahko privede do tega, da se človek fiksira na katero koli dejavnost;
 • znaki obsesivno-kompulzivne motnje lahko soobstajajo s perzeverativnimi motnjami.

Če je oseba obsedena z neko idejo, lahko to povzroči, da določena dejanja izvede popolnoma nezavedno. Odličen primer so obsesivno-kompulzivne motnje, zlasti obsesivno umivanje rok, nenehno jemanje zdravil za preprečevanje itd. V tej situaciji je zelo pomembno razlikovati vztrajnost od drugih patologij, ne glede na etiologijo bolezni. [10]

Fiziološki vzroki težave:

 • funkcionalna motnja možganske skorje na področju čelnih rež;
 • travma glave v predelu predfrontalne izbokline;
 • rastoča afazija.

Psihološki dejavniki pri pojavu težave:

 • dolgotrajen stres;
 • fobična stanja;
 • avtizem;
 • akutna hiperaktivnost.

Verbalna vztrajanja se pogosto pojavljajo med znanstvenimi strokovnjaki, ki že dolgo proučujejo eno in isto vprašanje. V težkih primerih se lahko motnja poslabša do pojava obsesivno-kompulzivne motnje v obliki obsesivne pripadnosti eni ideji.

Simptomi vztrajnosti

Če je vztrajanje posledica katere koli bolezni, bo pacient imel ustrezne simptome te bolezni. Nato bomo preučili znake, značilne za nekatere patologije, ki jih spremljajo vztrajnosti.

Pri možganski krvavitvi, motnji možganske cirkulacije lahko oseba doživi omotico, šibkost, motnje govora in opazi izgubo mišične občutljivosti. Motnja motorične koordinacije, vid se poslabša.

Pri nevrozah so možne nihanje razpoloženja, izguba orientacije, bolečine v glavi.

Za tako nevaren vir vztrajnosti, kot je tumorski proces v možganih, je značilno postopno povečanje paroksizmalne omotičnosti, hude bolečine v glavi, razvoj enostranske slepote ali gluhost in splošna izčrpanost telesa.

Za travmatične možganske poškodbe je značilna splošna šibkost, slabost, glavobol, okvare vida in sluha ter vestibularne motnje.

Pri avtizmu primanjkuje čustvenih stikov (tudi s starši), pojavljajo se težave s socializacijo in šibkim zanimanjem za igre. Možni so napadi histerije in agresije.

S shizofrenijo bolniki doživljajo blodnja, halucinacije.

Obsesivno-kompulzivne misli, fobije in kompulzije so značilne za obsesivno-kompulzivno motnjo. Prvi znaki kršitve se kažejo na naslednji način: oseba izgubi samozavest, nenehno dvomi v svoja dejanja in dejanja. Mnogi bolniki imajo neustrezen perfekcionizem: takšni ljudje ponavadi obesijo oblačila glede na barve in na isti ravni, razporedijo lončke z ročaji v eno smer, razstavijo nogavice glede na barvo itd. Ne gre za običajno željo po redu: bolnik doživlja "nezaslišano" nelagodje zaradi namišljene "motnje" in lahko "kršeno" poskuša popraviti tudi na zabavi.

Vztrajnost pri otroku

Doživljanja se pogosto pojavljajo ravno v otroštvu, kar je posledica posebnosti psihologije, fiziologije otrok, pa tudi aktivnih preobrazb življenjskih prioritet v različnih obdobjih odraščanja. Strokovnjakom je včasih precej težko razlikovati prave trajne znake od namernih, pa tudi od tistih, ki kažejo na prisotnost bolj zapletenih psihopatologij. [11]

Starši igrajo pomembno vlogo pri ugotavljanju patologij pri otrocih: svetujemo jim, da otroka pozorno opazujejo, beležijo kakršne koli manifestacije vztrajnosti - na primer takšne:

 • periodično ponavljanje istih stavkov, ne glede na okoliščine in zastavljena vprašanja, pa tudi vztrajnost besed;
 • redno ponavljanje določenih dejanj - na primer dotikanje mesta na telesu, tapkanje itd.;
 • reprodukcija enakih predmetov (slike, besedne zveze, vprašanja itd.);
 • ponavljanje zahtev, ki niso primerne za posebne situacije.

Pomembno je razlikovati patološke motnje od igranja in običajnih otroških navad. Nujno se morate z otrokom nevsiljivo in umirjeno pogovarjati in se po potrebi posvetovati s specialistom. [12]

Obrazci

Glede na manifestacije vztrajnosti zdravniki razlikujejo motorične in duševne (intelektualne) vrste motenj. [13]

Motorne vztrajnosti so nenehno ponavljanje istega gibanja ali cel kup ponavljajočih se gibov. Takšna dejanja imajo določen algoritem, ki dolgo ostane nespremenjen. Na primer, z zamanimi poskusi prižiganja televizije, oseba začne udarjati po njej s pestjo. Takšno dejanje ne vodi do ničesar, vendar človek, ko se tega zaveda, to ponavlja vedno znova. Otroci imajo lahko še eno manifestacijo: otrok namenoma išče igračo tam, kjer je ne more biti.

Intelektualna vztrajnost se kaže kot nenormalna, "zatikanje" v ideje, izjave in zaključke. Kažejo se s stalnim ponavljanjem besed ali besednih zvez. Takšno patologijo je razmeroma enostavno odkriti: zdravnik postavi vrsto vprašanj, oseba pa na vse odgovori s prvim odgovorom. Pojavljajo se tudi blage oblike motenj, pri katerih pacient redno poskuša razpravljati o dolgo odločenem vprašanju ali temi pogovora.

