^
A
A
A

Kako nevarno so zapoznela zdravila?

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

31 August 2017, 09:00

Podatki o končnem datumu uporabe zdravil vedno pomenijo eno stvar: če je zdravilo zapoznelo, ga je treba zavreči. Toda ameriški strokovnjaki so opozorili na dejstvo, da veliko zapadlih zdravil še vedno deluje tudi po izteku roka.

Trajanje skladiščenja zdravil je lahko 2-5 let od datuma izdelave. Vendar pa farmacevti ne opravljajo študij o učinkovitosti zdravil, ki so potekla 10, 15 ali celo pred štiridesetimi leti, ker menijo, da to ni praktično.

To pomeni, da je farmacevtska družba potrdila ukrepanje in varnost zdravil za obdobje treh let od datuma sproščanja, dovolj je, da se to navodilo napiše v navodilu - dokumenti za zdravilo bodo pripravljeni. Vendar - kaj se bo zgodilo z zdravili po navedenih treh letih?

Poskus, opisan v Jama Internal Medicine, je pokazal: osem zdravil, ki so vključevale petnajst različnih učinkovin, so ostale učinkovite že več desetletij po poteku.

Tak poskus je bil izveden pod pokroviteljstvom ameriške vladne kampanje za nadaljevanje obdobja shranjevanja drog. Cilj takšne kampanje je zagotoviti največje možno skladiščenje zdravil za vojaške in civilne potrebe v primeru vojaškega prava.

Študije v laboratoriju so potrjene: več kot 90% zdravil ne izgubi svojih lastnosti niti 15 let po koncu obdobja skladiščenja.

Ali to lahko pomeni, da zdravila ne bi smeli vdreti, tudi če je potekel rok uporabnosti?

Če bi bilo vse tako preprosto. Veliko dejavnikov vpliva na kakovost zdravil: to so razmere, v katerih se shranjuje zdravilo, indikator temperature okolja in vlažnosti, stopnja penetracije sončnega sevanja itd.

Ni verjetno, da bo večina potrošnikov hranila zdravila v takšnih pogojih, ki so na voljo v skladiščih ameriške vojske. S tem v mislih, in ne samo, da je ameriški urad za kontrolo kakovosti Food and Drug Administration nanaša na običajni potrošniki, in vztraja, da v nobenem primeru ne uporabljajte potekle drog - stopnja tveganja prevelika in neupravičena.

Zlasti previdni morajo biti s tako močnimi zdravili, kot so hormonska in antibakterijska sredstva, pripravki, ki vsebujejo insulin, nitroglicerin.

Če želite, da zdravila učinkovito in varno, jih morate shraniti v krajih, priporočenih za shranjevanje, v navodilih za določeno zdravilo. Pomembno je redno preverjati vsebino pripomočka za prvo pomoč za gospodinjstvo in avto, preveriti pogoje veljavnosti vseh razpoložljivih zdravil. Ni priporočljivo shranjevati zdravil v kuhinji in v kopalnici - včasih je prevroče in / ali vlažno.

Če se zdravilo priporoča za shranjevanje v hladilniku, je treba razdeliti ločeno zapiralno polico ali predelek: zdravila ne smejo priti v stik z živili in morda ne smejo pasti v roke otrok.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.