^
A
A
A

Stresno stanje bodoče matere vpliva na spol otroka

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 04.09.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

20 August 2021, 09:00

Če je ženska med načrtovanjem ali spočetjem otroka doživela hud stres, obstaja večja verjetnost, da bo imela deklico. Ta zaključek so izrazili španski znanstveniki, ki predstavljajo Univerzo v Granadi.

Znanih je veliko dejavnikov, ki neposredno ali posredno vplivajo na potek poroda, porod in kakovost razvoja ploda. Zlasti močan psihološki stres pri ženski lahko povzroči poporodno depresijo, povzroči potrebo po pomožnih porodniških dejanjih med porodom, spremeni začetek dojenja in vpliva na nevropsihični razvoj otroka v prvih šestih mesecih po rojstvu.

V svoji novi študiji so znanstveniki postavili vprašanje: ali obstaja povezava med stresom, ki ni bil prejet med nosečnostjo, ampak pred njim, in spolom nerojenega otroka? Predstavniki Centra za preučevanje uma, možganov in vedenja na Univerzi v Granadi so analizirali lase glede vsebnosti glukokortikoidnega hormona kortizola. Pred devetim tednom je bilo pregledanih več kot sto žensk s potrjeno nosečnostjo. Poleg analiz so bile ženske podvržene psihološkim testiranjem.

Analiza ravni kortizola v biomaterialu, odstranjenem v različnih obdobjih prvega trimesečja nosečnosti, je pokazala vsebnost kortikosteroidnega hormona v zadnjih treh mesecih (lasje v enem mesecu zrastejo za približno 10 mm). Tako bi lahko znanstveniki zajeli obdobje pred in po spočetju otroka. Posledično je bilo ugotovljeno, da je bila koncentracija hormona v laseh žensk, ki so kasneje rodile dekleta, dvakrat višja kot pri ženskah, ki so kasneje rodile dečke.

Kako razložiti to situacijo? Znanstveniki kažejo, da je možno, da stimulacija stresnega mehanizma, ki vključuje aktivnost hipotalamusa, hipofize in nadledvične žleze ter poveča proizvodnjo kortizola, vpliva na raven spolnih hormonov med spočetjem. Znano je dejstvo, da testosteron vpliva na spol nerojenega otroka , katerega raven se poveča v času predporodnega stresa.

Druga različica, ki lahko pojasni situacijo, je naslednja: moške zarodne celice, ki vsebujejo kromosom X, ki določa ženski spol otroka, v težkih razmerah lažje premagajo oviro sluznice materničnega vratu. Če ima bodoča mama hud stres in posledično pride do hormonskih sprememb, potem imajo sperme s kromosomom X boljše možnosti, da pridejo do jajčeca.

Kakor koli že, raziskovalci so potrdili odnos stresa do spola otroka, vendar le, če je do tega stresa prišlo tik pred spočetjem ali med njim. Natančen mehanizem, ki določa ta proces, še ni znan.

Celotne informacije o študiju so na voljo na strani Universidad de Granada

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.