^
A
A
A

Podnebje "pretrese": kaj bo to pripeljalo?

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

07 February 2018, 09:00

Znanstveniki so zaskrbljeni: vse bolj se dogajajo ekstremni podnebni dogodki in škoda, ki jo povzročijo takšne nesreče kot poplave, viharji in suše, vedno več. Tako klimatologi opozarjajo: v prihodnosti se bo vse poslabšalo.

Povečanje števila in pogostosti ekstremnih podnebnih pojavov je nekakšen pojav, ki ga strokovnjaki imenujejo "razbremenitev" podnebja. Kot so izračunali znanstveniki, se je v zadnjih šestih letih pogostost vremenskih pojavov povečala za več kot 45%. V zadnjem letu so climatologi zabeležili skoraj 8 sto teh pojavov. Hkrati je finančna škoda, ki jo je povzročila vreme, znašala najmanj 129 milijard dolarjev in to ni niti veliko niti malo - državni proračun neke države, kot je Finska.

Drugi pomemben vidik je negativen vpliv na zdravje ljudi. Podnebne spremembe pripeljejo do razvoja epidemij, do povečanja onesnaženosti zraka do zmanjšanja delovne zmožnosti prebivalstva.

"Učinek ekstremne klime na ljudi je mogoče jasno izslediti in na žalost je nepopravljiv proces", pravijo raziskovalci - predstavniki 24 znanstvenih skupin iz različnih institucij ter iz Svetovne banke in WHO.

Starejši trpijo več kot drugi, s šibko imuniteto in številnimi kroničnimi boleznimi. Kmetijska dejavnost v Indiji in Braziliji se je v zadnjih šestnajstih letih zmanjšala za več kot 5%. To je posledica močnega segrevanja podnebja v teh regijah.

Pri opisovanju vpliva na zdravje ljudi, znanstveniki ugotavljajo, da so podnebne preobrazbe pripeljale do velikih epidemij dengue vročine. Vsako leto zdravniki določijo to vrsto vročine pri 100 milijonih bolnikih.

Kot poseben vidik se obravnava lakota. Število lačnih v azijskih in afriških državah v 26 letih se je povečalo za 24 milijonov ljudi. "Pomanjkanje potrebne količine hrane je tudi posledica podnebnih sprememb v 21. Stoletju," so znanstveniki navedli v svojem poročilu.

Pozitiven trenutek v tej situaciji so strokovnjaki ugotovili, da se stopnja umrljivosti zaradi vremenskih dogodkov v zadnjih letih ni spremenila. To lahko pomeni, da so ljudje bolj ali manj zmožni obvladati spontane pojave.

Avtor študije, Nick Watss, je dejal: "Upamo, da bo povišanje povprečne letne temperature privedlo do določenih pozitivnih posledic. Na primer, zmanjša se tveganje smrtnosti zaradi hipotermije v državah, ki so bližje severu.

Takoj pred poročilom znanstvenikov je bilo objavljeno poročilo Svetovne organizacije meteorologov. Glede na poročilo je lani vsebnost CO 2 v atmosferi presegla 403 milijonov delnic, kar je za polovico več kot povprečna vrednost v zadnjih desetih letih. Znanstveniki so ugotovili, da je v zadnjih 800 tisoč letih ta vrednost znašala manj kot 280 milijonov delnic.

Celotno poročilo o študiji je na voljo v Lancetu.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.