^
A
A
A

Virus imunske pomanjkljivosti je občutljiv na vodikov sulfid

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

12 January 2022, 09:00

Ugotovljena je bila sposobnost vodikovega sulfida, da zavira oksidativni stres in vnetje, ki se pojavi med protiretrovirusnim zdravljenjem, kar omogoča nadzor HIV.

Za blokiranje virusa HIV zdravniki uporabljajo posebno protiretrovirusno zdravljenje, ki je sestavljeno iz hkratnega dajanja večsmernih zdravil, ki zavirajo različne virusne beljakovine, kar zavira razmnoževanje povzročitelja okužbe. Retrovirusi so necelični mikroorganizmi, ki se lahko vključijo v celični genom. Pogosto se pod vplivom terapije HIV preprosto "skrije" v genomu, njegovi geni so deaktivirani, novi proteini in infekcijski delci se ne tvorijo.

Toda znane so situacije, v katerih je ta shema kršena, virus pa se ne želi "skriti". Poleg tega protiretrovirusno terapijo pogosto spremljajo neželeni stranski učinki: celica začne kopičiti toksine v sebi, procesi oksidativnega stresa se povečajo, kar posledično vodi do razvoja hudega vnetja s poškodbami notranjih organov.

Znanstveniki že dolgo delajo na izboljšanju zdravljenja HIV. Pomembno je bilo najti zdravilo, ki bi omogočilo premor v protiretrovirusnem zdravljenju brez strahu pred nadaljevanjem delovanja povzročitelja okužbe. In pred kratkim so takšno orodje predstavili indijski strokovnjaki - izkazalo se je, da je vodikov sulfid, dobro znan strupen plin z značilno aromo po gnilih jajcih zaradi procesov organskega razpadanja. Malo ljudi ve, da je prisotnost vodikovega sulfida v majhnih količinah indicirana v našem telesu - znotraj celic in tkiv, med večino bioloških in kemičnih reakcij. Na primer, vodikov sulfid je potreben za ublažitev oksidativnega stresa in zmanjšanje številčnosti reaktivnih kisikovih vrst.

Strokovnjaki ugotavljajo, da se v času ponovne vzpostavitve aktivnosti virusa imunske pomanjkljivosti aktivnost encima, odgovornega za indikatorje vodikovega sulfida v celicah, močno zmanjša. Z umetno inhibicijo te encimske aktivnosti se poruši oksidativno ravnovesje, spremeni se delo genov in aktivira se HIV. Možen je tudi obratni proces: s povečanjem vsebnosti vodikovega sulfida v celici se virusna aktivnost zavira, njegova reprodukcija je zavirana. Natančen mehanizem delovanja vodikovega sulfida je naslednji: v ozadju njegovega videza se znotraj celice odpre impulzna pot, ki ščiti strukturo pred oksidativnim stresom. Hkrati se aktivnost pro-vnetnega proteina zapre, beljakovinska snov pa je pritrjena na DNK v bližini genov virusa, kar podpira njihov "spanje". Tako ima vodikov sulfid večplasten učinek, saj zadržuje virus imunske pomanjkljivosti. V tej fazi strokovnjaki razvijajo zdravila, ki lahko dopolnijo ali celo nadomestijo protiretrovirusno zdravljenje, kar bo bistveno izboljšalo prognozo za bolnike s HIV.

Vse podrobnosti so na voljo v viru - reviji eLife

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.