^
A
A
A

Ali tablete proti mačkam res delujejo?

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

14 January 2022, 09:00

Maček, ki se razvije po močnem uživanju alkoholnih pijač, je mnogim znan iz prve roke. Ob tem se nekateri ljudje počutijo tako slabo, da se naslednje jutro po pitju najprej odpravijo v najbližjo lekarno po zdravila proti mačkam. Znanstveniki so poskušali ugotoviti njihovo učinkovitost - in bili presenečeni.

Strokovnjaki iz Združenega kraljestva, ki zastopajo Nacionalni narcološki center na Royal School of London, so ocenili dobro znana zdravila proti mačkam, ki so priljubljena med meščani. Kot rezultat, je bilo ugotovljeno, da je večina teh sredstev - samo placebo.

Med študijo je bilo preučenih več kot dva ducata znanstvenih člankov, ki analizirajo učinek na človeško telo priljubljenih sestavin proti mačkam - L-cistein, ekstrakt nageljnovih žbic, korejski ginseng, kitajska hruška. Skupno je bil analiziran učinek več kot dvajsetih zdravil. V projektu je sodelovalo štiristo prostovoljcev. Pomembno je omeniti, da učinek priljubljenih analgetikov, kot sta acetilsalicilna kislina in paracetamol, ni bil ovrednoten.

Glede na rezultate študije je bilo ugotovljeno, da ima izvleček nageljnovih žbic razmeroma opazen učinek: tablete in tekočine s to komponento so ublažile sliko mačka za približno 19 % (pri udeležencih poskusa po pitju alkohola).

Strokovnjaki menijo, da informacije, pridobljene med študijo, niso povsem pravilne. Tako je bilo število prostovoljcev relativno majhno, med udeleženci ni bilo starejših od 65 let in žensk. Tudi sprva negativni učinek zdravil proti mačkam na telo ni bil raziskan (mnogi strokovnjaki poudarjajo, da so ta zdravila zdravju škodljiva). Nekatera zdravila proti mačkam torej poslabšajo glavobole, povzročijo slabost in celo močno alergijsko reakcijo. Žal velika večina tovrstnih izdelkov, ki jih ponujajo v lekarnah brez recepta, niso zdravila, temveč biološko aktivna dopolnila, sestavljena predvsem iz zeliščnih mešanic in izvlečkov.

Znanstveniki pojasnjujejo: kar se tiče mačka, ga je lažje preprečiti vnaprej kot zdraviti. Optimalno je, da se med pogostitvijo vzdržite alkohola ali pijete alkohol v zmernih količinah. In z razvojem sindroma mačka, morate vzeti več tablet aktivnega oglja (1 tableta na 10 kg telesne teže), čez dan piti zadostno količino čiste pitne vode. Pri glavobolu lahko vzamete tableto acetilsalicilne kisline, pri hudi zastrupitvi pa bo pomagal klistir. In še bolje - ne samozdravite in se po možnosti posvetujte z zdravnikom.

Rezultati študije so objavljeni na strani THEGUARDIAN

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.