^
A
A
A

Poseben obliž zanesljivo odpravlja plešavost

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

27 December 2021, 09:00

Trenutno farmakološka industrija predstavlja cel seznam zdravil, namenjenih odpravljanju plešavosti. Vendar pa velika večina teh zdravil ne vpliva na neposredne vzroke alopecije: oksidativni stres in moteno lokalno cirkulacijo. Znanstveniki so se odločili popraviti to napako in prišli do posebnega topljivega obliža z mikroiglami, ki vsebuje cerijeve nanodelce, ki delujejo na povzročitelje plešavosti. S to tehniko so strokovnjaki lahko hitreje vrnili dlako pri glodalcih kot z drugimi znanimi metodami zdravljenja.

Opozoriti je treba, da najpogosteje pri bolnikih z androgeno alopecijo primanjkuje žilne mreže, ki oskrbuje lasne mešičke s hranili in citokini. Poleg tega lahko kopičenje reaktivnih kisikovih vrst v koži na glavi povzroči zgodnjo celično smrt tistih struktur, ki so odgovorne za nastanek in rast novih las.

Malo prej je strokovnjakom uspelo ugotoviti, da imajo cerijevi nanodelci sposobnost posnemanja encimov, ki odpravljajo prekomerno kopičenje reaktivnih kisikovih vrst. Znižuje stopnjo oksidativnega stresa pri poškodbah jeter, poškodbah ran in cianovodikovi demenci. Toda takšni nanodelci ne morejo premagati zunanje plasti kože. Zato so si znanstveniki zadali cilj, da pripravijo minimalno invazivno metodo za transport cerijevih nanodelcev globoko v strukture koreninskih las, ki bi lahko pomagala obnoviti rast las.

Prvi korak raziskovalcev je bil, da so nanodelce premazali z biološko razgradljivo lipidno snovjo iz polietilen glikola. Nato so strokovnjaki razvili topni obliž z mikroiglami, sestavljen iz mešanice hialuronske kisline in nanodelcev cerija. Nastali obliž smo testirali na glodalcih, ki so imeli žarišča alopecije. Glede na rezultate poskusa je bilo ugotovljeno, da je na novo razvit obliž pokazal relativno hitre pozitivne rezultate, v bližini lasnih mešičkov pa so se razvile nove krvne žile. Poleg tega se je zmanjšala količina oksidativnih stresnih snovi.

Seveda se študija s tem ni končala: pričakujejo se nadaljnje študije, ki bodo preučevale možnost, učinkovitost in varnost uporabe takšnih topnih obližev pri ljudeh. Znanstveniki so optimistični in že izjavljajo, da ima novo zdravilo vse možnosti v prihodnosti, da popolnoma premaga plešavost pri ljudeh.

Študijo je izvedla skupina kitajskih raziskovalcev z univerze Zhejiang v Hangzhouju. Celotno gradivo je predstavljeno na strani

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.