^
A
A
A

Strah pred seksom

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 19.11.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Strah pred spolom (genofobija ali koitofobija) je povsem nepovezano stanje in posledično je bolno za človeka, čeprav je razumljivo z vidika psihologije in medicine. V zadnjem času postaja fobija vse bolj razširjena in pri bolnikih, ki se s premagovanjem občutka skrivnosti kljub temu obrnejo na strokovnjake za pomoč, ni jasne spolne porazdelitve.

trusted-source[1], [2], [3]

Vzroki strahu pred seksom

Strah seksa ali genofobije je značilen tako za ženske kot za moške. In kljub dejstvu, da so njeni glavni vzroki psihološki dejavniki, se strah žensk in moških pred intimnostjo (in včasih tudi fobija celo govorjenja o seksu) radikalno razlikuje.

trusted-source[4], [5], [6], [7], [8]

Strah seksa pri ženskah

Glavni vzrok strahu pred seksom v čudoviti polovici človeštva je postal tradicionalni obred, izročen iz generacije v generacijo in zaraščen z veliko število nerazumnih mita. Vsako dekle, ki je dopolnilo starost pubertete, pričakuje hudo bolečino med prvim spolnim dejanjem. Kot posledica tega, ker se ni sprostila, prvi seks resnično prinaša izjemno boleč občutek. Po tem se ženska osredotoči na nelagodje in se po naslednjem srečanju odloči ustaviti kakršnekoli intimne odnose in celo govoriti o seksu.

Obstaja še več razlogov, zakaj se pri ženskah razvija genofobija:

 • Groba prvi spolni odnos ali spol z nezadostno izkušenim partnerjem.
 • Izkušeni v otroštvu spolne ali fizične zlorabe, nadlegovanje.
 • Hanseksualne metode izobraževanja, kadar spol opisujejo starši, kot nekaj umazanega in sramotnega; predlog, da mora biti spolni partner prvi in edini človek.
 • Strah pred posledicami spolov: spolno prenosljive bolezni ali neželena nosečnost.
 • Neprijemnost in sovražnost do lastnega telesa.
 • Pogosto je strah pred seksom povezan s travmami v otroštvu, na primer z umikom očeta iz družine. V tem primeru, že v odrasli dobi, ženska ne more zgraditi pravega modela odnosov z moškimi ali se preprosto boji izdaje.
 • Težave z ženskimi spolnimi organi, ki povzročajo bolečine pri vsakem spolnem odnosu.

trusted-source[9], [10], [11], [12]

Strah pred seksom pri moških

Za razliko od žensk, ki se bojijo seksa zaradi težav s telesnim zdravjem, genofobija pri moških vedno nastane izključno iz psiholoških razlogov:

 • Neuradno izobraževanje matere, katere posledica je strah, da se popolnoma absorbira.
 • Strah pred neuspehom v spolnosti, ki bo vodil do posmeha in ponižanja dostojanstva.
 • Nizka samospoštovanje ("Ta punca je preveč dobra / lepa / pametna zame", "ne morem jo zadovoljiti").
 • Napake v spolnosti, ki so se pojavile v preteklosti.
 • Zavrnitev določene ženske ali strah pred odprtjem in iskreno do predstavnikov nasprotnega spola kot celote.
 • Strah pred krvjo - človek se boji spola med menstrualnim ciklusom.

Vendar pa obstaja tudi skupen vzrok za nasprotni spol strahu pred spolnim odnosom - spolni odnos z devico. Za deklico je vedno strah pred močno bolečino, ki spominja na nasilje, in za mladega človeka - strah pred nepredvidljivim odzivom partnerja na svoja dejanja.

Pogosto povzroča strah pred spola so povezani fobije: strah osebnega stika (haphephobia), strah spolnega nadlegovanja (agraphobia), strah nasprotnega spola (Heterophobia), itd

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20]

Pojav strahu pred seksom

Zanimivo dejstvo je, da se strah pred seksom kaže na različne načine in ni vedno opazen s prostim očesom:

 • Popolna zavrnitev intimnih odnosov in njihova omemba v pogovoru (to vedenje se imenuje erotofobija).
 • Naključni spol je tudi manifestacija strahu pred seksom in se imenuje intimofobija. V tem primeru se oseba, ki je poškodovana v otroštvu ali mladostništvu, boji, da se bo odkrila s spolnim partnerjem in z njim zgradila dolgoročno zaupanje. Kljub temu ima nenadzorovano hrepenenje po spolnosti.

Kako premagati strah pred seksom?

Da bi trajno premagali strah pred seksom, je treba jasno opredeliti temeljne vzroke genofobije.

Strah prvega spola

Ne glede na to, kako trivialna so bila navodila psihologov in sorodnikov, da bi se izognili razvoju genofobije, je potrebno upoštevati izkušnje generacij:

 • V intimno razmerje vstopite šele, ko sta oba partnerja mentalno pripravljena za prvi spol.
 • Ne zanemarjajte vznemirljive vzdušje in vznemirjenja, vendar ne zlorabljajte alkoholnih pijač neposredno pred spolnim odnosom.
 • Za preprečevanje motečih misli o neželeni nosečnosti in spolno prenosljivih boleznih uporabljajte kontracepcijske sredstva. 
 1. Če se nenadoma pojavijo strah pred seksom v enem od partnerjev, lahko poskusite sami rešiti problem. Zaupni pogovori in pojasnitev vzroka genofobije so obvezni; Poleg tega je treba strah zaznati kot skupen problem, ne pa problem enega od partnerjev.
 2. Da bi se znebili strahu pred seksom, strokovnjaki priporočajo pitje majhne količine alkohola ali blagega sedativa pred spolnim odnosom (valerijske tablete, materinstvo, meta ali meliso - samo za ženske).
 3. V primeru, ko je strah pred spolom povezan s hudo psihološko travmo (nasilje, kompleksi, spremljajoče fobije), je treba poiskati pomoč od strokovnjakov - psihiatra, psihoterapevta, psihologa. Ne smemo pozabiti, da je praktično nemogoče premagati bolezen brez kvalificirane pomoči.
 4. Posebno pozornost je treba nameniti njihovemu zdravju, ženskam, katerih strah pred seksom je povezan z bolečino med spolnim odnosom. Nujno je treba opraviti pregled pri ginekologu in ugotoviti pravi vzrok za nelagodje. 

Strah seksa - pojav je tako nenaravno, da ni potrebno, da se police kampanjo k specialistu, saj čudno na prvi pogled, fobija ne le pokvari precej sestavni intimni del svojega življenja, ampak tudi razvoj v nepopravljivimi posledicami za duševno zdravje.

trusted-source[21]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.