^
A
A
A

Kako natančno uganiti datum zapadlosti?

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

15 June 2021, 09:00

Strokovnjaki so predlagali novo diagnostično metodo, ki pomaga z največjo natančnostjo določiti datum rojstva.

Za izračun, kdaj naj bi nosečnica rodila, zdravniki uporabljajo podatke, zbrane z ultrazvočnim pregledom, in se zanašajo tudi na datum zadnje menstruacije. Ta datum daje grobo predstavo o tem, kdaj bi lahko prišlo do spočetja. Ultrazvok vam omogoča tudi primerjavo obdobja s stopnjo intrauterinega razvoja bodočega otroka.

Kljub uporabljenim logičnim izračunom je napaka še vedno precejšnja: napaka je lahko do 5 tednov. Mnogi strokovnjaki dodatno uporabljajo druge kazalnike, na primer dolžino materničnega vratu. Vendar ta metoda ne deluje vedno.

Predstavniki univerze Stanford so se zavezali, da bodo to težavo rešili s krvno preiskavo. Izvedli so študijo, v kateri je sodelovalo več deset nosečnic, ki so bile v drugem trimesečju nosečnosti . Med poskusom so znanstveniki večkrat vzeli žensko kri za analizo - ocenili so ravni različnih bioloških markerjev, beljakovin, snovi, ki so se pojavile kot posledica presnovnih procesov. Rezultate so nato primerjali z rezultati, ugotovljenimi na dan, ko so udeleženke študije začele roditi.

Kot rezultat dela so znanstveniki uspeli izolirati 45 molekularnih komponent, ki lahko kažejo na približevanje začetka poroda. Nato so raziskovalci dvakrat preverili svoje domneve s preučitvijo analiz še desetih bodočih mater. Dejansko je bilo mogoče predvideti datum poroda v približno treh tednih.

Morda je edina pomanjkljivost te metode ta, da je treba analize izvajati večkrat in vsaj večkrat v celotnem obdobju brejosti. Konec koncev bi morali strokovnjaki določiti dinamiko izoliranih molekul. Na primer, raven placentnega hormona 17-hidroksiprogesterona je okvirna: njegovo močno povečanje kaže, da je za žensko več časa za pripravo na porod. Podoben pokazatelj je povečana koncentracija imunskega proteina IL-1R4-tako imenovanega receptorja tipa IV za interlevkin-1. Povečanje te vrednosti kaže, da se bo porod začel v približno enem mesecu.

Trenutno znanstveniki poskušajo izboljšati in razjasniti seznam diagnostičnih kazalcev, določiti pogostost in pogostost vzorčenja krvi za analizo. Strokovnjaki opozarjajo na pomembno točko: na ta način je mogoče določiti ne le čas normalnega poroda, ampak tudi datum prezgodnjega poroda. Sposobnost, da se vnaprej pripravite na prezgodnje rojstvo otroka, je še ena priložnost, da tak otrok preživi.

Materiali so predstavljeni na strani TheScientist

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.