Motorne vztrajnosti

Vrste motoričnih vztrajnosti so razdeljene po naslednjem načelu:

 • osnovna vztrajnost je ponovitev katerega koli dejanja;
 • sistemska vztrajnost vključuje ponavljanje celega kompleksa dejanj s strani osebe.

Motnja govora, ki se kaže z reprodukcijo iste besede (besedne zveze), tako ustne kot pisne, je umeščena v ločeno kategorijo.

Na splošno so motorične, tudi motorične vztrajnosti, nastale zaradi poškodb motoričnih regij možganov. Bolniki imajo večkrat ponavljanje elementov katerega koli gibanja ali dejanja.

Trajnost razmišljanja

Za to vrsto kršitve je značilno "zatiranje" v človeškem umu določene misli ali katere koli ideje, ki se pogosto kaže v procesu besedne komunikacije. Z isto besedo ali besedno zvezo lahko pacient odgovori na skoraj vsako zahtevo ali vprašanje, tudi med seboj ni povezano. Nekatere besede je mogoče izgovoriti naglas brez kakršne koli smeri (pogovor sam s sabo). Ena od značilnosti duševnih vztrajnosti: človek se nenehno poskuša vrniti k že dolgo zaprti pogovorni temi, govori o vprašanjih, ki niso več pomembna. Drugo ime za duševno vztrajnost je intelektualno.

Parafazija in vztrajnost

Parafazija je motnja govora, ko se pravilne besede ali črke zamenjajo z drugimi, za določen trenutek neprimerne in nerazumljive. Oseba, ki trpi zaradi parafazije, govori nenaravno, njegov govor je napačen, pogosto vsebuje neobstoječe besede. Poleg tega govora ni mogoče samo izkriviti, ampak tudi pospešiti ali upočasniti, zaradi česar je razumevanje od zunaj še težje. Kršitev pogosto spremlja zlitje besed, njihova napačna uporaba in zmeda, vztrajnost. Glavni vzroki patologije so poškodbe glave, motnje krvnega obtoka v možganih, hude okužbe s cerebralnimi zapleti, trombembolija, tumorji in cistični procesi možganov, odprtje anevrizme. Strategija zdravljenja patologije je individualna.

Perzeveracija v afaziji

Za amnestično afazijo so značilne tudi perzeveracije  . Pacient poimenuje prvi predmet, ki mu je bil prikazan, nato pa vse ostale predmete pokliče v istih izrazih. Na primer, ob pogledu na čajnik lahko bolnik reče: "To je za vodo, za vrelišče, da lahko kasneje piješ." Po tem mu pokažejo škarje in reče: "To je čajnik za rezanje, jaz sem ga imel."

Omeniti velja, da bolniki sami pri sebi ne opazijo vztrajnosti, če hkrati vpliva na analizator zaznavanja govora, kar se zgodi s senzorično-motorično afazijo.

V mejah sindroma afazije trajnosti delujejo kot nekakšen strukturni element, zato trajajo dlje časa, tudi če izginejo osnovni afatični znaki. Kršitve so opažene tudi v ozadju ne -žariščnih organskih možganskih patologij - na primer pri bolnikih s cerebralno aterosklerozo,  oligofrenijo .

Vztrajajte pri črkah ali besedah

Pisno ali ustno vztrajanje predstavlja reprodukcijo črke ali zloga, ki je bil pravkar napisan ali izrečen, namesto naslednjega. Primer:  za vozlom  - namesto za  vogalommastno  - namesto  živali. [14]

V ustnem in pisnem govoru se lahko pojavi posebno popačenje fonetične sestave besed, ki ima značaj progresivne in regresivne asilacije.

Vztrajanje zlogov ali črk je ena od različic motorično -perverativnih motenj, saj je sestavljena iz reprodukcije telesne dejavnosti - na primer pisanja besed. [15]

Toda vztrajnost pri logopediji je vztrajna zmeda med črkami, ki zmanjšuje splošno kakovost govora. Otrok ima neke vrste "zataknjene" črke - pogosteje soglasnike, po vrsti zamenjave v besedi. Primeri zaznavnih simptomov logopedske terapije:

 • z eno besedo ali besedno zvezo: "dodoga" namesto "cesta", "pod pošto" namesto "pod mostom" itd.;
 • v ozadju oslabljene inhibicije diferenciacije: "igral" igral, "rekel" rekel, "bogati budi" bogati ljudje.

Možno je, da se hkrati zabeleži tudi kontaminacija - mešanje zlogov in delov besed - na primer "dogazin", ki združuje  hišo + trgovino.

Tako kot kontaminacija se tudi vztrajnost nanaša na pogoste kršitve zloglasne strukture v otroštvu. [16]

Vztrajnost in verbigeracija

Izraz vztrajnost izvira iz latinske besede  persever tio, kar pomeni  vztrajnost, vztrajnost. V govornem procesu se simptom kaže v obliki ponavljajoče se reprodukcije istih zvokov, besed, stavkov.

Pacientovo zavest je tako ali tako "zavirana" z eno besedo ali mislijo, kar vodi v njihovo večkratno in monotono ponavljanje. Hkrati ponavljanja običajno nimajo nobene zveze s temo pogovora ali s situacijo. Podobna kršitev se lahko izrazi v pisni obliki, saj je posledica združevanja dejavnosti. Ne moremo ga primerjati z obsesivnimi pojavi, saj takšni vključujejo element obsedenosti in oseba sama zavestno zazna nepravilnost svojih dejanj. [17]

Skupaj s perzeveracijami se pri shizofreniji pogosto pojavljajo verbigeracije. Govorimo o duševnih težavah, pri katerih pacient odmevno in monotono ponavlja iste zloge, besede, besedne zveze. Toda takšne ponovitve so samodejne, brez vsebine in lahko trajajo več ur ali celo dni.

