^
A
A
A

Na Kitajskem je v tej sezoni zabeležil drugi val aviarne influence

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 30.05.2018
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

20 February 2017, 11:00

Na Kitajskem se nadaljuje velika epidemija aviarne influence, ki je letos ubitih skoraj sto ljudi.

Tovrsten velik izbruh incidence je že prišel prej - v letu 2013. V tej sezoni se je epidemija pojavila že drugič, od začetka leta pa je umrlo že okoli 90 bolnikov.

Virus ptičje gripe, ki je narasel leta 2017, je znan pod oznako H7N9. Skupno je med sezono odkrilo približno 260-270 bolnikov s to okužbo.

Tiskovna agencija BBC ugotavlja, da so kitajske oblasti že sprejele ukrepe za zaprte trge trgovanja s pticami na jugu in osrednjih območjih Kitajske. Hkrati je vlada okrepila nadzor nad prevozom in uporabo perutnine. Dejstvo je, da se je zaradi neposrednega stika z domačimi pticami okužilo veliko število bolnikov z virusom ptičje gripe. Najpogosteje so bili ti stiki opazovani na trgih trgovanja ali na perutninskih farmah.

Trenutno so kitajske oblasti pozvala prebivalce države, da pazi okuženih ptic, in ne na obisk tovarne in trgov ter zdravstvenih delavcev so prejeli najnovejše informacije o zgodnjih znakov bolezni, ki bi lahko sposobni zaznati ptičje gripe v zgodnjih fazah.

V tej sezoni virus ni pogosto diagnosticiran pri domačih pticah in pogosteje pri populaciji. Žal se v večini primerov znaki aviarne influence pogosto prezrejo, ker jih ljudje vzamejo zaradi navadnega prehlada ali zastrupitve. Kljub temu so v mnogih primerih kitajski zdravniki diagnosticirali, da je težka različica poteka bolezni, kar lahko povzroči smrt pacienta.

Epidemija, ki je bila registrirana leta 2013, je povzročila veliko panike med kitajskimi prebivalci: takrat je postalo znano tudi o velikem številu žrtev iz bolezni. Prebivalci so množično kupili zaščitne maske in zdravila, vsa perutnina je bila uničena, prebivalci megamičin se je izogibal kopičenju ljudi in javnih krajev. Vendar pa so zdaj mnogi pozabili na to nevarnost, zato so se v tej zimi nekateri kitajski ljudje odzvali na informacije o epidemiji z nepazljivostjo. Ob upoštevanju tega je vlada okrepila prizadevanja za delo s prebivalstvom, povečala število točk prve pomoči. Zdravniki pričakujejo, da bo epidemija ptičje gripe trajala do sredine pomladi.

Vodja Centra za nadzor in preprečevanje bolezni Ni Ni Daxin je napovedal, da je trenutno stanje z boleznijo pod nadzorom: "Najverjetneje je stanje epidemije konec. Vendar pa je določeno število bolezni mogoče določiti tudi pred zadnjim tednom aprila. "

Aviarna influenca se šteje za virusno bolezen z visoko stopnjo infekcij. Njegova pokvarljivost se pogosto nanaša na dejstvo, da bolezen poteka brez očitnih simptomov ali "mask" za druge, manj nevarne bolezni - zastrupitev z mrazom ali hrano. Vir nosijo domači piščanci, purani in divjačina - race ali gosi.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.