^
A
A
A

Proizvajalci ženskih higienskih izdelkov so izboljšali svoje izdelke

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

18 August 2021, 09:00

Ženski higienski izdelki, kot so blazinice, robčki in tamponi, lahko zdaj opravljajo diagnostične funkcije - zlasti ugotavljajo prisotnost gljivične okužbe sečil. Ko se pojavi kandidiaza, bodo posebne niti v sestavi takšnih sredstev spremenile barvo - od bele do svetlo roza.

Znani povzročitelji urogenitalne kandidiaze ali drozga - glive iz rodu Candida - povzročajo neprijeten občutek srbenja, pekoč občutek, bolečine v zunanjih spolnih organih, pa tudi pojav patološkega izcedka iz nožnice. Po podatkih kliničnega centra Mayo je vsaj ¾ žensk vsaj enkrat v življenju imelo drozg. Ta glivična okužba je zelo pogosta in jo je mogoče diagnosticirati z brisom nožnice. Kljub temu je veliko žensk iz različnih razlogov prikrajšanih za možnost pravočasnega pregleda.

Predstavniki recenzirane znanstvene publikacije ACS Omega - revije American Chemical Society - so prišli na idejo, da bi sestavo ženskih higienskih izdelkov dopolnili s posebnimi predelanimi vlakni, ki dobijo svetlo rožnato barvo, ko so pritrjena na glivično floro. Kot pojasnjujejo znanstveniki-kemiki, bo tak razvoj mnogim ženskam kadar koli in brez težav pomagal pri diagnosticiranju kandidiaze.

Raziskovalci so za osnovo vzeli navadne higienske vložke in tampone iz bombažnega materiala z več vlakni. Da bi povečali odpornost vlaken vlaken, so jih strokovnjaki predelali z raztopino heptana, s čimer so premaknili komponente veziva, ki so med proizvodnim procesom prišle v niti. Nato so bila vlakna impregnirana z L-prolin-beta-naftilamidom, snovjo, ki reagira z encimom glivične okužbe, nato pa so bila vdelana v notranje polnilo higienskih izdelkov. Po tem, ko smo tem sredstvom za imitacijo vaginalnih izločkov dodali še kandidozo, so opazili spremembo barvnega odtenka polnila iz bele v vroče roza. Hkrati je diagnostika trajala le nekaj minut.

Druga pomembna prednost novih izdelkov za žensko higieno je njihova relativno nizka cena: takšne diagnostične blazinice ali tamponi bodo stali približno 25 centov na kos. V prihodnosti jih bodo znanstveniki nameravali prilagoditi za celovito odkrivanje drugih patogenih mikroorganizmov - zlasti bakterij, ki lahko povzročijo razvoj genitourinarnih okužb.

Pojavnost urogenitalne kandidiaze je izredno pogosta, redno urejena po vsem svetu in se pogosto ponavlja, kar zmanjšuje kakovost življenja in povzroča ženskam fizično, spolno in čustveno nelagodje. Zato je vprašanje zgodnje diagnoze te patologije zelo pomembno.

Izum so predstavili zaposleni v American Chemical Society na svojem spletnem mestu

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.