^
A
A
A

Erektilna disfunkcija pri moških in pomanjkanje spolne vznemirljivosti pri ženskah

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Erektilna disfunkcija pri moških in pomanjkanje spolne ekscitabilnosti pri ženskah je posledica faze vzbujanja v ciklu spolnih reakcij. Moški, ki trpijo zaradi te motnje, imajo težave pri doseganju in ohranjanju erekcije (impotenca) ali pa erekcija v njih ni dovolj izražena. Pri ženskah s takšno motnjo se lahko zmanjša sposobnost izločanja vaginalnega maziva.

Nekateri ljudje s takšnimi kršitvami imajo dolgo zgodovino (zgodovino) kršitev erektilne ali spolne vznemirljivosti, v drugih pa se te nepravilnosti pojavijo nenadoma, po dolgem obdobju normalnega spolnega življenja. Torej, 50-letni moški med 25 leti poroke redko imel težave pri doseganju erekcije. Leto po smrti svoje žene je sklenil novo razmerje, pri prvem poskusu spanja z izbranim pa ni imel erekcije. V drugem primeru 27-letna ženska ni imela spolnega vzburjenja, čeprav je želela seks. V preteklosti je med svojim prejšnjim odnosom vedno med fizičnim navdušenjem igrala fizično navdušenje. Nadaljnja poizvedovanja so pokazala, da ji njena partnerica ni spodbudila tako, kot je bila navajena.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Vzroki za erektilno disfunkcijo pri moških

Če se težave s erekcijo ali vznemirjenjem najprej pojavijo nenadoma in po dolgem, zadovoljivem spolnem življenju, morate poiskati zdravniško razlago. Kot smo že omenili, različna zdravila in bolezni povzročajo razkorak v ciklu spolnih odnosov.

Če človek razvije erektilno disfunkcijo, bi moral najverjetneje iti k urologu ugotoviti, ali so vzroki teh motenj ekološki ali psihološki. Pogosto imajo težave tako ekološke kot psihološke korenine, kot pri človeku, ki ni imel dovolj erekcije. Problem se je začel leto po diagnosticiranju diabetesa (zelo pogost vzrok impotence) in njegovega imenovanja zdravljenja z insulinom. Pritožbe njegove žene o pomanjkanju erekcije so mu povzročile strah, da sploh ne bi mogel imeti erekcije.

Študije organskih motenj vključujejo ravni pretoka krvi in spremljanje stanja arterij in ven v penisu, ki prav tako določajo verjetnost nevrološke škode. Pri večini moških se v takšnih primerih določi raven nočne erekcije. V dveh ali treh noči bolniki spijo v posebej opremljenem laboratoriju. Naprave določajo stanje organizma v različnih fazah spanca, zlasti med fazo REM. Poleg tega je bil ponujen tudi zelo praktičen test za uporabo doma: če erekcije ne pride med fazo hitrega spanja, lahko domnevamo, da je vzrok za disfunkcijo organski vzrok. Na žalost razvijanje metod za vzpostavitev organskih dejavnikov za spolne motnje pri ženskah zaostaja za tistimi pri moških, čeprav somatski pregled in hormonski testi pomagajo razjasniti njihove organske vzroke.

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17]

Zdravljenje erektilne disfunkcije pri moških

Pri motnjah erekcije ali spolne ekscitabilnosti je prikazana vedenjska psihoterapija, ki spodbuja zmanjšanje strahu. Praviloma se priporočajo senzibilizacijske vaje. V tem primeru je spol sam odložen in v zameno je najprej priporočen taktični stik in čustvena stimulacija. Istočasno se morata moški in ženska spodbujati in podpirati med zdravljenjem svojega partnerja, še posebej, če so spolne težave povezane s težavami v odnosih.

Težave erekcije pri mnogih moških so posledica strahu pred napakami. Pojavljajo se zaradi povečanega samokontrola ("vloge opazovalca") ali zaradi prevelike skrbi glede stopnje erekcije. Moški s težavami z močjo so posebno občutljivi na kritične pripombe svojega partnerja glede pomanjkanja njihove erekcije; doživljajo občutek manjvrednosti in krivde. Terapija v takih primerih se osredotoča na poznavanje partnerjev z drugimi oblikami spolnih odnosov, z izjemo neposrednega genitalnega koitusa.

Za moške z organsko povzročeno erektilno disfunkcijo se implantacija proteze penisa lahko uporabi kot sredstvo za uresničitev penetracijske sposobnosti. Vsaka taka operacija mora temeljiti na strokovnih mnenjih psihologov, psihiatrov, seksologov in urolologov. V nekaterih primerih, ko užitek v seksu ovirajo duševni problemi, sta prikazana tako dolgoročna psihoterapija kot vedenjska spolna terapija.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.