^
A
A
A

Spolne motnje pri ženskah

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Mnoge ženske začenjajo ali se strinjajo, da imajo spolne odnose, ker želijo čustveno bližino ali želijo izboljšati svoje zdravje, potrditi svojo privlačnost ali zadovoljiti svojega partnerja.

V uveljavljenih odnosih ženska pogosto nima spolne želje, vendar takoj, ko spolna želja povzroči navdušenje in občutek užitka (subjektivno aktiviranje), se pojavlja tudi spolna napetost (fizična spolna aktivacija).

Želja po spolnem zadovoljstvu, celo v odsotnosti enega ali več orgazmov med seksualno intimnostjo, je fizično in čustveno koristna za začetno začetek ženske. Ženski spolni cikel neposredno vpliva na kakovost njegovega odnosa s partnerjem. Spolna želja se zmanjšuje s starostjo, vendar se poveča s pojavom novega partnerja v kateri koli starosti.

Fiziologija ženske spolne reakcije ni bila v celoti raziskana, vendar je povezana s hormonskim vplivom in jo uravnava CNS, pa tudi subjektivno in fizično aktiviranje ter orgazem. Estrogeni in androgeni vplivajo tudi na spolno aktivacijo. Proizvodnja androgenov v postmenopavznem obdobju ostaja relativno konstantna, vendar se pri ženskah po 40 letih prične zmanjševati produktivnost nadledvične žleze in androgenov; ali je to zmanjšanje proizvodnje hormonov pri zmanjševanju spolne želje, obresti ali spolne aktivacije nejasno. Androgeni verjetno vplivajo tako na androgene receptorje kot estrogenske receptorje (po intracelularni pretvorbi testosterona v estradiol).

Vzburjenost spodbuja aktiviranje možganskih regij, ki so odgovorne za spoznavanje, čustva, motivacijo in nastanek spolnih napetosti. Proces vključuje nevrotransmiterje, ki delujejo na specifične receptorje; dopamin, noradrenalin in serotonin so v tem procesu zelo pomembni, kljub dejstvu, da so serotonin, prolaktin in y-aminobutyricna kislina ponavadi spolni zaviralci.

Genitalno vznemirjenje je refleksna avtonomna reakcija, ki se pojavlja v prvih sekundah po erotični stimulaciji in povzroča spolno napetost in oslabitev maziva. Gladke mišične celice okoli plovila vulve, klitorisa in vaginalnih širijo arteriol, povečuje krvni zastoj in vagine pojavi vrinjeno izcejanja tekočine iz epitelija nožnice (proizvaja mast). Ženske ne vedo vedno o stagnaciji v spolnih organih in to se lahko zgodi brez subjektivne aktivacije. Ker ženske starajo, se bazalni genitalni pretok krvi zmanjša in napetost kot odziv na erotične dražljaje (na primer erotični video) morda ni.

Orgazem je vrhunec vznemirjenja, za katero so značilne kontrakcije medeničnih mišic vsakih 0,8 s in počasno zmanjšanje spolnega vzburjenja. Pri postopku v smislu thoracolumbar simpatičnega iztočnem traktu lahko sodeluje, vendar orgazma možna tudi po popolni razrezom hrbtenjače (na primer z uporabo vibratorja na materničnem vratu stimulacijo). Ko je orgazem sproščen prolaktin, antidiuretični hormon in oksiotokin, povzročajo občutek zadovoljstva, sprostitve ali utrujenosti, ki sledijo po spolnem odnosu. Vendar pa mnoge ženske doživljajo občutek zadovoljstva in sprostitve, ne da bi doživljali orgazem.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Vzroki spolnih motenj pri ženskah

Tradicionalna delitev psiholoških in fizičnih vzrokov je umetna; psihološke stiske lahko vzrok fizioloških sprememb, in fizične spremembe lahko povzroči stres. Obstaja več vzrokov za kršitve, ki vodijo do disfunkcije, vzrokov za katere ni znano. Zgodovinski in psihološki razlogi so vzroki, ki kršijo psihoseksualni razvoj žensk. Na primer, v primeru negativne izkušnje spolnega odnosa v preteklosti ali drugih dogodkih, ki lahko privede do zmanjšanja self-esteem, sramu ali krivde. Čustveno, fizično ali spolno zlorabo v otroštvu ali adolescenci lahko poučujejo otroke, da skrivajo svoja čustva in jih (koristen obrambni mehanizem) upravljanje, vendar pa takšno inhibicijo v izražanju svojih čustev lahko vodi do težav pri izražanju spolne občutke v kasnejšem obdobju. Travmatični dogodki - zgodnja izguba enega od staršev ali ljubil eno drugago - lahko blokira intimnosti s spolnim partnerjem zaradi strahu take izgube. Ženske z motnjami spolne želje (obresti), so nagnjeni k zaskrbljenosti, nizko samopodobo, so značilna razpoloženja nestabilnost tudi v odsotnosti kliničnih motenj. Pri ženskah z motnjami orgazem imajo pogosto vedenjske težave, ko nonsexual okoliščine. Podskupina žensk z Dispareunija in vestibulitisa (gl. Spodaj), ima visoko stopnjo tesnobe in strahu pred negativnim vrednotenjem drugih ljudi.

