^

Zdravje

A
A
A

Kako preprečiti rahitis?

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Razlikuje se ante- in postnatalna specifična in nespecifična profilaksa rahitisa.

Antenatalna profilaksa rahitisa

Predhodno profilakso rahitisa je treba začeti že pred porodom. Nosečnica mora opazovati režim dneva, dovolj je, da se počiva dan in noč. Zelo pomembno je, da je na prostem najmanj 2-4 ure dnevno (v vsakem vremenu), da bi jedli racionalno. Dnevni prehrani noseča mora vsebovati vsaj 180-200 gramov mesa, 100 g rib, 150 gramov sira, 30 gramov sira, 0,5 litra mleka ali mlečnih izdelkov. Izdelki morajo vsebovati dovolj vitaminov in elementov v sledovih. Nosečnice v nevarnosti (nefropatijo, sladkorna bolezen, visok krvni pritisk, revmatizem), je potrebno v 32. Tednu nosečnosti, da imenuje dodatne vitamin D 3 (holekalciferol) v 200-400 ME doza za 8 tednov, ne glede na letni čas.

Priporočljivo je, da vzamete dodatke kalcija (če je mogoče hkrati z mlečnimi izdelki).

Postnatalna nespecifična profilaksa rahitisa

Postnatalna nespecifična profilaksa rakete zagotavlja organizacijo pravilne prehrane novorojenčka. Idealno je naravno dojenje. Za zagotovitev uspešne in dolgotrajne laktacije mora ženska upoštevati režim dneva in jesti prav.

Pri odsotnosti materinega mleka je treba priporočiti sodobno prilagojene mešanice, ki so uravnotežene z vsebnostjo kalcija in fosforja (razmerje 2: 1 in več) in ki vsebujejo holekalciferol (vitamin D 3 ).

Posebno pozornost je treba nameniti otrokovemu fizičnemu razvoju, tempu. Poleg sprehodov v postopkih svežega zraka in vode za rahitis, terapevtsko gimnastiko in masažo uporabljamo v skladu z načeli pravilnosti, pravilnosti, trajanja zdravljenja, postopnega enotnega povečanja bremena med letom.

Postnatalno specifično preprečevanje rahitisa

Posebno preprečevanje rahitisa pri dojenčkih se izvaja za vse otroke, ne glede na hranjenje v jesensko-zimskem in pomladnem obdobju v prvih dveh letih življenja. Za posebno preprečevanju rahitisa uporabljajo pripravki, ki vsebujejo holekalciferol vodotopen in olje vitamin D 3.

Vodotopni vitamin D 3 se hitro absorbira iz gastrointestinalnega trakta, dobro tolerirana in odlični opusti (v 1 kapljica vsebuje 500 MG holekalciferol). Zdravilo je indicirano za prezgodnje dojenčke z nezrelimi črevesnimi encimi.

Profilaktični odmerek pri zdravih dojenčkih z dolgotrajnim dojenjem je 400-500 ie / dan, začenši pri 4 tednih starosti. Vitamin D s preventivnim namenom je priporočljivo imenovati in poleti z nezadostno insolacijo (oblačno, deževno vreme). V podnebnih regijah Rusije z nizko sončno dejavnostjo (severne regije Rusije, Urali itd.) Se lahko profilaktični odmerek vitamina D poveča na 1000 IU / dan. Za otroke s tveganji je profilaktični odmerek 1000 ie / dan za mesec, nato 500 ME za 2 leti življenja.

Specifična profilaksa rahitisa pri otrocih s prvo stopnjo prezgodenosti se porabi od 10. Do 14. Dne življenja na 400-1000 ie vitamina D na dan v prvih dveh letih brez poletnih mesecev. V primeru nezrelosti stopnje III po uvedbi enteralne prehrane se v prvem letu življenja predpisuje 1000 ie vitamina D, na drugem - 500 ME, brez poletnih mesecev.

Kontraindikacije za nameravano profilaktične doze vitamina D lahko idiopatska izločanje kalcija (Williams-Bourne bolezen), hypophosphatasia, organska simptomi CŽS z mikrocefalija in craniostenosis.

Otroci z majhno velikostjo in veliko fontanel predčasno zapiranje je relativna kontraindikacija za vitamina D. V normalnih stopnje rasti obseg glave, odsotnost nevroloških simptomov in znakov CNS posebnega ekološkega preprečevanje patologije rahitis pri otrocih, ki se izvajajo na običajen način. V nekaterih primerih se lahko specifično preprečevanje rahitisa odloži z začetkom vnosa vitamina D od 3-4 mesece življenja.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.