Pacient z določenim ritmom in včasih v rimi izgovori zvočne kombinacije ali besede, ki so popolnoma brez pomena. Pomembno je razlikovati govorjenje od vztrajnih manifestacij, saj so v zadnjih epizodah ponovitev povezane z nevropsihičnim stanjem osebe in se odpravijo z normalizacijo tega stanja.

Značilnost verbigeracije je, da človek ponavlja znake in zvoke brez znakov afekta. Izgovorjavo običajno spremljajo aktivne mimike in motorične motnje. V večini primerov se problem pojavi pri bolnikih z demenco in katatonično shizofrenijo. [18]

Vztrajnost in situacijsko vedenje

Med odraščanjem se otrok nujno sooča z dejstvom, ki igra pomembno vlogo pri razvoju njegove duševne dejavnosti. Ko opazuje svet okoli sebe, opazi pravilnost določenih pojavov: na primer, če mama vzame čevlje iz omare, potem bo sprehod, če pa krožnike položi na mizo, potem sledi obrok. Otroci se ne zavedajo takoj tiste ali one povezave med pojavi: sprva poudarijo običajno verigo posledic. Začetek enega dogodka pomeni pričakovanje naslednjega. To zaporedje ne kaže vedno na soodvisnost pojavov, ampak povzroča praktične izkušnje dojenčka, ki začne opazovati spremembe, ki se dogajajo v njem samem in v okolju.

Pomembno je razumeti, da ne govorimo o samodejnem ponavljanju istih dogodkov v istem zaporedju, ampak o spremembah, ki se zgodijo v otrokovem okolju kot posledica kakršnih koli dejanj.

Če je kršeno običajno zaporedje, pritegne otrokovo pozornost, povzroči nerazumevanje, povzroči potrebo po pojasnitvi. Kako bi se morali otroci počutiti v takšni situaciji? To je občutek presenečenja, radovednosti, nerazumljivosti. Če otrok kršitev običajnega reda dojema boleče (dojenček kljub razlagam odraslih nenehno vse vrača na svoje mesto), potem je treba pomisliti na prisotnost določenih vztrajnih težav.

Vztrajnosti in stereotipi

Stereotipi pomenijo težnjo po ponavljanju istih dejanj. Možna stereotipna ponovitev posameznih besed ali stereotipno razmišljanje (zankanje).

Procesi stereotipiziranja se razlikujejo tudi po stopnji avtomatizacije. Na primer, za verbigeration - stereotipne manifestacije v pogovornem govoru bolnikov s shizofrenijo - je značilno nesmiselno, avtomatizirano, nezavedno ponavljanje istih besed ali besednih zvez. Motorni ali halucinacijski stereotipi veljajo tudi za avtomatične. Halucinacije se pogosto pojavljajo v ozadju premalo jasne zavesti - na primer pri akutni zastrupitvi ali okužbi. Mentalni stereotipi so bolj samovoljni, vendar v tej situaciji vodilna vloga pripada stanjem mentalnega avtomatizma.

Stereotipi niso vztrajnost. Z vztrajanjem že dokončano dejanje, v celoti ali delno, pade v naslednje dejanje, v novo nalogo, ki ni popolnoma povezana s prejšnjo. Za stereotipe je značilna izguba pomena dejavnosti (miselne, motorične, govorne), brez povezave z rešitvijo katerega koli problema. Sposobnost zajemanja odnosa stereotipnih obratov (miselnih ali govornih) je izgubljena.

Stereotipi so dolgoročne narave in se ne spreminjajo pod vplivom spremembe dejavnosti. Potrjevanja pa so odvisna od stopnje zahtevnosti nadaljnje naloge, lažje se manifestirajo, skupno jim je s prejšnjo dejavnostjo. Za razliko od stereotipov se bolnik trudi preprečiti vztrajnosti.

Stereotipi niso edinstveni za shizofrenijo. Odkrijejo jim tudi organsko psihozo.

Vztrajnost in pričakovanje

Nekatere govorne motnje veljajo za fonološke ali tiste, ki so povezane z zvočno jezikovno strukturo. Najpogostejši fonološki motnji sta vztrajnost in pričakovanje (pričakovanje).

Med vztrajnostjo zvoki iz prve besede spadajo v naslednje besede - na primer "snežni sužnob" namesto "snežni zanos", "bolova boli" namesto "glavobol".

Če govorimo o pričakovanjih, potem govorimo o procesih, ki so nasprotni vztrajnosti. Na primer, oseba pomotoma poimenuje zvok iz katere koli naslednje besede:

 • sonce sije nase (namesto »na nebu«);
 • Izbrisal bom serijo (namesto "gledal serijo").

V vztrajni različici je mogoče domnevati, da je bila oseba preprosto zmedena in je pomotoma izgovorila zvok iz prejšnje besede, čeprav to ni tako.

Ehopraksija in vztrajnost

Ehopraksija, ehokinezija ali ehokineza je tako imenovani odmevni simptom, pri katerem pride do nehotenega ponavljanja ali posnemanja kakršnih koli gibalnih dejanj, kretenj, telesnih položajev itd. Oseba so značilne. To je lahko aplavz, zamižganje oči ali mahanje z rokami. Poraz konveksitalne prefrontalne skorje pred premotornimi conami spremlja prefrontalna apraksija z ehopraksičnimi simptomi.

