^
A
A
A

Benetke imajo vse možnosti, da popolnoma gredo pod vodo

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

13 March 2017, 09:00

Nevarnost poplav ogroža več kot 30 regij Italije. To je predvsem posledica globalnih podnebnih sprememb. V zadnjem času so znanstveniki izrazil čas, ko lahko pod vodo izginejo Benetke - eno izmed najbolj nenavadnih mest na jadranski obali.

Znanstveniki iz Italije in Švice so ugotovili, na katerih mestnih območjih je največje poplave, in kaj točno to povzroča. Strokovnjaki so pripravili ustrezen zemljevid, na katerem so bili našteti najbolj »nevarna« mesta.

Podrobnosti študije so avtorji objavili v periodičnih znanstvenih poročilih.

Kot raziskovalci kažejo, že pred 2100 je povprečna stopnja terena, ki se nahaja v Benetkah, bo pod okoli 17 do 53 cm. Če upoštevamo, da je štrleči del zemljišč v osrednjem delu mesta približno 90 cm višje od nivoja vode, da bo na koncu bo privedla do tega, da se bo obdobje plimovanja opazovalo veliko pogosteje (za danes je štirikrat za eno leto, nato pa se pričakuje 20-250-krat).

Zemljevid, ki so ga pripravili raziskovalci, je temeljil na informacijah, ki jih je prejela satelita, z uporabo dveh radiofrekvenčnih pasov z različno frekvenco in prostorsko ločljivostjo. Ti podatki so bili zbrani v dveh obdobjih - od leta 1992 do leta 2010, pa tudi od leta 2008 do leta 2011.

Če menimo, da je obdobje prejšnjega stoletja, lahko vidimo, da Benetke potopi v vodo za 25 centimetrov: ena petnajst centimetrov - je izčrpavanje podtalnice in deset centimetrov - povišan nivo morja.

Od leta 2003 je mestna vlada za preprečitev poplave Benetk začela graditi zaščitne jezove.

Dejstvo, da se edinstveno mesto reši, znanstveniki že dolgo vedo. Strokovnjaki redno merijo vodostaj v Benetkah, strokovnjaki so se začeli šele leta 1872, zato se je od tega datuma začelo odštevanje poplav.

Skupno število poplav v Benetkah se je v zadnjem času znatno povečalo. Vsaj štiri do petkrat letno se morajo prebivalci preseliti po mestu z uporabo lesenih desk in prečk. Razlog za to ni samo dvig morske gladine, ampak tudi umirjenost mesta.

Vendar pa mnogi italijanski strokovnjaki menijo, da se to postopno poravnavo ne more šteti za zelo izrazito. "Na 1-2 milimetrov na leto - to je nepomembna vrednost v primerjavi s kazalniki, ki smo jih opazili pred nekaj desetletji," je komentiral znanstvenike, ki predstavljajo italijansko univerzo v Padovi. Dejansko je bil hiter upad v zadnjem stoletju v veliki meri posledica naravnih procesov in črpanja podtalnice. Tudi v tem obdobju je bil zabeležen dvig morske gladine 11 centimetrov.

Kljub temu večina znanstvenikov izraža prepričanje, da Benetke ne pričakujejo takšne optimistične prihodnosti. Predvidoma se bo v primeru poplavnih ovir kmalu treba uporabiti zelo pogosto. Pričakuje se, da se bo do konca tega stoletja raven morja povečala za še pol metra, kar bi lahko še zaostrilo problem poplavitve mesta.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.