^
A
A
A

Kakšna nevarnost je vdihavanje onesnaženega zraka?

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

06 November 2020, 09:00

Izkazalo se je, da po dveh urah bivanja v onesnaženem zraku posode postanejo manj elastične, srčni utrip moten in sestava krvi se spremeni v vnetje. Poleg tega takšne kršitve trajajo naslednjih 24 ur.

Onesnaženje zraka je škodljivo, kar potrjujejo tudi statistični podatki: ljudje, ki morajo dihati zrak, napolnjen z industrijskimi in avtomobilskimi izpuhi, pogosteje in resneje zbolijo za razliko od prebivalcev manj prometnih območij. Da bi potrdili ali zanikali te informacije, so znanstveniki z atenske nacionalne univerze izvedli poskus.

V laboratorijskih pogojih so bili opremljeni s posebno sobo z možnostjo nadzora sestave zraka. Zrak je bil črpan v sobo z izpuhom dizelskega motorja - približno enako prostornino, kot je prisotna v osrednjih delih velikih mest. Po isti statistiki produkti zgorevanja z dizelskim gorivom predstavljajo polovico celotnega onesnaževanja ozračja v urbanih okoljih. Druga soba je bila napolnjena z običajnim, neonesnaženim zrakom. Za poskus je bilo izbranih 40 zdravih prostovoljcev, ki niso imeli težav z delom srca in ožilja. Ljudje so bili razdeljeni v dve skupini: nekateri so bili dve uri v "uplinjanem" prostoru, drugi pa v sobi s čistim zrakom. Po 4 tednih so poskus ponovili z istimi ljudmi, vendar sta bili prva in druga skupina prostovoljcev zamenjani.

Zdravje srca in ožilja udeležencev je bilo preizkušeno na več načinov. Izmerjena je bila aktivnost beljakovine C, ki ima vlogo antikoagulanta in zmanjšuje tveganje za nastanek trombov. Izmerili smo C-reaktivni protein, saj je eden izmed osnovnih vnetnih markerjev. Določena stopnja razširitve krvnih žil pod vplivom povečanega pretoka krvi, pa tudi elastičnost žil. Ugotovljeno je bilo, da se delovanje srca in ožilja po dveh urah bivanja v plini ni spremenilo na najboljši način.

Tisti, ki so vdihavali onesnažen zrak, povečali markerje vnetja in aktivnost fibrinogena , zavirali delovanje antikoagulantne beljakovine - to pomeni, da so udeleženci imeli večje tveganje za nastanek krvnih strdkov. Opazili so motnje srčnega ritma, žilne stene so izgubile elastičnost, kar je na splošno poslabšalo krvni obtok. Omeniti velja, da so se te neugodne spremembe obdržale 24 ur, torej tudi potem, ko je oseba odšla na svež zrak. Kaj lahko rečemo o ljudeh, ki živijo ali delajo v osrednjih delih mest, kjer je zrak skoraj nenehno onesnažen.

Znanstveniki že dolgo govorijo o razmerju med sestavo ozračja in razvojem bolezni srca in ožilja. Zdaj so predstavili neizpodbitna dejstva negativnega vpliva ekologije na zdravje ljudi.

Več informacij najdete na spletni strani European Journal of Preventive Cardiology

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.