^
A
A
A

Zakaj se na otroških zobeh pojavijo kredaste lise?

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

28 January 2022, 09:00

Ko krvni albumin vstopi v premalo zrelo zobno sklenino, se lahko prekinejo njeni procesi strjevanja, kar izzove reakcijo demineralizacije molarnih sekalcev. Ljudje temu pravijo "kredasti zobje". Do tega sklepa so prišli znanstveniki, zaposleni na avstralski univerzi v Melbournu in čilski univerzi Talca. Strokovnjaki so nedavno objavili rezultate svoje študije na straneh Frontiers in Physiology.

Hipo- in demineralizacija zob je pogosta motnja, ki se pogosto diagnosticira v otroškem zobozdravstvu. Težavo najdemo pri približno 20 % otrok. V večini primerov se majhni bolniki pritožujejo zaradi bolečin v zobeh, starši pa opazijo pojav sivkasto belih madežev na površini zoba in zgodnji razvoj kariesa .

Zakaj pride do uničenja struktur, ki tvorijo emajlirano prevleko? Kako se spremeni delovanje ameloblastov - celic, ki izločajo proteina emajlin in amelogenin, ki se mineralizirata in nastane sklenina - najtrša snov v človeškem telesu? Ta vprašanja že več desetletij mučijo znanstveni svet, vendar patogeneza še ni povsem razjasnjena.

Zdi se, da so se znanstveniki v svojem novem projektnem delu približali razjasnitvi situacije pojava demineralizacije in kredastih madežev na površini zoba.

Raziskovalci so odkrito patogenetsko shemo poimenovali "mineralizirajoča blokada". Proces je posledica lokalnega vpliva krvnega albumina na ne povsem zrelo sklenino. Beljakovine sirotke tvorijo vez s kristali mineralne sklenine, ki premostijo vez med kalcijevimi in fosforjevimi ioni ter rastnimi točkami.

Amelogenin, beljakovina, ki sodeluje pri tvorbi skleninske prevleke, mora imeti celotno dolžino, ki vsebuje C-terminalni telepeptid. V zobozdravstvu se amelogenin uporablja kot zdravilo za zdravljenje parodontitisa, vnetne patologije koreninske membrane zoba. Obstaja tudi albumin, ki je odporen na glavno proteazo, kalikrein-4, ki je prav tako vključen v procese strjevanja sklenine. Pod vplivom kalikreina-4 se amelogenin uniči, albumin pa se tako rekoč oprime kristalov prevleke in se ohrani, kar moti procese strjevanja. Posledično nastanejo vizualne jasne kredaste motnosti lokalne narave. Sprožilni mehanizem pri razvoju te motnje molarnih sekalcev so očitno otroške bolezni - zlasti tiste, ki jih spremlja vročina.

Odkrite informacije nam omogočajo, da nadaljnja raziskovanja usmerimo po že pojasnjenem poteku. Znanstveniki imajo vsaj pozitivne obete, da bi začeli razvijati ukrepe za preprečevanje in določanje režima zdravljenja kredastih zob.

Za več informacij si oglejte  stran Frontiersin.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.