^
A
A
A

Odpravite tesnobo z botoksom

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

20 January 2022, 09:00

Injekcije botulinskega toksina spodbujajo sprostitev mišic na območju injiciranja in na splošno odpravljajo pretirano anksioznost in zmanjšujejo tveganje za razvoj depresivnih stanj.

Kaj vemo o botoksu, poleg tega, da se to specifično zdravilo uporablja za odpravo prekomernega potenja in odstranjevanje izraznih gub? Medtem je botulin toksin beljakovinska nevrotoksična snov, ki jo proizvajajo bakterijski mikroorganizmi. Po mnenju znanstvenikov je to eden najbolj strupenih toksinov. Blokira sproščanje nevrotransmiterjev v sinapsah med nevroni in miociti, kar prekine povezavo med mišicami in živčnim sistemom. Kljub temu pa injekcije botoksa uspešno uporabljajo tako kozmetologi kot nevropatologi – predvsem za sprostitev posameznih mišičnih skupin, ki sodelujejo pri nastajanju mimičnih gub ali v stanju deformirajočega krča.

Znanstveniki še vedno preučujejo najverjetnejše neželene učinke, povezane z uporabo zdravila. Poznani so stranski učinki, kot so prekomerna sprostitev mišic, vnetne reakcije, vendar večina teh pojavov izgine sama od sebe v nekaj tednih.

V svoji novi študiji so strokovnjaki Univerze v Kaliforniji začeli iskati koristne lastnosti botulinskega toksina. Izvedli so vrsto poskusov, katerih rezultate so objavili v dveh člankih na straneh Scientific Reports. Po mnenju znanstvenikov nevrotoksin zmanjšuje tveganje za razvoj depresivnega stanja in uspešno lajša tesnobo.

Med delom je bila analizirana velika baza podatkov, ki vključuje podatke o bolnikih, ki so opravili tečaj injekcij botoksa in so ugotovili določene neželene učinke. Injekcije tem ljudem so bile izvedene v obraz, vrat, okončine - za lajšanje krčev. Za primerjavo smo potegnili vzporednico z drugo veliko skupino bolnikov, ki so bili deležni podobnega zdravljenja, vendar z drugimi zdravili. Posledično je bilo ugotovljeno, da se je pri ljudeh po postopkih z botoxom stopnja nemotivirane anksioznosti zmanjšala za približno 25-70%. Raziskovalci pojasnjujejo, da med udeleženci projektnega dela ni bilo oseb, ki jemljejo dodatne anksiolitike ali antidepresive.

Ker so bile injekcije opravljene na različnih delih telesa, hkrati pa je bil učinek proti anksioznosti opažen pri skoraj vseh bolnikih, ni dvoma o vpletenosti botoksa. Poleg tega udeleženci, zdravljeni zaradi krčev z drugimi zdravili, niso imeli tega učinka proti anksioznosti. Treba je razumeti, da se nadaljnjim raziskavam o botulinskem toksinu in njegovem vplivu na človeško telo ni mogoče izogniti. Povsem možno je, da se bo kmalu zdravilo aktivno uporabljalo kot psihotropno zdravilo.

Več o študiji si lahko preberete na strani NARAVA. 

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.