^
A
A
A

Uporaba kemikalij v gospodinjstvu lahko povzroči napake pri porodu

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

26 July 2017, 09:00

Specialisti Osteopathic Medical School Edward Via, skupaj s predstavniki Polytechnic University of Virginia prišel do neprijetnega zaključka.

Ugotovili so, da lahko kvarterne amonijeve spojine, prisotne v različnih količinah v gospodinjskih kemičnih sredstvih, povzročijo razvoj napak pri rojstvu.

Poskusi na glodalcih so bili že izvedeni: na žalost so bili podatki potrjeni.

Takšne snovi delujejo kot konzervansi ali razkuževalni dodatki. Lahko so prisotni v detergentih, šamponih, izdelkih za oblikovanje in celo v očesnih pripravkih. V majhnih količinah snovi veljajo za neškodljive.

Znanstveniki so posebno pozornost namenili takim spojinam, kot so benzalkonijev klorid in didecil dimetil amonijev klorid. Takšne snovi so pogosteje kot druge v sestavi večine sredstev, uporabljenih v vsakdanjem življenju. Ponavadi delujejo kot razkužilo in antistatično sredstvo.

Ugotovljeno je bilo, da je bil učinek navedenih snovi na nosečih glodavcih zelo negativen: v prihodnosti se je pojavilo potomce z anomalijami nevronske cevi. Take kršitve je mogoče primerjati z neustreznim razvojem ali odsotnostjo velikih možganskih hemisfov pri ljudeh.

"Uporaba kvartarnih amonijevih spojin glodalcem je povzročilo strašne deformacij pri novorojenčku potomcev. Še posebej depresiven je, da so te snovi nevarne in enako za ženske in za moške, "- je dejal dr Terry Hrubek anatomija, referent bioloških in medicinskih ved ter patološko biologije.

Raziskovalci so tudi opozorili, da za dokazovanje nevarnih lastnosti amonijevih spojin ni potrebe po uporabi velikih odmerkov teh snovi. Teratogeni učinek se je izkazal tudi, ko so celice z glodalci preprosto očistili s pomočjo navedenih kemikalij.

Vendar pa so znanstveniki v prihodnje pričakovali najbolj negativne podatke. Izkazalo se je, da je bilo tveganje za anomalije prisotno celo v poznejši generaciji glodavcev: tako sta bili ogroženi že dve generaciji.

Prej, isti raziskovalci so ugotovili, da je čistila na osnovi amonijevega privede do zmanjšanja reproduktivne funkcije, zmanjša število semenčic, kot tudi blokiranje ovulacijo pri glodalcih. Mimogrede, vse navedene posledice so najpogostejši fiksni vzroki za neplodnost, značilni za ljudi. Naključje? Težko.

"Pogosto nas tako postavlja vprašanje: ali je mogoče misliti, da bodo rezultati, ki jih dobijo glodalci, primerni za osebo? Odgovorimo nedvoumno: ja. Snovi, ki jih raziskujemo, motijo potek procesov, ki obstajajo v mehanizmu razvoja zarodkov pri vseh sesalcih. Med znanstveniki se glodalci štejejo za prototip človeškega telesa, "pojasnjuje zdravnik.

Te amonijeve spojine so bile v kemični industriji že od petdesetih let prejšnjega stoletja. V tistem času ni bilo nobenega vprašanja za izvajanje toksikoloških študij. Takšne študije zdaj začne Agencija za varstvo okolja.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.