^
A
A
A

Pomanjkanje spanja lahko povzroči zgodnje staranje

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Ženske, ki so s prihodom otroka prisiljene spati manj kot 7 ur na dan, tvegajo prezgodnje staranje.

Znanstveniki z univerze v Los Angelesu so preučevali spremembe v DNK žensk med nosečnostjo in v prvem letu otrokovega življenja. Študiralo je več kot trideset udeležencev v starostni skupini 23-45 let. Strokovnjaki so bili pozorni na končne kromosomske dele, imenovane telomere. Njihova dolžina je indikativna za določanje biološke starosti osebe: v starejših celicah so telomeri relativno kratki.

Glavni namen telomerov je zagotoviti proces delitve celic, ne da bi pri tem poškodoval genom. Ko se ti deli skrajšajo na najmanjšo možno dolžino, celica izgubi sposobnost delitve in umre. Obstaja tudi posebna encimska snov, telomeraza, ki lahko podaljša telomere. Vendar ta encim deluje le v izvornih in nekaterih malignih strukturah. Če ugotovimo, da se telomeri v nekaterih celicah opazno skrajšajo, to pomeni, da se celični vir preveč aktivno porablja.

Prav tako je treba vedeti, da strukture s skrajšanimi telomeri morda ne bodo umrle: njihov nadaljnji obstoj je povezan z razvojem kroničnih bolezni, vključno z onkopatologijami.

Poleg telomerov so znanstveniki raziskovali še druge "senzorje" biološke starosti - zlasti epigenetske spremembe žensk. Do sprememb v epigenetiki lahko pride zaradi različnih dogodkov, vključno s stresnimi situacijami, omejitvami hrane itd. Kasneje te spremembe vplivajo na gensko aktivnost in splošno stanje celic. Izkazalo se je, da se z leti na DNK pojavijo posebne oznake, ki genom ne omogočajo polnega delovanja. Te oznake se lahko uporabijo tudi za oceno biološke starosti.

Znanstveniki so opazili, da sta pri mnogih mladih materah prvi in drugi kazalnik biološke starosti "tekla" naprej, razlog za to pa je bilo pomanjkanje spanja. Majhni otroci zahtevajo veliko pozornosti in zelo redko si ženska dovoli, da se dobro naspi. Po opažanjih specialistov so imele tiste matere, katerih spanje je trajalo manj kot 7 ur na dan 10-12 mesecev zapored, biološko starost 3-7 let višjo kot pri spečih materah iste starostne kategorije.

Pomanjkanje spanja negativno vpliva na cirkadiane ritme, s tem pa tudi na presnovne procese, imunost in delovanje možganov. V prihodnosti nameravajo znanstveniki raziskati druge spremembe v telesu mladih mater. Govorimo o možnih fizioloških motnjah, presnovnih motnjah, imunskih okvarah. Glede na to, da telo zaradi pomanjkanja spanja doživlja hud stres, je treba preučiti njegove možne dolgoročne posledice.

Podatki so opisani v publikaciji Zdravje spanja

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.