Kontekstualni psihološki vzroki so značilni za sedanje razmere žensk. Med njimi so negativna čustva ali zmanjša privlačnost spolnih partnerjev (na primer zaradi sprememb v vedenju partnerja, ki je posledica povečane pozornosti s strani žensk), nespolnih virov skrbi ali anksioznosti (npr, zaradi težav v družini, na delovnem mestu, s finančnimi težavami , kulturne omejitve), nemirnost, povezana s tajnim informacije o neželeno nosečnostjo, spolno prenosljive bolezni skozi pomanjkanja orgazma, erektilno disfunkcijo v partnerja. Medicinski vzroki, ki pripeljejo do motenj, povezanih s pogoji, ki povzročajo utrujenost ali šibkost, hiperprolaktinemija, hipotiroidizem, atrofični vaginitis, dvostransko ovariektomiji pri mladih ženskah in psihiatričnih motenj (npr, anksioznost, depresija). Ima vrednost sprejem drog, kot so selektivni zaviralci serotonina, blokatorjev beta in hormonov. Ustne estrogeni in oralna kontracepcijska sredstva povečujejo stopnjo in steroidne-vezavni globulin (SHBG) in zmanjšujejo količino prostih androgenov voljo za vezavo na tkiva receptorje. Antiandrogeni (npr spironolaktona in GnRH agonistov) lahko zmanjšajo spolno željo in spolnega vzburjenja.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Klasifikacija spolnih motenj pri ženskah

Obstajajo naslednje glavne kategorije spolnih motenj pri ženskah: kršitev spolne želje / interesa, motenj spolnega vzburjenja, kršitve orgazma. Kršitve se diagnosticirajo, če simptomi bolezni povzročajo stres. Veliko žensk ne skrbi za upad ali odsotnost spolne želje, zanimanja, vzburjenja ali orgazma. Skoraj vse ženske s spolno disfunkcijo imajo več kot eno motnjo. Na primer, kronična dispareunia pogosto vodi do kršitev spolne želje / interesa in vzburjenja; zmanjšanje genitalne vzburjenosti naredi seks manj prijetno in celo boleče, zmanjšuje verjetnost razvijanja orgazma in zmanjšanje libida. Vendar se lahko dispareunija zaradi zmanjšane proizvodnje maziva v vagini pojavijo kot izolirani simptom pri ženskah z visoko stopnjo spolne želje / interesa in subjektivne aktivacije.

Spolne motnje pri ženskah so lahko prirojene in pridobljene; opredeljena za določeno situacijo in splošno; zmerno ali hudo, glede na stopnjo trpljenja in stiske pri bolniku. Te kršitve bodo verjetno določene pri ženskah s heteroseksualnimi in homoseksualnimi razmerji. Manj je poznavanje homoseksualnih odnosov, toda za nekatere ženske so te motnje lahko manifestacija prehoda na drugo spolno usmerjenost.

Kršitev spolne želje / interesa - pomanjkanje ali zmanjšanje spolnega interesa, želja, zmanjšanje spolnih misli, fantazij in pomanjkanje občutljive želje. Motivacija za začetno spolno vzburjenje je nezadostna ali odsotna. Kršitev spolne želje je povezana s starostjo ženske, okoliščinami življenja in trajanjem razmerja.

Motnje spolne motnje se lahko razvrstijo med subjektivne, kombinirane ali genitalne. Vse opredelitve klinično temeljijo na drugačnem razumevanju ženske o njeni spolni reakciji na stimulacijo. Kršitve spolnega vzburjanja kažejo subjektivno aktivacijo kot odgovor na kakršnokoli spolno vzburjenje (na primer poljubljanje, ples, gledanje erotičnih videoposnetkov, spodbujanje spolnih organov). V odzivu je pomanjkanje odziva ali reakcija zmanjšana, vendar se ženska zaveda normalne spolne vzburjenosti. S kombiniranimi motnjami spolnega vzburjenja je odsotnost ali zmanjšanje subjektivne aktivacije vzbujanja kot odgovor na kakršnokoli vrsto stimulacije in o tem ženske ne govorijo, ker tega ne zavedajo. Pri motnjah genitalnega vzbujanja je subjektivna vzburjenost kot odziv na ekstragenitalno stimulacijo (na primer erotični video) normalna; vendar je odsotnost ali zmanjšanje subjektivnega navdušenja, razumevanja spolne napetosti in spolnih občutij v odgovor na genitalno stimulacijo (vključno s spolnim stikom). Kršitve genitalnega vzburjenja so značilne za ženske v postmenopavzi in se pogosto opisujejo kot spolna monotonija. Laboratorijske študije potrjujejo zmanjšanje genitalne vzburjenosti kot odziv na spolno stimulacijo pri nekaterih ženskah; pri drugih ženskah se spolna občutljivost tkiv, napolnjenih s krvjo, zmanjša.

