^

Zdravje

A
A
A

Zdravljenje rahitisa

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Cilji zdravljenja z rickets

  • Odpravljanje pomanjkanja vitamina D.
  • Normalizacija metabolizma fosforja in kalcija.
  • Likvidacija acidoze.
  • Krepitev procesov oblikovanja kostnega tkiva.
  • Popravek presnovnih motenj.

Zdravljenje brez droge na rahitisu

Racionalna prehrana z rahitisom

Najboljše je dojenje, saj v človeškem mleku kalcij in fosfor vsebujeta optimalno razmerje absorpcije. Za mešano ali umetno hranjenje bolnikov z rahitisi otroci uporabljajo prilagojene zmesi, ki vsebujejo preventivne doze vitamina D (400 ie na liter) in kompleks drugih vitaminov. Priporočljivo je uporabljati fermentirane mlečne zmesi (fermentirano mleko NAN, fermentirano mleko ASU-1) v količini 1 / 2-1 / 3 dnevne prostornine. Zelo pomembno je pravočasen vnos prehrambenih sokov iz sadja in zelenjave, zelenjavnih smol, rumenjaka iz piščančjih jajčec, skuta, dopolnilnih živil. Kot prvo dopolnilno hrano močno priporočamo zelenjavni pire, ki se uvaja od 4-4,5 mesece. Druga vaba - kaša na rastlinski juhi ali z dodatkom zelenjave in sadja. Od 5 mesecev je priporočljivo imenovati jetra v obliki soufla, od 6 do 6 mesecev - mleto meso.

Nadzor otrokovega prehranjevanja poteka s pomočjo rednega (1-2 krat tedensko) izrabe prehranjevanja s poznejšim popravek. Če otrok dojame, je treba pozornost nameniti prehrani matere.

Kalcij v hrani

Izdelek, 100 g

Vsebnost kalcija, mg

Izdelek, 100 g

Vsebnost kalcija, mg

Mleko

120

Zelje

60

Kislina

100

Salata

83

Jogurt

120

Zelena čebula

60

Počitniški sir

150

Zeleni fižol

40

Sir (trdi)

600

Olive zelene

77

Sir (taljeni)

300

Pomaranče

35

Jajce

55

Posušena jabolka

45

Kruh beli

30

Sl

57

Kruh, črni

60

Posušene

170

Kuhane ribe

30

Rozine

56

Govedina

30

Mandelj

254

Ribe, posušene (s kostmi)

3000

Kikiriki

70

-

-

Sezam

1150

Način

Organizacija pravilnega režima otrokovega dne zagotavlja zadosten počitek, odprava različnih dražljajev (svetla luč, hrup itd.). Potrebno je ostati na svežem zraku (> 2-3 ure dnevno), redno prezračevanje dnevne sobe.

Vaje za masažo in fizioterapijo za rahitis

Dva tedna po začetku zdravljenja z zdravilom kompleksno zdravljenje vključuje vadbeno terapijo in masažo 1,5-2 mesecev, kar prispeva k pospešenemu okrevanju mišičnega tona in preprečuje krčenje drže in razvoj ravnih stopal.

Balneoterapija

Uporabi se po koncu zdravljenja z zdravili.

Iglavodne kopeli so predpisane otrokom, ki vzbujajo vznemirjenje (izračunajte 1 žlico tekočega ekstrakta na 10 litrov vode, temperatura 45 ° C) na dan. Tečaj je sestavljen iz 10-15 postopkov, ki trajajo 8-10 minut.

Solne kopeli se priporočajo za počasne, neaktivne otroke z mišično hipotonijo (izračunajte 2 žlici soli ali soli na 10 litrov vode, trajanje je 8-10 postopkov za 3-5 minut). Opažajo intenzivnost metabolnih procesov, povečanje porabe kisika in sproščanje ogljikovega dioksida. Po kopanju otroka opere s toplo svežo vodo.

Tečaji balneoterapije se izvajajo 2-3 krat na leto.

Zdravljenje rahitisa

Dodajte vodno (akvadetrim) ali oljnato (vigantolno) raztopino holekalciferola v odmerku 2500-5000 ME v teku 30-45 dni. Mastne raztopine se slabše absorbirajo, njihov učinek je manj podaljšan.