Običajno se ti simptomi imenujejo tikove motnje. Te opazimo pri avtizmu,  Tourettovem sindromu , shizofreniji (predvsem katatoničnega tipa), s fenilpiruvično oligofrenijo,  Pickovi bolezni , klinični depresiji in drugih nevropatologijah. Katatonski tip shizofrenije lahko poleg ehopraksije spremljajo  eholalija  (ponavljanje govora za druge) in odmev (posnemanje ponovitev za druge). [19]

Vedenjsko vztrajanje

Strokovnjaki vztrajanju pravijo vedenjske motnje, medtem ko se ponovitve lahko nanašajo na skoraj vsa dejanja, fraze, gibe, vprašanja, zahteve itd., Ne preklopi na naslednjega, ampak se ponavlja, kar ne omogoča doseganja prvotnega cilja.

Nagnjenost k vztrajnim dejanjem se uporablja na različnih stopnjah socializacije otrok, ki trpijo zaradi eferentne motorične alalije in avtizma - patologij z večstopenjskimi disfunkcijami čelne skorje. Pristojna uporaba tega trenda pomaga učinkovito utrditi odnose v otroštvu. Tako lahko v nekaterih primerih vedenjsko vztrajanje ne deluje kot patološka ovira, ampak tudi kot zaveznik pri popravljalnem delu. [20]

Okulomotorne vztrajnosti

O okulomotoričnih vztrajnostih govorijo, ko ima oseba "zankast" pogled na prejšnjo temo. Na vprašanje o patološkem izvoru takšnega simptoma ni vedno mogoče takoj odgovoriti, vendar so pri mnogih bolnikih duševne in kognitivne motnje lahko pred motnjami gibanja.

Za diagnozo je priporočljivo:

 • oceniti, ali ima oseba možne kognitivne motnje;
 • oceniti prisotnost duševnih motenj;
 • bo pojasnil informacije o stabilnosti živčnega sistema, o odsotnosti nevroloških in sistemskih bolezni.

Kognitivno okvaro ocenjujemo z uporabo posebnih nevropsiholoških testov. Duševne motnje se najpogosteje kažejo z anksioznostjo in / ali depresijo. Poleg tega se lahko pri bolnikih pojavijo razdražljivost, nestabilnost razpoloženja, apatija, agresivnost, duševne in / ali motorične vztrajnosti, obsesivno-kompulzivne motnje, redkeje psihoze. Končna diagnoza se postavi na podlagi podatkov diagnostičnih študij.

Trajanje pri shizofreniji

Pri bolnikih s shizofrenijo je pogosto opaziti vztrajnost  . Takšne kršitve pokrivajo široko paleto govornih manifestacij. V tem primeru so lahko vztrajnosti v govoru posamezni zvoki in besede, fragmenti fraz, polni govorni zavoji. Mnogi strokovnjaki pojav vztrajanja pri shizofrenikih povezujejo z izčrpavanjem idej in težnjo k zapolnitvi nastalih duševnih vrzeli s prejšnjimi idejami. V patogenetskem vidiku pomembno vlogo igra krepitev avtomatizacije intelektualno-govorne dejavnosti.

Shizofrene motnje na splošno spremljajo motnje mišljenja in dojemanja, neustrezen ali zmanjšan vpliv. V večini primerov so bolniki jasni in duševno pozorni, čeprav se lahko z leti pojavijo določene kognitivne težave.

Pri shizofreniji so prizadete temeljne funkcije, ki normalnim ljudem dajejo občutek lastne individualnosti, smiselnosti. Pogosto opazimo slušne halucinacije, razlagalne blodnje in oslabljeno zaznavanje barv ali zvokov. Razmišljanje postane nejasno, nejasno in prekinjeno, govor pa postane nerazumljiv. Možne so katatonične motnje. [21]

Zapleti in posledice

Pojav zapletov pri vztrajnosti je lahko povezan z razvojem osnovne bolezni ali z dodatkom duševnih ali drugih motenj.

Na primer, če se vztrajna stanja ne podvržejo ali jih dolgo časa ni mogoče popraviti, se lahko pri bolniku razvijejo depresivne motnje, anksiozne patologije in celo samomorilne misli. To je posledica številnih razlogov:

 • nezmožnost samostojnega odpravljanja vztrajnosti;
 • občutek lastne manjvrednosti, dvom v sebe;
 • obsodba bližnjih, prijateljev itd.

Poleg tega pogosto govorimo o primerih zlorabe pomirjeval, pomirjeval, psihotropnih snovi, alkoholnih pijač, kar izjemno negativno vpliva tako na rezultate zdravljenja kot na duševno stanje pacienta. Z izrazitimi obsesivnimi stanji, tumorskimi procesi, demenco kakovost življenja ljudi opazno trpi. Normalna družbena funkcija se poslabša, delovna sposobnost se zmanjša, komunikacijske lastnosti so oslabljene. 

Pomembno pa je omeniti, da je v vseh primerih potrebna jasna in globoka diferencialna diagnoza z različnimi duševnimi motnjami, sistemskimi boleznimi, zastrupitvami itd. Težave pri samorealizaciji, saj doživljajo aktiven pritisk, nerazumevanje in nasprotovanje bližnjih ljudi.

Z nenadnim razvojem takšnih kršitev se bodo verjetno pojavili drugi motivi, vključno z dejanji samopoškodovanja, agresije itd.

