^
A
A
A

Najnovejši razvoj: izdelek za barvanje las iz ribeza

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

20 November 2018, 09:00

Znanstveniki na britanski univerzi v Leedsu so pred kratkim zaključili razvoj nove netoksične barve za lase. Edinstvena barva je povsem naravna osnova, pridobljena iz kože jagod črnega ribeza. Po mnenju strokovnjakov je najnovejše orodje precej stabilno - ne slabše in celo bolje kot katerakoli druga barva las. To ni nagnjeno k splakovanjem, vključno s številnimi epizodami glave pranja.

Statistični podatki, ki jih vodi Nacionalni inštitut za raka, kažejo na naslednje dejstvo: pri proizvodnji standardne navadne barve za lase sodeluje več kot pet tisoč različnih kemičnih sestavin. Znanstveniki so malo prej ugotovili, da nekatere od teh sestavin prispevajo k razvoju rakastih procesov pri glodalcih. Poleg tega kemična sredstva pogosto povzročajo alergične reakcije. In njihov prodor skozi kanalizacijo v reke in morje povzroča znatno škodo ekološkemu sistemu.

Strokovnjaki iz Združenega kraljestva so v novem projektu ustvarili popolnoma naravno barvilo, ki lahko postane vreden analog običajnih barv za lase.

Znanstveniki so preučevali kožo jagod črnega ribeza, pridobljenega po predhodnem stiskanju sokov. Vsebuje barvne sestavine, imenovane antocianine. Takšni pigmenti imajo lahko različne odtenke - od roza do temno vijolične. Poleg ribezov so prisotne tudi v drugih zelenjavi, sadju in celo cvetju - vendar v nekoliko manjših količinah.

Po natančni filtraciji pigmentnih sestavin so jih specialisti uporabili za razvoj barve. Nastala mešanica barv je bila uporabljena za blond lase, ki so lepo obarvani - v nenavadni in zanimivi svetlo modri barvi. Potem so znanstveniki spremenili formulo izdelka in sčasoma dobili druge barvne odtenke - roza in vijolična. Omeniti velja, vendar po dvanajstih epizodah barvanja las ni bilo nobene barve - to pomeni, da je bila nova barva precej odporna.

Strokovnjaki so analizirali kakovost pritrditve barve in naredili ustrezen zaključek: novo orodje se lahko uporabi kot varen naravni analog vseh barv, ki so vsi znani.

Kozmetična industrija ne stoji mirno. Glede na to, da je v zadnjih letih barvanje las v svetlih barvah še posebej priljubljeno med mladimi, bo povpraševanje po novem razvoju znatno. Konec koncev, skrb za lastno zdravje ni bilo nikoli nepotrebno. Po mnenju strokovnjakov bo nova naravna barva še stabilnejša od kakršnega koli kemičnega barvila. In za izdelavo novega orodja ni potrebnih velikih finančnih stroškov - kar je tudi pomembno.

Več informacij o razvoju najdete na straneh revije za kemijo kmetijstva in hrane (https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acs.jafc.8b01044).

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.