Pri prisotnosti sočasnih akutnih bolezni pri bolnikih z rahitisom (ARVI, pljučnica) je treba odmerek vitamina D prekiniti v času vročine (običajno 2-3 dni). Po normalizaciji temperature je treba zdravljenje nadaljevati.

Po koncu zdravljenja je preventivni vnos vitamina D 3 v odmerku 200-400 ie predpisan od oktobra do aprila za obdobje 2-2,5 let.

Pri otrocih, starejših od enega leta, lahko uporabite preparate iz ribjega olja.

Pripravki vitamina D dajemo v kombinaciji z vitamini B (b g B 2, B 6 ), C, A in E. Posebno pomemben kombinaciji z vitamini B 2 in C, ker ni bilo mogoče izvesti učinek pomanjkanja zdravljenje vitamina D s.

Za normalizacijo funkcije obščitnicah in zmanjša resnost simptomov avtonomne v kompleksnem zdravljenju rahitisa zdravil so kalij in magnezij (* Pananginum. Asparkam *) stopnjo 10 mg / kg telesne mase na dan 3-4 tednov.

Za spodbujanje presnovnih procesov, izboljšanje skupne teže in rasti parametre, odpraviti mišična hipotenzija kalijev orotat dajemo 10-20 mg / kg na dan, 2-3 kapljice karnitin 1-krat dnevno 1-3 mesece.

Otroci, ki so na naravnem hranjenju in prezgodnji, se priporoča 2-3 tedna zdravljenja s kalcijem, katerih odmerek je odvisen od starosti, resnosti kosti in presnovnih motenj. V tabeli. 11-6 prikazuje vsebnost kalcija v različnih pripravkih. Za presnovo fosforja korekcijskega uporabo kalcijev glicerofosfat ali osteogenon * (178 mg kalcija in 82 mg fosforja na tableto) za 3-4 tedne.

Vsebnost kalcija v različnih pripravkih

Kalcijev pripravki

Vsebnost kalcija, mg / g soli

Kalcijev karbonat

400

Trisobni kalcijev fosfat

400

Kalcijev fosfat dibazni anhidrat

290

Kalcijev klorid

270

Kalcijev fosfat dibazični dihidrat

230

Kalcijev citrat

211

Kalcijev glicerofosfat

191

Kalcijev laktat

130

Kalcijev glukonat

90

Za izboljšanje absorpcijo kalcija in fosforja v črevesju uporabljamo citrat zmes (citronska kislina 2,1 g natrijev citrat 3,5 g Destilirana voda 100 ml). Pri 10-12 dni do 1 TSP. 3-krat na dan. Citronska kislina pomaga vzdrževati kislinsko reakcijo v črevesju, tvori topen in lahko prebavljiv kompleks kalcijevega citrata.

Med zdravljenjem z vitaminom D periodično Sulkovicha vzorca, ki določa izločanje kalcija z urinom in ovrednoteni vsebnostjo kalcija v plazmi za pravočasno odkrivanje hiperkalciemije.

Indikacije za hospitalizacijo

Težkih oblik rahitisa, ki se pojavljajo v prikrajšanega ozadju (nedonošenčkih imajo somatsko dekompenzirano boleznijo), kot tudi potreba po diferencialno diagnozo rahitisa bolezni pri standardni terapiji neveljavnosti.

Klinični pregled

Otroci, ki so doživeli rahitis prve stopnje, opazuje pediater do 2 let, in tisti, ki so trpeli rahitis II-III stopnje - 3 leta. Vsem otrokom se opravi četrtletni pregled.

Glede na pričevanja pediater lahko predpiše biokemično analizo krvi (določanje kalcija, fosforja in alkalne fosfataze), denzitometrijo ali radiografsko kosti, svetuje otrok ima ortopedsko kirurga.

Rickets ni kontraindikacija za preventivno cepljenje. Po koncu zdravljenja z vitaminom D se lahko otrok cepi.

Napoved

S pravočasno diagnozo in zdravljenjem ne-hudih oblik rahitisov je napoved za življenje in zdravje ugodna. V primeru hudega napredovanja bolezni in ponavljajočih se procesov je napoved za zdravje relativno ugodna, saj se lahko vzdržujejo hude kršitve mišično-skeletnega sistema, ki zahtevajo opazovanje in zdravljenje v ortopedskem kirurgu.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.