^
A
A
A

Preveč debeli gozdovi - nič manj problem za okolje

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

01 September 2018, 09:00

Ekologi so zaskrbljeni ne samo zaradi velikega sečenja dreves. Izkazalo se je tudi, da so preveč gosto zelene cone tudi nevarne, saj lahko privedejo do suše.

 "Gozd je pljuča planeta" - učili so nas v šoli, zato jih je treba zaščititi in zaščititi. Toda kaj se bo zgodilo, če bo preveč gozdov? Velike količine zelenih nasadov na omejenem zemljišču lahko sprožijo sušenje tal. Zakaj? Ali je treba razložiti, kaj za rastlin na vlago, ki jo dobijo od globine. Drevesa z vodo dobivajo komponent hranil. Poleg tega je tok večine biokemičnih procesov brez njega nemogoč.

Toda taki procesi porabijo okoli 1% vlage, ki prihaja skozi koreninski sistem. Preostanek vode izhlapi skozi liste - brez tega pojava, ki se imenuje transpiracija, drevo tudi ne more obstajati. Stalna kroženje vlage zagotavlja njegovo prisotnost v rastlinskih tkivih, kar omogoča kroženje od spodnjega do zgornjega dela.

Ekolośki predlagajo, da si predstavljajo, da na nekem onesnażenem podroćju, kjer je pomanjkanje vlage, zelene površine rastejo. Masa nasadov pošilja velike količine vode v ozračje. Ni znano, kdaj se lahko ta voda vrne v tla z padavinami. Če je za regijo značilna dolga suha sezona s popolnim prenehanjem padavin, se lahko veliki gozdovi spremenijo v velike težave.

Primeri so lahko gozdovi, ki rastejo v območju Kalifornije v Sierri Nevadi. Znanstveniki, ki predstavljajo univerzo v Mercedu, so analizirali spremembo celotne pretočnosti zelenih površin v reki Kings in ameriških povodjih v obdobju 18 let. Poleg tega so ekologisti primerjali količine izhlapevanja vlage in dinamike gozdnih požarov.

Izkazalo se je, da je v tistih časih, ko so se v gozdovih pojavili močni požari, bolj varen prihranek sveže vode v ekosistemu. Če so gozdovi pogosteje spali, se je gospodarstvo zmanjšalo (ustrezno je 17 milijard ton vode in 3,7 milijarde ton letno). Na splošno se je osemnajst let vodooskrba v rekah Sierra Nevada v sušnih letih povečala za 10% - zaradi redčenja gozdnih površin s požari.

Človeštvo se je navadilo, da ocenjuje gozdne požare samo z negativnega vidika. Toda po mnenju znanstvenikov je to nekakšna naravna selekcija, potrebna za stabilizacijo ekosistema. Seveda preveč pogostega vžiga v nobenem primeru ni dobro. Toda pomanjkanje takih omogoča, da so gozdovi preveč tesni, sušno obdobje pa postane še bolj suho, saj ogromna masa plantaž pošilja ton vlage v ozračje.

Tako bo pravočasno redčenje gozdov pripeljalo do polnjenja lokalnih rek in drugih vodnih teles, sušna doba pa bo bolj udobna predvsem za samozaposlene.

Težava je opisana na straneh Ekohidrologije (https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/eco.1978).

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.