^
A
A
A

Peroralni kontraceptivi in alkohol: združljivi ali ne?

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

08 December 2018, 09:00

V navodilih za večino zdravil je navedba njihove nezdružljivosti z alkoholnimi pijačami. Strokovnjaki trdijo, da peroralni kontraceptivi - tablete, ki preprečujejo nosečnost - niso med takšnimi zdravili.

Ženskam je dovoljeno uporabljati majhno količino vina, ki ne vpliva na zanesljivost in kakovost kontracepcijske zaščite.

Vendar to velja za zmerne odmerke alkohola. Pri zlorabi se učinkovitost zaščite znatno zmanjša - čeprav le posredno. Študija je pokazala, da se pijana dekleta sprostijo, imajo manj koncentracije, občutek odgovornosti. Najprej to pomeni, da preskočimo naslednji odmerek zdravila.

Po mnenju strokovnjakov z načrtovanim starševstvom vnos alkohola ne vpliva na delovanje intrauterinskih naprav, peroralnih kontraceptivov, vsadkov in obliži. Če upoštevate vsa priporočila zdravnika, lahko učinkovitost teh sredstev znaša več kot 91%.

Strokovnjaki opozarjajo, da se je kontracepcijski učinek izgubil, če je ženska v dveh urah izrabila tabletko zaradi uporabe velikega odmerka alkohola. V takšni situaciji zdravniki svetujejo, da takoj vzamejo drugo tableto ali dobijo telefonsko posvetovanje z ginekologom. Vendar je po statističnih podatkih glavni problem ženski sprejem tabletke zaradi pitja. Po nevihtnem večeru naslednje jutro, ženska spominja na potrebo po jemanju zdravila, vendar je pogosto do takrat učinkovito preprečevala kontracepcijo.

Zdi se, na primer, da progestinski kontraceptivi ostanejo učinkoviti z rednim sprejemom hkrati hkrati, sprejemljivo napako 3 ure. Če zamudite sestanek, lahko spodbudite ovulacijo.

In še eno dejstvo: pri ženskah, ki jemljejo peroralne kontraceptive, je metabolizem etilnega alkohola počasnejši. Kot rezultat, alkohol ostane v krvnem obtoku dlje, se kopiči v velikih količinah: stanje zastrupitve poteka hitreje.

Vendar pa, kot pravijo strokovnjaki, se ne sprostite in ne kombinirajte alkoholnih pijač s tabletami. Po istih statističnih podatkih so mnoge ženske, ki so pijane, nagnjene k temu, da imajo spolne odnose s priložnostnimi znanci, brez uporabe kondomov.

Raziskava, izvedena pred tremi leti med običajnimi Američani v starosti od 26 do 38 let, je pokazala, da je več kot 13% moških in skoraj 12% žensk imelo škodljive posledice po epizodah zlorabe alkohola. Med takšnimi posledicami so najpogosteje opazili nosečnost, nalezljive bolezni s spolnim prenosom, okužbo z virusom HIV itd. Zato strokovnjaki opozarjajo: bolje je preprečiti takšne težave, ne da bi zlorabljali alkohol.

Informacije so na voljo na straneh ameriške zveze načrtovanja družine - plannedparenthood.org.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.