Diagnostika vztrajnosti

Na predvečer diagnostičnih ukrepov zdravnik vodi pogovor s pacientom, njegovimi starši ali sorodniki. [22] Pojasnjena so naslednja vprašanja:

 • dedni primeri patologij, vključno z duševnimi;
 • starost, pri kateri so se pojavili prvi znaki kršitev;
 • kakovost družbene funkcije;
 • spremljajoči simptomi in bolezni, škodljivi dejavniki;
 • značilnosti bolnikovega vedenja v času pregleda in pogovora, orientacija na mestu, v času itd.;
 • somatsko in nevrološko stanje.

Ocena duševnega in nevrološkega stanja osebe se izvede z izpraševanjem in zbiranjem anamneze, tako od njega samega kot od njegovih bližnjih. Zbirajo se pritožbe, vizualno se pregledujejo motorične funkcije, posnemajoče reakcije, viscero-vegetativne motnje. [23]Navzven se oceni stopnja vztrajnosti, tesnobe, mišične napetosti pacienta. Ugotoviti je treba prisotnost utrujenosti, šibkosti, nervoze, razdražljivosti, motenj spanja. Med vegetativnimi spremembami pozornost pritegne hiter srčni utrip, tresenje v prstih in okončinah, povečano znojenje, slabost, urinarne in prebavne motnje. [24]

Za fizični pregled je mogoče vključiti terapevta ali pediatra, psihiatra, nevropatologa. Med nevrološkim pregledom se ugotovi naslednje:

 • motnje lobanjskih živcev;
 • prisotnost in sprememba refleksov, prisotnost prostovoljnih gibov;
 • ekstrapiramidne motnje (hipokineza, hiperkineza, mioklonus);
 • kršitve motorične koordinacije in občutljivosti;
 • funkcionalne motnje avtonomnega živčnega sistema.

Dodatna diagnostika vključuje:

 • Klinični in biokemični krvni testi (vključno z ravnijo glukoze, ALT, AST, alkalne fosfataze), timolov test.
 • Wassermanova reakcija, krvni test za HIV.
 • Klinična analiza urina.
 • Elektrokardiogram.
 • Po potrebi: bakterijska analiza, brisi iz nosu in žrela.

Če je treba izključiti organsko patologijo centralnega živčnega sistema, se izvede instrumentalna diagnostika:

 • elektroencefalografija;
 • Slikanje z magnetno resonanco;
 • Pregled z računalniško tomografijo.

Skupni postopek za elektroencefalografijo pomaga odkriti epileptično nagnjenost ter oceniti stopnjo zrelosti in funkcionalno aktivnost možganov. [25]

Diferencialna diagnoza

Ne glede na etiološki izvor vztrajnosti jih je treba razlikovati od takšnih patologij in stanj:

Zelo pogosto lahko opazite, ko oseba (zlasti starejša oseba) nagiba k ponavljanju istih stavkov, besed ali dejanj samo zaradi slabega spomina ali oslabljene koncentracije.

Pomembno je opaziti, kdaj ima bolnik simptome, kot so obsesivne misli in kompulzivna dejanja. Takšne obsedenosti pacienti dojemajo kot nekaj psihološko nerazumljivega, tujega.

Pretirane misli pomenijo boleče ideje, ideje, ki nastanejo ne glede na voljo osebe. Izgledajo kot stereotipi in oseba se jim aktivno skuša upreti. Epizodične obsesivne podobe so nepopolne z vrsto alternativ: nastanejo zaradi izgube bolnikove sposobnosti sprejetja kakršne koli celo preproste odločitve, kot so običajne vsakodnevne zadeve.

Prisilna dejanja zahtevajo obvezno diferencialno diagnostiko - stereotipe v obliki ponavljajočih se dejanj, včasih obrednih dejanj, ki igrajo vlogo neke vrste zaščite in načina za lajšanje pretirane tesnobe. Velika večina kompulzij je povezana s ponavljajočimi se pregledi - domnevno zato, da bi pridobili jamstvo za nadaljnjo izključitev potencialno nevarnega trenutka ali situacije. Pogosto je podlaga za takšno kršitev fobija nevarnosti - namišljeno pričakovanje nepredvidenega negativnega programa, tako za bolnika samega kot za njegovo okolje.

Koga se lahko obrnete?

Zdravljenje vztrajnosti

Osnova za odpravo vztrajnosti je uporaba celostnega in postopnega pristopa. Takoj je treba opozoriti, da ni standardnega dokazanega režima zdravljenja za postopoma odstopanja: terapija se izbere individualno. Če ima bolnik nevrološke bolezni možganov, morajo biti zdravila vključena v režim zdravljenja. Primerna je zlasti uporaba pomirjeval, ki delujejo centralno, pa tudi multivitaminov in nootropikov.

Psihološka pomoč lahko vključuje naslednje ključne strateške točke:

 • Pričakovana strategija je opazovanje in predvidevanje določenih sprememb zaradi kakršnih koli zdravniških receptov (zdravil ali postopkov). Ta ukrep vam omogoča, da ugotovite stopnjo obstojnosti patoloških simptomov.
 • Preventivna strategija vključuje preprečevanje prehoda duševnih vztrajnosti v motorične motnje, pa tudi njihovo kombinacijo. Metoda običajno vključuje odpravo najbolj boleče telesne dejavnosti za pacienta.
 • Preusmerjena strategija je spremeniti fokus človekove telesne ali čustvene dejavnosti. Z močno spremembo predmeta pogovora, spremembo narave dejavnosti se pacient odvrne od obsesivnih stanj.
 • Omejena strategija pomaga zmanjšati stopnjo vztrajne navezanosti z omejevanjem pacientovih dejanj. Obsesivna dejavnost je do določene mere zmanjšana: na primer, dovoljeno je izvesti nekaj provokativnih dejanj le v strogo določenem časovnem obdobju.
 • Ostro izključujoča strategija je namenjena takojšnjemu prenehanju perzeveracij z uvedbo pacienta v stanje šoka. Na primer, podoben učinek je mogoče pričakovati pri nenadnih glasnih krikih ali pri vizualizaciji neposredne škode zaradi patoloških manifestacij.
 • Ignoriranje strategije vključuje popolno ignoriranje vztrajnosti. Takšen ukrep je idealen, če je vzrok pomanjkanje pozornosti. Ko bolnik ne dobi pričakovanega učinka, smisel njegovih dejanj izgine.
 • Strategija medsebojnega razumevanja je sestavljena iz iskanja pristopa do bolnika, vzpostavljanja zaupanja vrednega stika z njim, ki osebi pomaga organizirati lastne misli in dejanja.

