^
A
A
A

Šotišča lahko prenesejo globalno segrevanje

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

10 August 2021, 09:00

V razmerah visoke vlažnosti in temperature šotišča absorbirajo velike količine ogljikovega dioksida, kar lahko upočasni začetek globalnega segrevanja.

Znanstveniki so v veliki meri odgovorni za mehanizem globalnega segrevanja s tako imenovanim učinkom tople grede. Sončno kratkovalno sevanje zlahka prodre v atmosfersko plast našega planeta. Zemlja se segreje in odseva že dolgovalne žarke, za katere atmosfera ni tako prozorna: vsebuje toplogredne pline s CO 2 v sestavi. To vodi do koncentracije energije na zemeljski površini, kar pomeni dodatno segrevanje zemlje.

Težavo bi lahko rešili z znižanjem ravni ogljikovega dioksida: na primer, to lahko storijo rastline, ki uporabljajo CO 2 za fotosintezo. Mimogrede, velike količine vezanega ogljikovega dioksida so - govorimo o šotnih barjih, ki zasedajo največ 3% zemeljske površine in hkrati nabirajo okoli 500 gigaton ogljika. To število presega koncentracijo vseh gozdov na planetu.

Znanstveniki iz Rusije in Velike Britanije so pregledali številna šotišča v zahodni Sibiriji. S pomočjo ročnega orodja so strokovnjaki odstranili stebre šotnih usedlin, določili datum kompleksov ogljikovodikov ter opisali rastlinske delce in enocelične mikroorganizme, za katere je značilna hitra reakcija na morebitne premike v okolju.

Na podlagi rezultatov je bila določena starost najgloblje lociranih plasti. Bilo je staro več kot devet tisoč let. Takrat je sibirsko regijo odlikovalo blago podnebje in velika količina padavin. V šotnih nahajališčih so našli ostanke sfagnumovega maha in kompaktnih mini grmovnic, za rast katerih ni potrebna prisotnost številnih hranil.

Skoraj šest tisoč let pozneje se je podnebje segrelo, padavin se je zmanjšalo. V šotnih barjih se je pojavil vmesni sloj s prevladujočo bombažno travo in kserofilnimi oblikami lupinastih ameb - najpreprostejših, ki lahko preživijo dolgo odsotnost vlage. Sušno obdobje se je umaknilo mokremu, nato pa je spet prišla suša.

Kot pojasnjujejo avtorji študije, je najbolj informativno postalo atlantsko obdobje. Po mnenju znanstvenikov bo v približno treh desetletjih na zahodu Sibirije globalno segrevanje povzročilo zvišanje temperature za približno 0,9-1,5 ° C, raven vlažnosti pa se bo povečala za 12-39%. Podobni pojavi so se zgodili že pred približno osmimi tisoč leti in prav v tem času so opazili močno absorpcijo atmosferskega ogljika s šotišč.

Seveda ne bi smeli pričakovati, da bodo šotišča blokirala globalno segrevanje. Lahko pa za določeno obdobje upočasnijo svoj razvoj, kar je tudi pomembno.

Več o študiji si lahko preberete na strani .

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.