^
A
A
A

Alkoholne pijače vplivajo na kakovost spanca

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

03 February 2022, 09:00

Večina ljudi po pitju alkohola opazi, da se kmalu začne počutiti zaspano. Poleg tega statistika sporoča, da mnogi prakticirajo uporabo določenega odmerka alkohola za izboljšanje zaspanosti. Alkohol lahko res spodbuja dober spanec, a ali obstajajo tudi drugi stranski učinki? Uslužbenci ameriške nacionalne fundacije za spanje (National Sleep Foundation) so poskušali ugotoviti to težavo.

Učinkovit učinek alkoholnih pijač je posledica počasnih nihanj v spanju – tako imenovane delta možganske aktivnosti, ki je bolj izrazita med globokim spanjem. Toda pod vplivom alkohola nadaljuje svoje delo druga dejavnost - alfa aktivnost, ki negativno vpliva na mirnost počitka. Tako, ko gre človek spat po alkoholnem libaciji, so njegovi možgani še naprej v aktivnem stanju in pričakovanega počitka ne pride.

Kljub temu, da ljudje ob pitju alkohola precej hitro zaspijo, se pogosto zbudijo že pred jutrom. Ta učinek je posledica povečanega kopičenja v možganskih strukturah adenozina, nukleozida, ki igra pomembno vlogo v biokemičnih procesih, zlasti pri prenosu energije in signalov. Ta snov zavira sproščanje nevrotransmiterjev – kemičnih spojin, ki prenašajo živčne signale med živčnimi celicami, kar je njen pomirjujoč učinek na telo. Brez adenozina se nevroni še naprej sprožijo. Vendar se njegovo delovanje ustavi še pred trenutkom, ko ima človek dovolj počitka in spanja. Zato spanec postane nezadosten, možgani in celotno telo pa posledično ne počivajo dovolj.

Drugi škodljiv učinek alkohola je popolna sprostitev telesa, kar vpliva tudi na mišice grla. Sproščene mišice izzovejo pojav smrčanja in apneje - prekinitev dihanja, posebna obdobja umirjanja, ki izjemno negativno vplivajo na telo: zjutraj trpi zdravje, pojavijo se glavoboli in dnevna zaspanost, motena sta spomin in pozornost. Med spalno apnejo možgani prejmejo signale o zmanjšanju ravni kisika v krvi. Posledično se človek zbudi sredi noči, njegov pritisk se lahko poveča, poveča se tveganje za napad angine pektoris ali akutne cerebrovaskularne nesreče. Hkrati tkiva v ozadju pomanjkanja kisika pridobijo imuniteto na inzulin, hormonsko snov, ki uravnava raven glukoze v telesu. Ti procesi vodijo do dejstva, da bo oseba čez dan čutila zlom.

Zanimivo je, da pogosteje ko oseba zaspi z alkoholom, hujše in škodljive bodo posledice za zdravje. V večini primerov je za popravljanje procesa zaspanja dovolj, da pridete do zdravega načina življenja, normalizirate telesno težo in prenehate piti alkohol.

Več informacij na  spletni strani sleepfoundation

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.