Pogosto je potrebna terapija z antidepresivi. Zlasti pri obsesivno-kompulzivni motnji je v začetni terapevtski fazi predpisana monoterapija z antidepresivi. Če ta pristop ne prinese želenega učinka, se režim zdravljenja razširi z zdravili iz drugih skupin in smeri. V vseh primerih mora bolnik natančno spremljati zdravnik. V težkih primerih je bolnik sprejet v bolnišnico, v primeru blagega poteka patologije pa je zaželeno ambulantno vodenje.

Ena najučinkovitejših metod je psihoterapija. Doslej je bil pozitiven učinek kognitivno-vedenjske terapije dokazan v različnih smereh, kar se včasih izkaže za učinkovitejše od jemanja zdravil. Poleg tega se psihoterapija pogosto uporablja za povečanje učinka zdravil, kar je še posebej pomembno pri bolnikih s hudimi motnjami.

Dovoljen je tako individualni režim zdravljenja kot skupinsko delo ter družinska psihoterapija. V večini primerov mora biti zdravniški nadzor dolgotrajen, ne manj kot 12 mesecev. Tudi če je mogoče v nekaj tednih ustaviti patološke znake, je nesprejemljivo ustaviti zdravniški nadzor.

Tehnika brez zdravil je primerna kot psihosocialni posegi, kognitivno-vedenjska terapija.

Zdravila

Uporaba nekaterih zdravil za vztrajanje je posledica poteka osnovne bolezni ali stanja. Tako so zdravila predpisana strogo individualno: splošnega algoritma za konzervativno zdravljenje ni.

Pri involutivnih procesih v možganih se uporabljajo antidepresivi uravnoteženega delovanja s povečanim timoleptičnim potencialom in anksiolitičnimi lastnostmi. Pri izbiri zdravil je treba upoštevati njihove stranske učinke: bolje je predpisati zdravila z nižjim ortostatskim učinkom (Nortriptilin, Doksepin) in nizkim antiholinergičnim učinkom (Trazodon, Desipramin). [26]

Pri Alzheimerjevi bolezni izvedite:

 • nadomestno zdravljenje za odpravo holinergičnih pomanjkljivosti v nevronskih sistemih;
 • nevroprotektivna terapija za povečanje preživetja in prilagajanja nevronov;
 • vazoaktivno in protivnetno zdravljenje.
 • Nadomestno zdravljenje se izvaja z zaviralci acetilholinesteraze:
 • Exelon (rivastigmin) - jemlje se dvakrat na dan, zjutraj in zvečer, začenši s 1,5 mg. Nadaljnji vzdrževalni učinkovit odmerek je 3 do 6 mg dvakrat na dan. Možni neželeni učinki: zmedenost, vznemirjenost, omotica, izguba apetita, povečano znojenje.
 • Zdravilo Aricept (Donepezil) je za odrasle predpisano 5 mg na dan ponoči. Trajanje terapije določi zdravnik. Možni neželeni učinki: driska, slabost, vznemirjenost, glavobol, povečana utrujenost.

V ozadju zdravljenja s temi zdravili se odprava perzeveracije pojavi v prvih 3-4 tednih zdravljenja.

Gliatilin, derivat holina, ima posebno vlogo pri povečanju osrednje holinergične aktivnosti. Akatinol memantin je modulator glutamatergičnega sistema - pomembnega elementa, ki zagotavlja spomin in učne procese. Učinek uporabe tega zdravila pri blagih do zmernih manifestacijah demence je dober. Poleg tega zdravilo blagodejno vpliva na čustveno ozadje in motorične funkcije bolnikov. 

Nevroprotektivna terapija je namenjena izboljšanju vitalnosti živčnih celic. V ta namen se priporočajo nootropna zdravila, antioksidanti in nevrotrofna sredstva - na primer Cerebrolysin, ki vsebuje bioaktivne nevropeptide z nizko molekulsko maso. To zdravilo ima multispektralni organski učinek na možgane: stabilizira presnovne procese v možganih in zagotavlja nevroprotektivni učinek. Cerebrolizin se daje intravensko ali intramuskularno v individualno izbranih odmerkih. Možni neželeni učinki: izguba apetita, glavobol, zaspanost, tahikardija.

Novo generacijo nevroprotektivnih sredstev predstavljajo zaviralci kalcijevih kanalov, antagonisti receptorjev NMDA, antioksidanti, lazaroidi in zaviralci encimov. Trenutno se študij analogov takšnih zdravil nadaljuje - zlasti rastnih faktorjev, pridobljenih z metodo rekombinantne DNA.

V nekaterih primerih je nehormonska protivnetna terapija učinkovita.

