^
A
A
A

Deloholiki imajo večje tveganje za razvoj hipertenzije

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

07 October 2020, 09:38

Ameriški znanstveniki so delili pomemben zaključek: predolgi ali naporni delovni dnevi v pisarni lahko sprožijo razvoj hipertenzije - pogostega sindroma visokega krvnega tlaka . Poleg tega je ta začetna oblika hipertenzije med preventivnimi zdravniškimi pregledi pogosto prezrta. Raziskave o tej zadevi so opravili kardiologi - člani Ameriškega združenja za srce.

Skoraj vsakemu od dveh ljudi v ZDA, starejših od osemnajst let, diagnosticirajo visok krvni tlak. Mimogrede, prav hipertenzija vsako leto povzroči več kot 80 tisoč smrtnih primerov. Približno 15 do 30% starejših Američanov trpi za nekakšno "prikrito" obliko hipertenzije. Za bolezen je značilno dejstvo, da med običajnimi meritvami krvnega tlaka - na primer ob zdravniškem imenovanju - njeni kazalniki ustrezajo normi, v drugih pogojih - zlasti na delovnem mestu - pa se krvni tlak patološko poveča. V svojem novem projektu so strokovnjaki postavili nalogo, da ugotovijo, katere okoliščine vplivajo na povišanje tlaka v "zamaskirani" obliki hipertenzije.

V študijo je bilo vključenih 3,5 tisoč uslužbencev iz treh velikih institucij v Quebecu. Takšne ustanove izvajajo predvsem zagotavljanje zavarovalnih storitev za prebivalstvo. Strokovnjaki so analizirali vsakodnevno rutino udeležencev, izmerili jim krvni tlak in na koncu poskusa ugotovili, da več kot 49-urni delovni teden znatno poveča verjetnost težav s krvnim tlakom. Tako se v 70% primerov razvije "zakrita" hipertenzija, ki se v 66% primerov spremeni v ohranjeno patologijo z nadaljnjo prevlado povišanega krvnega tlaka, tako v poklicnih kot v domačih in kliničnih razmerah. Število delovnih ur z 41 na 48 na teden je znatno zmanjšalo stopnjo nevarnosti za razvoj latentnega hipertenzivnega sindroma, pojav odpornih oblik bolezni pa je bil odkrit le v 20% primerov.

Študijo so popravile vrednosti, kot so stopnja delovne obremenitve, starostne kategorije, spol, stopnja izobrazbe, poklic, prisotnost slabih navad in odvečne teže ter drugi pomembni dejavniki. Pri projektu niso sodelovali predstavniki poklicev, ki so povezani s težko telesno dejavnostjo, delavci z izmenskim delom. Raziskovalci so poudarili, da se rezultati eksperimenta nanašajo predvsem na pisarniške delavce. Vendar so bila priporočena delodajalca, da zmanjšajo delovno obremenitev na 35 ur na teden.

Objavil American Heart Association

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.