^
A
A
A

Odstranjevanje tonzil pri otrocih vpliva na urinsko inkontinenco

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

31 December 2021, 09:00

Kirurška resekcija tkiva tonzil in adenoidnih izrastkov je pogosta kirurška intervencija, ki je predpisana za otroke s kroničnim in ponavljajočim se tonzilitisom in faringitisom. Včasih operacijo spremlja odstranitev adenoidnih tkiv. Znanstveniki so opazili, da je adenotonzilektomija, ki so jo izvajali pri otrocih z obstruktivno spalno apnejo, prispevala k zmanjšanju epizodne nočne enureze.

Rezultate raziskovalnega dela so strokovnjaki objavili na straneh publikacije JAMA Otolaringološka kirurgija glave in vratu .

Znanstveniki so že dolgo dokazali obstoj povezave med nočno enurezo in boleznijo spalne apneje – stanje, pri katerem se dihalna aktivnost med spanjem nenadoma prekine in se po kratkem premoru nenadoma nadaljuje. Močenje postelje je diagnosticirano pri skoraj polovici otrok s tem sindromom. Ugotovljeno je bilo, da je vzrok patologije pogosto povezan s hipertrofičnim povečanjem limfoidno-epitelnega faringealnega obroča - veliko kopičenje limfoidnega tkiva v sluznicah zgornjih dihal. Aparat predstavljajo faringealni, lingvalni, laringealni, tubalni in palatinski tonzili ter posamezni folikli, ki se nahajajo v sluznici žrela in orofarinksa. Raziskovalci so se odločili preveriti, ali bi nevtralizacija vzroka obstruktivne motnje lahko vplivala na epizodno močenje postelje.

V raziskavo je bilo vključenih približno štiristo otrok z blago apnejo v spanju . Povprečna starost udeležencev je bila 6-7 let (na splošno od 5 do 9 let). Otroci so bili razdeljeni v dve skupini. Prvi je vključeval majhne bolnike, ki so bili podvrženi adenotonzilektomiji. V drugo skupino so bili vključeni otroci, ki so bili podvrženi opazovanju in skrbnemu zdravniškemu nadzoru. Študija se je nadaljevala več kot šest mesecev. Po približno sedmih mesecih so znanstveniki povzeli in ugotovili, da je bila v drugi opazovani skupini pogostost močenja v postelji približno dvakrat večja kot v skupini otrok, ki so bili podvrženi adetonzilektomiji. Hkrati so raziskovalci nakazali 11-odstotno zmanjšanje incidence epizodične enureze pri bolnikih po resekciji tonzil.

V pojasnilih k raziskovalnemu delu je navedeno, da je bilo močenje postelje pogosteje diagnosticirano pri deklicah. Pozornost je bila namenjena tudi starostnim značilnostim, rasnemu in etničnemu izvoru preiskovancev, nagnjenosti k debelosti, razmerju med hipopnejo in apnejo. Obstoj povezave med temi dejavniki in izboljšanjem počutja otrok ni dokazan.

Kot je pojasnila ekipa raziskovalcev, so rezultati njihovega dela res zelo pomembni. Otroke, ki trpijo za nočno urinsko inkontinenco, mora pregledati pediatrični otorinolaringolog. Pomembno je pravočasno oceniti prisotnost kliničnih indikacij za adenotonzilektomijo.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.