V primeru vaskularnih motenj je terapija usmerjena v izboljšanje krvnega obtoka v možganih, optimizacijo trofičnih procesov, kar pomaga odpraviti vztrajnosti. Za izboljšanje možganske cirkulacije se uporabljajo zdravila Cinnarizin, Actovegin, Cerebrolysin, Nomodipin, zdravila na osnovi rastline Ginkgo biloba. Cinnarizine se jemlje trikrat po 1 tableto 

Včasih je indicirana uporaba zdravil, ki vplivajo na nevrotransmiterske sisteme:

 • holinomimetiki (rivastigmin, galantamin, donepezil);
 • stabilizatorji delovanja glutamatergičnega sistema (Memantyl).

S periodično zmedenostjo zavesti se uporabljajo majhni odmerki haloperidola, risperidona. Antidepresivi so indicirani za depresivne motnje, antipsihotiki pa za halucinacije.

Fizioterapevtsko zdravljenje

V začetnem obdobju z blagimi in zmernimi patologijami, s progresivnimi vztrajnostmi se fizioterapija uporablja kot del kompleksnega zdravljenja, vključno s prehrano, jemanjem določenih zdravil (na primer antidepresivi, zdravila za izboljšanje možganske cirkulacije itd.).

Metode brez zdravil prispevajo k:

 • zaviranje napredovanja patologije, izboljšanje kakovosti življenja;
 • popravek telesne aktivnosti;
 • izboljšanje oskrbe možganov s krvjo.

Pozitiven učinek fizičnih dejavnikov je opazen pri izboljšanju krvnega obtoka v možganih, povečanju proizvodnje dopamina, povečanju občutljivosti receptorjev na dopamin, aktiviranju procesov sproščanja dopamina iz presinaptičnega prostora in povečanju funkcionalne aktivnosti. V nekaterih primerih uporaba fizioterapije omogoča zmanjšanje odmerka zdravil, kar je pomembno pri progresivnih patologijah, ki so nagnjene k zapletom.

Pogosto je predpisana elektroforeza zdravilnih učinkovin za aktiviranje možganske cirkulacije in zmanjšanje patoloških simptomov. Kot zdravila se pogosto uporabljajo 0,5-1% nikotinske kisline, 2-5% askorbinske kisline, 2-5% natrijevega in kalijevega jodida, 1-2% drotaverina itd. Elektroforeza se izvaja z ovratnico ali orbitalno-okcipitalno metodo. Elektroforeza s heparinom je primerna, kadar je potrebno znižati strjevanje krvi in raven holesterola, pa tudi za anti-sklerotično in antihipoksično delovanje.

Sinusoidno modulirani tokovi se uporabljajo za vplivanje na nevromotorni cerebrospinalni aparat. Po zaključku tečaja amplipulzne terapije so predpisane vodikove sulfidne ali radonske kopeli.

Električni spanec v obliki impulzov enosmernega toka na podkortikalno-možganskih tvorbah izboljša prekrvavitev, spremeni funkcionalno stanje teh struktur in poveča sintezo beta-endorfinov. Postopki se izvajajo po orbitalno-okcipitalni metodi s potekom 12 sej. Elektrospavanje je še posebej priporočljivo za bolnike s simptomi depresije.

Darsonvalizacija se uporablja za stimulacijo možganskih centrov, izboljšanje trofizma. Učinek se izvaja lokalno, dnevno ali vsak drugi dan, do 15 postopkov na tečaj.

UHF električno polje ima termični učinek, povečuje izločanje dopamina in norepinefrina. Pogosto se uporablja kombinacija UHF terapije in elektrospavanja. Ta pristop so bolniki dobro sprejeli, pozitivno vpliva na psiho-čustveno sfero, zmanjšuje intenzivnost simptomov tesnobe, depresije in kognitivnih motenj.

Za doseganje vazodilatatorja se uporabljajo protivnetni, desenzibilizirajoči učinki, ultra-visokofrekvenčni elektromagnetni valovi, po potrebi pa so predpisani dopamimetični učinki fototerapije.

Zdravljenje z zelišči

Ljubitelji nekonvencionalnih terapij in alternativnih zdravil ponujajo svoje recepte za odpravo vztrajnosti. V nekaterih primerih je lahko resnično učinkovito:

 • čaj iz korenin ingverja;
 • mešanica soka korenja, pese in granatnega jabolka;
 • čaj iz semen peteršilja.

Čaj se kuha na osnovi 1 žličke. Rastlinske surovine za 200-250 ml vrele vode, infundirane 6-8 ur. Poleg tega se lahko listi meta in melise, lipov cvet uspešno uporabljajo za zdravljenje.

Perzeverativni napadi kot tak ne predstavljajo nevarnosti za človeško življenje. Vendar pa lahko v nekaterih primerih kažejo na razvoj resnih patologij. Zato se ne moremo v celoti zanašati na alternativno medicino: pomembno je, da se pravočasno posvetujemo z zdravniki in po potrebi opravimo kvalificirano zdravljenje.

Če se pri osebi, ki zlorablja alkohol, pojavijo vztrajnosti, se lahko za odpravo motnje uporabi infuzija lubja gorskega pepela. Vzemite 50 g korenike, skuhajte 200 ml vrele vode, vztrajajte v termosu pet do šest ur. Nato infuzijo filtrirajte in vzemite 80 ml do petkrat na dan.

Pri motnjah zaradi senilne demence pripravimo tinkturo elekampana. Vzemite 500 ml vodke in 50 g surovin, vztrajajte v steklenici mesec dni, občasno premešajte izdelek. Po enem mesecu se tinktura filtrira in jemlje peroralno v 1 žlici. L. Med obroki, večkrat na dan.

