^
A
A
A

Kako vadba vpliva na spanec?

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

03 December 2021, 09:00

Mnogi trenerji in zdravniki priporočajo povečanje dnevne telesne aktivnosti za izboljšanje kakovosti nočnega spanca. Da bi analizirali razmerje med zmerno intenzivnim treningom in nočnim počitkom, so znanstveniki z univerze Concordia preučevali podatke iz prejšnjih znanstvenih del. Posledično je bilo ugotovljeno, da so telesne vaje , ki so bile izvedene vsaj 2 uri pred spanjem, pozitivno vplivale na njegovo kakovost. Vendar so se aktivnosti, ki so se izvajale tik pred spanjem, odrazile precej neugodno: ljudje niso mogli zaspati dlje, na splošno pa so spali manj.

Med testiranjem so znanstveniki analizirali 15 del, v katerih je sodelovalo skoraj dvesto ljudi. Nekateri udeleženci niso bili telesno aktivni, drugi pa so bili v dobri fizični formi in se nad kakovostjo spanca niso pritoževali. Povprečna starost udeležencev je od 18 do 50 let.

Preiskovanci so bili ocenjeni s polisomnografijo , aktigrafijo ali subjektivno presojo vpliva telesne aktivnosti na spanje. Kaj so ugotovili strokovnjaki?

Če je bil trening končan vsaj 2 uri pred spanjem, je bilo zaspanje hitrejše, nočni počitek pa daljši. Ta učinek je bil še posebej opazen pri ljudeh, ki se prej niso razlikovali po izraziti telesni aktivnosti. Če je bil trening izveden manj kot dve uri pred spanjem, je bil učinek nasproten: ljudje dolgo niso mogli zaspati, nočni počitek pa je bil občasno in kratek.

Znanstveniki so ugotovili, da je najboljši učinek na spanje imela vadba, ki je trajala od pol ure do ure, z zmerno intenzivnostjo. In najbolj učinkovita in uporabna vaja je bila prepoznana kot kolesarjenje.

Visokointenzivni treningi, ne glede na pogostost njihovega izvajanja, so negativno vplivali na fazo REM, povezano s sanjami. Predvideva se, da lahko v prihodnosti visoko intenzivna dejavnost negativno vpliva na kognitivne sposobnosti udeležencev. To je lahko posledica dejstva, da preintenzivna vadba poveča vzburjenje in telesno temperaturo, telo pahne v stanje stresa in vodi v simpatično hiperaktivnost. Posledično se lahko zavira cirkadiani ritem, kar povzroči počasno sproščanje melatonina, hormona, povezanega z nočno zaspanostjo.

Predstavniki Akademije za prehrano in dietetiko ugotavljajo, da bodo visoko intenzivni treningi najbolj koristni, če jih izvajamo v prvi polovici dneva. Le v tem primeru lahko pričakujemo normalno razmerje med telesno aktivnostjo in kakovostnim spanjem. Vendar pa je treba upoštevati posamezne značilnosti organizma. Poslušati morate svoje telo, občutke, da bi razumeli, kateri način je pravi in kdaj ga je treba prilagoditi.

Rezultati študije so bili objavljeni na straneh Science Direct.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.