^
A
A
A

Ali nadzorujemo čas, ki ga preživimo s pripomočki?

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

16 August 2021, 09:00

Kot kažejo številne študije, večina ljudi nima nadzora nad tem, koliko dnevnega časa preživijo s pripomočki in kako dolgo gledajo v zaslone monitorja ali pametnega telefona.

V medicini obstaja takšen pojem kot "čas pred zaslonom" - to je časovno obdobje, v katerem je oseba pred zaslonom tabličnega računalnika, pametnega telefona, računalnika ali televizije. Ni skrivnost, da je takšno obdobje lahko precej dolgo, kar ima izjemno negativen učinek na številne funkcije telesa. Dolg zaslon je pogosto povezan ne le z okvaro vida, ampak tudi z razvojem depresivnih stanj in nevroz, pojavom asocialnih dejanj in samomorilnih misli ter nastankom primanjkljaja pozornosti v otroštvu in mladostništvu. Poleg tega dolgotrajna izpostavljenost zaslonom pripomočkov negativno vpliva na kakovost spanja in moti možgansko aktivnost. V zadnjem času o tem govorijo tako terapevti kot psihologi, pa tudi zdravniki drugih področij. Obstaja veliko študij, ki kažejo močno povezavo med dolžino časa pred zaslonom in pojavom izrazitih psiholoških težav.

Vendar pa vsi in ne vedno znajo pravilno oceniti čas pred zaslonom. Seveda mu lahko sledite po obdobju delovanja pripomočka. Kako resnična pa je takšna subjektivna ocena? Znanstveniki z univerze Stellenbosch in univerze v Oslu so preučili več kot dvanajst tisoč znanstvenih materialov na to temo. Posledično so jih izločili skoraj petdeset, kar omogoča veljavno oceno dejanskega časa pred zaslonom.

Študirani materiali so vsebovali podatke o petdeset tisoč ljudeh: izkazalo se je, da skoraj vse ocene časa, preživetega pred zasloni, ne ustrezajo resničnosti. Znanstveniki pojasnjujejo, da povprečen uporabnik napačno ocenjuje obdobja s precenjevanjem ali podcenjevanjem njihovega trajanja. Le približno 5% udeležencev je relativno natančno izračunalo čas pred zaslonom.

Strokovnjaki opozarjajo na potrebo po jasnem beleženju trenutka vklopa in izklopa pripomočka, kar je še posebej pomembno za otroke in mladostnike. V večini primerov je trajanje ekranskega časa podcenjeno, saj se upošteva le najdaljše obdobje bivanja pred zaslonom, ne da bi se upoštevali občasni kratki »pristopi«. Brez takšnih informacij ne bo mogoče oceniti verjetnosti razvoja depresivnih stanj, občutkov neuporabnosti in osamljenosti ter antisocialnega vedenja.

Znanstveniki ugotavljajo, da je treba izvesti več takšnih študij, da bi javnost o tem problemu bolj obveščali, čeprav to zahteva veliko napora.

Podrobnosti so opisane v gradivu periodične publikacije Nature Human Behavior .

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.