V primeru tesnobe je priporočljivo pripraviti zdravilo iz vabe. Zmešajte 10 g korenike rastlin in 100 g vodke, infundirajte dva tedna, filtrirajte. Vzemite tinkturo po 20 kapljic trikrat na dan.

Če so vztrajnosti posledica kronične pomanjkanja spanja ali demence, se zdravi meta. Zvari 1 žličko. Mete v 200 ml vrele vode, vztrajajte 15-20 minut. Namesto čaja pijejo po en kozarec trikrat na dan.

Pri pretirani razdražljivosti uporabite decokcijo korenine baldrijana in koromača (mešanica enakih razmerij). Vzemite 2 žlici. žlice surovin, vlijemo 0,5 litra vrele vode, kuhamo na majhnem ognju 10 minut. Zaprite s pokrovom, vztrajajte eno uro in nato filtrirajte. Vzame se dvakrat na dan - zjutraj in zvečer - 150-200 ml.

Operacija

Kirurško zdravljenje ni bistveno za pojav stalnosti. Lahko pa se predpiše operacija za nekatere patologije, ki bi lahko povzročile vztrajne motnje. Morda bo na primer potrebna pomoč kirurga:

 • z vensko-arterijskimi malformacijami možganskih žil;
 • z vrečastimi anevrizmami možganskih arterij;
 • s tumorskimi procesi v možganih, meningiomom, metastatskimi tumorji;
 • z nekaterimi ishemičnimi motnjami možganske cirkulacije (angioplastična kirurgija);
 • z intracerebralnimi hematomi travmatičnega in netraumatskega izvora itd.

Najpogosteje izvajana endoskopska metoda operacij je posledica nizke travme in učinkovitosti takega posega.

Preprečevanje

Posebnih preventivnih ukrepov za preprečevanje vztrajnosti ni, saj je znanih veliko razlogov za njihov nastanek. Zato so priporočila za preprečevanje pretežno splošna.

Preventivni ukrepi so lahko primarni in sekundarni.

Primarni ukrepi vključujejo tiste, ki so namenjeni preprečevanju razvoja kakršnih koli psihopatoloških in nevroloških simptomov. Strokovnjaki priporočajo, da preprečite nastanek travmatičnih situacij v domačem okolju in na delovnem mestu / študijskem mestu, otrokom namenite dovolj časa in pozornosti.

Sekundarni preventivni ukrepi so namenjeni neposredno preprečevanju ponovnega razvoja trajnih znakov. V ta namen je priporočljivo uporabiti več tehnik hkrati:

 • s pomočjo psihoterapije in drugih podobnih postopkov in sej se oblikuje ustrezen odziv osebe na vse vrste travmatičnih in stresnih situacij;
 • ugotovljena je potreba po upoštevanju vseh imenovanj in priporočil strokovnjakov;
 • predpisano je obnovitveno zdravljenje, zagotovljen je zadosten in ustrezen počitek in spanec;
 • vnos alkohola, stimulativnih pijač in drog je popolnoma izključen;
 • v prehrani je nekaj sprememb: prehrana je obogatena z vitamini in mikroelementi, povečuje se delež živil, bogatih s triptofanom (predhodnikom serotonina), uporaba temne čokolade in kave pa je omejena.

Bolnikom svetujemo, da se preprečijo ponavljajoča se prehlada, da se ne omejujejo na hranljivo prehrano in v prehrano dodajo naslednja živila:

 • trdi siri (švicarski, roquefort, cheddar, poshekhonski);
 • piščančja in prepeličja jajca;
 • soja;
 • feta sir, feta sir;
 • rdeči kaviar;
 • mlečni izdelki;
 • sončnična semena;
 • puranje meso;
 • sezam;
 • indijski orehi, pistacije, lešniki, arašidi;
 • stročnice (fižol, grah, leča, čičerika);
 • roza losos, lignji, sled, trska, pollock, šura;
 • žita;
 • skuta (brez maščobe);
 • zelenice, cvetača;
 • suho sadje;
 • gobe.

Med žiti, žitnimi proizvodi in stročnicami je treba dati prednost grahu, ajdi, koruzni zdrob, ovseni kosmiči.

Napoved

Napoved je v celoti odvisna od temeljnega vzroka za pojav stalnih motenj. V tem primeru postane pridobitev kroničnega poteka patologije najbolj neugodna. Treba je opozoriti, da je pri mnogih bolnikih z diagnozo patološke vztrajnosti možno dolgoročno stabilno stanje, kar je še posebej značilno za osebe, ki trpijo za kakršno koli obliko obsedenosti. V takšni situaciji pride do ublažitve kliničnih manifestacij in optimalne socialne prilagoditve.

Blaga vrsta vztrajnosti se zdravi ambulantno. Pri večini bolnikov je izboljšanje opaziti v prvem letu zdravljenja. Hudi primeri motenj, ki imajo v svoji strukturi več obsesij, fobična stanja, rituale, so ponavadi odporni, odporni na terapevtske ukrepe, pa tudi na pogosta ponavljajoča se poslabšanja. Relapse lahko izzovejo ponavljajoče se ali nove travmatične epizode, prekomerno delo (tako fizično kot psihično ali čustveno), splošna kaheksija, pomanjkanje počitka (vključno z nočjo).

Perzeveracija v otroštvu ima bolj optimistično napoved kot pri starejših bolnikih in starejših.


Portal iLive ne nudi medicinskih nasvetov, diagnosticiranja ali zdravljenja.
Informacije, objavljene na portalu, so samo za referenco in se ne smejo uporabljati brez posvetovanja s strokovnjakom.
Pozorno preberite pravila in pravilnike spletnega mesta. Prav tako lahko nas kontaktirate!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Vse pravice pridržane.