^
A
A
A

Črevesna mikroflora izboljša delovanje možganov

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

01 October 2021, 08:55

Že dolgo je znano, da črevesna mikroflora ne vpliva le na prebavne in presnovne procese, ampak tudi na številne druge telesne funkcije, vključno z možgansko aktivnostjo. Znanstveniki so že pokazali, da črevesne bakterije neposredno vplivajo na kakovost spanja, pomagajo pri razvoju novih živčnih celic in celo izboljšajo potek avtizma pri otrocih . V svoji novi študiji so strokovnjaki preučevali možnost pomlajevanja možganskih struktur z uporabo bakterijske flore.

V poskusih so sodelovali glodalci. Dva meseca so znanstveniki s cevjo za hrano dovajali iztrebke mladih glodalcev v črevesje starih posameznikov. Tako je "mlada" mikroflora v ustreznih razmerjih vstopila v črevesje "starih" miši, zaradi česar se je vedenje slednjih dramatično spremenilo. Na primer, začeli so bolje krmariti po labirintu, izboljšali so se njihov spomin in miselni procesi. Ko so raziskovalci začeli preučevati hipokampus - enega glavnih možganskih centrov spomina - je bilo ugotovljeno, da je očitno pomlajen in na ravni celičnih in molekularnih komponent. Za vašo informacijo je hipokampus odgovoren za mehanizme nastajanja čustev, procese prehoda kratkoročnega spomina v dolgoročni spomin, pa tudi za prostorski spomin, ki je potreben za orientacijo v prostoru.

Vendar se je treba zavedati, da se je "mlada" mikroflora sprožila nad običajnimi bakterijami glodalcev. To dejstvo je verjetno vplivalo na dejstvo, da so nekatere značilnosti "starih ljudi" ostale nespremenjene - na primer stopnja družabnosti miši med poskusom in po njem se ni spremenila.

Mikroflora prebavnega trakta proizvaja veliko vseh vrst snovi, ki neposredno ali posredno vplivajo na delo skoraj vseh organov in sistemov telesa. Vendar pa sami mikrobi spreminjajo svojo sestavo in lastnosti pod vplivom različnih molekularnih impulzov. Ko se telo stara, se kakovost mikroflore spreminja, razmerje bakterij se prerazporedi. Možno je, da bo korenita sprememba mikrobioma z infuzijo "mladih" mikroorganizmov prispevala k pomlajevanju ne samo možganskih struktur, ampak tudi drugih organov. Hkrati znanstveniki priznavajo, da imajo lahko nekatere posebne bakterije in ne mikroflora na splošno pomlajevalni učinek, zato bi morali v prihodnosti opraviti podrobnejše raziskave. Če se ta domneva potrdi, bo za izboljšanje delovanja možganov dovolj, da zaužijemo le potreben čisti bakterijski pripravek. Možno je tudi, da bodo strokovnjaki lahko neposredno prepoznali molekulo, ki vpliva na procese pomlajevanja - isto tisto, ki jo proizvaja en ali drug predstavnik bakterijske flore.

Študijo je izvedlo fakultetno osebje na Univerzi v Corku. O svojih dosežkih sta govorila na straneh revije Nature Aging. Članek si lahko preberete na povezavi

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.