^
A
A
A

Obstaja dieta za levkemijo

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

18 January 2022, 09:00

Če prenehate z vnosom aminokisline valin, je potek akutne oblike T-celične limfoblastne levkemije skoraj popolnoma blokiran, kar so opazili med poskusom na glodalcih.

Preučevanje beljakovinskih aminokislin je priljubljena naloga znanstvenikov po vsem svetu. V nedavni študiji so znanstveniki z univerze v New Yorku lahko odkrili pomembno lastnost valina, alifatske α-aminokisline, ene od dvajsetih proteinogenih aminokislin, ki jih najdemo v številnih znanih beljakovinah. Strokovnjaki so preučevali strukture T-celične limfoblastne levkemije : govorimo o pogosti patologiji maligne narave, ki prizadene predvsem otroke in mlade. Proučevali so biološke in kemične značilnosti akutne bolezni. In neposredni cilj znanstvenikov je bil razjasniti trofične procese in določiti snovi, ki so še posebej pomembne za razvoj malignega procesa.

V okviru eksperimentalnega dela so bile maligne strukture presajene iz ljudi v modificirane glodavce. Kasneje so miši predvidljivo razvile levkemijo. Posledično je bilo ugotovljeno, da če so se glodalci držali prehrane brez valina, je bilo za tri tedne napredovanje bolezni popolnoma blokirano, število malignih celic v cirkulacijskem sistemu pa se je zmanjšalo za vsaj 50 % oz. So popolnoma izginili. Toda v ozadju ponovne uporabe valina s hrano se je levkemija znova nadaljevala.

Glede na osnovne molekularne procese je akutna oblika T-celične limfoblastne levkemije odvisna od večnamenskega gena NOTCH1. Maligne spremembe v genu povečajo nivoje tRNA (transportne ribonukleinske kisline, ki med prevajanjem zagotavlja interakcijo ribosoma, aminokisline in sporočilne RNA). To je tRNA, ki prenaša valin do mehanizmov za sintezo beljakovin.

Vsaka aminokislina ima svojo tRNA, ki vsebuje določeno aminokislino in se združuje s tripleksno kombinacijo sporočilne RNA. V odsotnosti prenosne RNA sinteza beljakovin ne more potekati. Maligne strukture levkemije zahtevajo veliko količino mitohondrijskega proteina, za njegovo proizvodnjo v pravi količini pa je potreben valin - v ustrezni količini. Zato maligne celice zelo potrebujejo mutacije NOTCH1, ki aktivirajo proizvodnjo valinskih tRNA. Za vplivanje na levkemične strukture je dovolj, da zmanjšamo število valinskih transportnih RNA ali pa znižamo nivo samega valina, ki bo prekinil transportno verigo.

Verjetno je podobna shema uporabna za maligne patologije drugih vrst. Zaenkrat lahko znanstveniki govorijo le o levkemiji: z veliko mero verjetnosti je mogoče učinkovitost zdravljenja dopolniti in potencirati, če se bolnik drži diete, ki omejuje vnos valina v telo. Mimogrede, popolna izključitev valina ni priporočljiva, saj pomanjkanje aminokisline negativno vpliva na stanje možganov in mišic.

Znanstveniki so celotno informacijo objavili na strani revije Nature.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.