^
A
A
A

Odkrit "blokator" širjenja metastaz na dojki

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

23 December 2021, 09:00

Biologi so odkrili signalno shemo, po kateri pride do širjenja metastaz pri raku dojke. Pri tem ima vodilno vlogo »komunikacija« med molekulami CCL2 in TGF-β – medsebojno stimulirajo in zagotavljajo sproščanje rakavih struktur v cirkulacijski sistem. Poleg tega so znanstveniki identificirali sistem za blokiranje genov: če je prizadet, je mogoče preprečiti širjenje raka dojke.

Rak dojke zavzema vodilno mesto po razširjenosti med vsemi onkološkimi patologijami. Glavno vlogo pri takšni "priljubljenosti" bolezni igra učinek hormonov: zgodnja puberteta, pozna menopavza, presnovne motnje in dolgotrajna uporaba hormonskih zdravil postanejo pomembni dejavniki. Hormoni na primer z aktiviranjem procesov celične proliferacije hkrati povečajo tveganje za poškodbe DNK, kar pogosto prispeva k razvoju malignih bolezni.

Signalne molekule so vključene v fiziološko regulacijo številnih funkcij. Informacije se prenašajo med celicami in znotraj njih, kar je na primer značilno za citokine. Med znanstvenim delom je bilo ugotovljeno, da je pri bolnikih z rakom dojke kakovost funkcionalnosti gena CCL2 neposredno odvisna od aktivnega položaja citokina TGF-β. Znanstveniki verjamejo, da je prekinitev takšne verige lahko osnova za ustvarjanje zdravila za zdravljenje bolezni.

Raziskovalci so natančno preučili, kako CCL2 deluje znotraj rakavih celic. Z uporabo presejanja smo izolirali regijo gena, odgovornega za aktivacijo TGF-β1. Hkrati je bila analizirana genska aktivnost v malignih celicah glede na prisotnost TGF-β1.

Ugotovljeno je bilo, da je po aktivaciji TGF-β prišlo do stimulacije intracelularnega EGR1 in RXRA, ki uravnavata delovanje CCL2. Če so bili ti transkripcijski faktorji izklopljeni, se je povezava med TGF-β in CCL2 izgubila.

»Danes že poznamo ureditveno shemo. Najverjetneje bo odkrita metoda blokiranja metastaz postala osnova za nadaljnje učinkovito zdravljenje rakavih procesov v mlečni žlezi. Tumor bo postal manj agresiven, zdravljenje pa bolj obetavno,« je povedal eden od avtorjev dela.

Kaj lahko pomaga blokirati aktivnost RXRA in EGR1? Najverjetneje bomo govorili o točkovnem prevozu posameznih agentov, ki lahko vplivajo na te povezave. V zvezi s tem veljajo za obetavne enoverižne RNA, imenovane antisense. So komplementarni z intracelularno prepisanimi mRNA in preprečujejo nastajanje transkripcijskih faktorjev RXRA in EGR1.

Strokovnjaki so v prihodnje načrtovali postavitev ustreznega poskusa v laboratoriju z vključevanjem živali. Pomembno je razumeti, kakšen vpliv bo imelo neposredno blokiranje RXRA in EGR1 na hitrost širjenja metastaz raka dojke.

Informacije so predstavljene na strani Znanstvena poročila

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.