^
A
A
A

Znanstveniki so povedali o nevarnostih plastike za zdravje

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 30.05.2018
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

11 August 2017, 09:00

Specialisti iz Avstralije so ugotovili, da je razmerje med sestavo plastike in razvojem nekaterih kroničnih patologij.

Ni nobene osebe, ki v svojem življenju ne bi naletela na plastiko - ker nas obdaja skoraj povsod. Okna, pohištvo, plastični pripomočki, plastične igrače in predmeti za gospodinjstvo - z vsem tem se ukvarjamo vsak dan.

Dejstvo, da plastika sprošča kemikalije, je znano že dolgo časa. Vendar pa nihče dolgo ni mogel dokazati, kako sproščanje teh kemikalij vpliva na naše zdravje. Danes znanstveniki pravijo, da je za zmanjšanje stopnje nevarnosti za zdravje bolje zamenjati plastične izdelke z lesenimi, kovinskimi ali keramičnimi izdelki.

Zdravstveni strokovnjaki v zadnjih letih razpravljajo o morebitni nevarnosti ftalatov - v večini držav sveta te snovi že zamenjajo druge, manj škodljive sestavine. Vendar se skupno povpraševanje po izdelkih z vsebnostjo ftalatov v svetu praktično ne zmanjša.

Kaj so tako nevarni ftalati? Znanstveniki so poskušali odgovoriti na to vprašanje.

Predstavniki Univerze v Adelaideu in Južnoafriškega inštituta za medicino in raziskave so podrobno preučili učinek ftalatov na zdravje 1500 odraslih moških prostovoljcev.

Povprečna starost udeležencev v poskusu je bila 35 let - v tej starosti je oseba sposobna kopičiti največ škodljivih kemičnih spojin. V prejšnjih eksperimentih je bilo ugotovljeno, da vnos polizdelkov in izdelkov v embalažah ter sladka soda vodi do kopičenja ftalatov v telesu.

"Primerjali smo raven ftalatov v krvi s kazalniki celotne incidence udeležencev. Ugotovljeno je bilo, da te kemične komponente povečujejo tveganje za nastanek miokardialne ishemije, hipertenzije in diabetesa tipa 2, "je dejal vodja študije dr. Zumin Shi.

Ugotovili smo, da so rezultati študije zanesljivi, saj so upoštevali posebne značilnosti načina življenja udeležencev in nekatere družbene dejavnike.

Tudi pri ljudeh, ki so imeli prekomerno telesno težo - in jih je bilo 82% - so bili glavni faktorji tveganja enaki ftalati.

"Prej smo že izvedli raziskave o vplivu ftalatov na zdravje otrok in starejših. Zdaj smo analizirali razmerje med sestavo plastike in zdravstvenim statusom močnih 35-letnih moških, "je dejal profesor Shi.

Zdaj znanstveniki poskušajo razumeti, kako lahko kemične komponente vodijo k razvoju več patologij hkrati. Predvideva, da plastika vpliva na delovanje endokrinih žlez. Vendar je treba opozoriti, da so bili v ozadju povišane ravni ftalatov označeni kronični vnetni reakciji pri pregledanih osebah.

Pred skoraj 15 leti so znanstveniki dokazali, da mono-komponente ftalatov aktivirajo proizvodnjo interlevkinov, ki podpirajo vnetni proces. Če ftalati dejansko vodijo v vnetne spremembe v posodah, so povezani vsi povezavi verige.

Morda je že čas, da bo človeštvo resno razmišljati o tem, kaj ga obdaja in kaj mora jesti.

trusted-source[1]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.