Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Glasba vpliva na kakovost vaše vadbe

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 16.10.2021

Verjetno bi si vsak, ki obiskuje telovadnico, želel, da bi bil njihov trening čim bolj učinkovit. Nekateri pa so "proizvedeni" pri 90-100%, drugi pa le 20%. Kako izboljšati uspešnost?

Skupina mednarodnih strokovnjakov iz Italije in Hrvaške je delila informacije, da ritmična glasba izboljšuje učinkovitost športa, povečuje vzdržljivost in izboljšuje delovanje.

Lahko rečemo, da večina ljudi med vadbo raje posluša glasbo. Nekateri raziskovalci so že prej predlagali, da lahko ta navada deluje kot moteč dejavnik, blokira telesne signale utrujenosti in s tem poveča učinek vadbe. Toda ne gre prezreti dejstva, da različni ljudje poslušajo različno glasbo in jo dojemajo drugače. Pri tem igrajo vlogo tako kulturne značilnosti kot individualne želje. Obstaja veliko različnih vrst glasbe z različnimi ritmi, melodijami, aranžmaji in besedili. Zato ni mogoče reči, da katere koli skladbe delujejo enako za vse.

Do zdaj med raziskovalci ni bilo razumevanja, kako natančno lahko ena ali druga glasba vpliva na kakovost treninga. Tako je na primer ostalo skrivnost, kateri ritem je optimalen za učinkovito izvajanje nekaterih vaj.

V svojem novem projektu so morali strokovnjaki, ki zastopajo univerze v Splitu, Milanu in Veroni, razjasniti ta vprašanja. Študija je vključevala ženske, ki so izvajale hojo po tekalni stezi in vaje za moč, kot so stiskalnice za noge. Udeleženci so vadili najprej v tišini, nato pa z zvočnimi melodijami v različnih hitrostih.

Med študijo so zabeležili vse vrste kazalnikov, upoštevale so se tudi povratne informacije samih žensk o vadbah. Posledično je bilo ugotovljeno, da je zvokanje glasbe z visokim tempom najbolj povečalo srčni utrip in najbolj zmanjšalo subjektivno dojemanje težavnosti vaje - v primerjavi s tistimi trenutki, ko je bilo treba trenirati v tišini. "Glasbeni" učinki so bili bolj opazni pri športnikih, ki so telovadili na tekalni stezi - torej trenirani za vzdržljivost.

Strokovnjaki so izrazili upanje, da bodo rezultati njihovega dela koristni ljudem, ki si želijo dvigniti lastno raven telesnih sposobnosti - in najverjetneje bo to precej veliko število ljudi. Kljub temu, da je projekt vključeval sorazmerno majhno skupino prostovoljcev, so bili rezultati povsem jasni. Znanstveniki pa ne izključujejo nadaljnjih obsežnejših poskusov, da bi še naprej preučevali vpliv glasbe na druge vidike našega življenja.

Rezultate raziskave lahko najdete na straneh publikacije Frontiers in Psychology - www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2020.00074/full


Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian.
For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian,
this article has been translated into the current language, but has not yet
been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this.
In this regard, we warn you that the translation of this article may be 
incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

Portal iLive ne nudi medicinskih nasvetov, diagnosticiranja ali zdravljenja.
Informacije, objavljene na portalu, so samo za referenco in se ne smejo uporabljati brez posvetovanja s strokovnjakom.
Pozorno preberite pravila in pravilnike spletnega mesta. Prav tako lahko nas kontaktirate!

Copyright © 2011 - 2021 iLive. Vse pravice pridržane.