^
A
A
A

Hladno osebo je težje koncentrirati

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

20 December 2018, 09:00

Zatiranje duševnega in čustvenega stanja v ARVI in mrazu lahko povzročijo kemični signali, ki jih imunski sistem pošlje v možganske centre.

Vsakdo pozna neprijetno stanje pri vsakem mrazu - v resnici veliko skrbi, ne toliko na kašelj ali mrzlo, kot strm padec aktivnosti v obliki apatije, utrujenost, nezmožnost koncentracije. Poskusite to pojasniti s stavkom "bolezen odvzame vse sile" je brez pomena. Navsezadnje ne izginejo le fizične možnosti: duševna aktivnost postane zapletena, čustva se izravnajo, psiha se zatirpa.

Verjetno ima bolezen nekaj vpliva na delovanje možganov? Ali razlog za delovanje imunskega sistema?

Dr. Thomas Blank in njegova ekipa so izvedli vrsto študij z glodalci, ki trpijo zaradi nedolžne virusne okužbe. Ker so znanstveniki skušali oceniti vedenje in duševne značilnosti miši, smo začeli s posebnim testiranjem: obolele živali so bile postavljene v rezervoar za vodo, iz katerega je bilo težko, da bi se sami izognili. Kaj so raziskovalci videli?

Zdravi glodalci stalno ponavljajo poskuse, da pridejo ven iz rezervoarja. Bolna miška je hitro zaključila boj in porabila svojo energijo samo zato, da bi ostala na plavanju in se ne utopila.
 Po mnenju znanstvenikov je imuniteta živali spodbudila proizvodnjo beta-interferona, specifičnega protivirusnega zdravila, z začetkom nalezljivega procesa. Ta snov lahko pride v stik s celičnimi receptorji, ki tvorijo krvno-možgansko pregrado. Z onemogočanjem receptorskih podatkov so miši postali bolj odporni na stanje apatija, povezano z boleznijo.

Če upoštevamo razmere na molekularni, celični ravni, ga lahko opisali takole: uvedba okužbe imunske zaščite stimulira interferon beta, deluje na žilnih receptorjev, in aktiviranje izdelkov immunoproteins CXCL10. Ta protein spada v skupino citokinov in oslabi lastnosti živčnih celic hipokampusa. Vendar pa ne smemo pozabiti, da obstajajo tudi druge različice imunskega odziva, v katerem se ni potrebna interferon s svojimi protivirusnih lastnosti - na primer, da pride do vnetja, ki ga mikrobi povzročajo. Očitno tukaj delajo vsi drugi mehanizmi, ki povzročajo apatijo, zaspanost in izgubo učinkovitosti.

Z vidika evolucije je situacija jasna: psihološka letargija vodi v prihranek energije, ker je energija nujna za bolnika, da se bojuje s to boleznijo. Vendar pa znanstveniki želijo naučiti, kako upravljati imunski signale, ki povzročajo razvoj "prehladi depresije" - zato, ker so danes ljudje, tako da ni potrebe, da se ohrani svojo energijo, kot je bilo pred sto tisoč leti.

Poleg tega so pri bolnikih z onkologijo in avtoimunskimi boleznimi podobni znaki depresije, zato bi reševanje tega problema pomagalo odgovoriti na druga podobna vprašanja.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.