Za kršitev orgazma je značilno pomanjkanje orgazma, zmanjšanje njegove intenzitete ali pa je orgazem pri odzivanju na vzburjenje opazno pozno kljub visokim nivojem subjektivnega vzbujanja.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24]

Diagnoza spolnih motenj pri ženskah

Določanje diagnoze spolnih motenj in prepoznavanje njihovih vzrokov temelji na zbiranju anamneze bolezni in splošnem pregledu. Idealen je za analizo anamneze obeh partnerjev (ločeno ali skupaj); Najprej so razgovorili z žensko in ugotovili njene težave. Pomanjkljivi trenutki (na primer pretekle negativne spolne izkušnje, negativna spolna slika), ki so bili razkriti ob prvem obisku, se lahko podrobneje določijo pri nadaljnjih obiskih. Splošni pregled je pomemben za določanje vzrokov za dispareunio; Tehnika inšpekcije se lahko nekoliko razlikuje od taktike, ki se ponavadi uporablja v ginekoloških praksah. Razlaga pacientu o tem, kako bo izpit opravljen, ji pomaga, da se sprostite. Pojasnila ji je, da bi morala sedeti v stolu in da se bodo njene spolovilnice pregledovale v ogledalih med pregledom, pomirila pacienta in jo povzročila, da bi občutila nadzor nad situacijo.

Za diagnozo gonoreje in klamidije se opravi preiskava vaginalnih raztrganih madežev, barvanje Gramov, kultura na medijih ali odkrivanje DNA s pomočjo sonde. Glede na podatke raziskave lahko diagnosticirate: vulvitis, vaginitis ali vnetni proces medeničnih organov.

Stopnje spolnih hormonov so redko določene, čeprav je lahko pri razvijanju spolnih motenj pomembno zmanjšanje ravni estrogenov in testosterona. Izjema je merjenje testosterona z uporabo dobro uveljavljenih tehnik za nadzor med testosteronsko terapijo.

Komponente spolne anamneze za ocenjevanje spolnih motenj pri ženskah

Sfera

Posebni elementi

Zgodovina bolezni (zgodovina življenja in zgodovina sedanje bolezni)

Splošno zdravje (vključno s telesnim zdravjem in razpoloženjem), uporaba drog (zdravil), prisotnost nosečnosti v anamnezi, kot se je nosečnost končala; Spolno prenosljive bolezni, kontracepcija, varni spol

Vzajemni odnosi partnerjev

Čustvena intimnost, zaupanje, spoštovanje, privlačnost, družabnost, zvestoba; jeza, sovražnost, nezadovoljstvo; spolna usmerjenost

Trenutni spolni kontekst

Spolna disfunkcija pri partnerku, ki se pojavi v urah pred spolno aktivnostjo, ali je ta spolna dejavnost neustrezna za spolno vzburjenje; nezadovoljivih spolnih odnosov, nesoglasja s partnerjem o metodah spolnih odnosov, omejevanju zaupnosti

Učinkoviti sprožilni mehanizmi spolne želje in vzburjenja

Knjige, video filmi, srečanja, pritiskanje partnerjev med plesom, glasbo; fizična ali nefizična, genitalna ali ne-seksualna stimulacija

Mehanizmi za zaviranje spolnega vzburjenja

Nevropsihiatrično vznemirjenje; negativne pretekle spolne izkušnje; nizka spolna samozavest; strah pred posledicami stika, vključno z izgubo nadzora nad situacijo, neželeno nosečnostjo ali neplodnostjo; napetost; utrujenost; depresija

Orgazem

Prisotnost ali odsotnost; skrb za pomanjkanje orgazma ali ne; razlike v spolni reakciji s partnerjem, pojav orgazma z masturbacijo

Rezultat spolnega stika

Čustveno in fizično zadovoljstvo ali nezadovoljstvo

Lokalizacija dispareunie

Površni (introroitalni) ali globoki (vaginalni)

Trenutki dispareunie

Med delnim ali popolnim, globokim uvajanjem penisa, z trenji, z ejakulacijo ali poznejšim uriniranjem po spolnem odnosu

Slika (samoocenjevanje)

Samozavest, vaše telo, spolni organi, spolna kompetenca in želja

Zgodovina bolezni

Odnosi z oboževalci in brati in sestrami; poškodb; izguba ljubljenega; čustvene, fizične ali spolne zlorabe; kršenje izražanja čustev zaradi psihološke travme v otroštvu; kulturne ali verske omejitve

Pretekle spolne izkušnje

Zaželeni spol, prisiljen, zlorabljiv ali kombiniran; prijetna in pozitivna spolna praksa, samospoznanje

Osebni dejavniki

Sposobnost zaupanja, samokontrola; zatiranje jeze, ki povzroča zmanjšanje spolnih čustev; občutek nadzora, nerazumno napihnjene želje, cilje

trusted-source[25], [26], [27], [28], [29], [30], [31]

Zdravljenje spolnih motenj pri ženskah

Zdravljenje poteka v skladu z vrsto motenj in njihovimi vzroki. S kombinacijo simptomov je predpisana kompleksna terapija. Empatija in razumevanje bolnikovih težav, stališč pacientov in skrbnega pregleda lahko postanejo neodvisni terapevtski učinki. Ker imenovanje selektivnih zaviralcev serotonina lahko privede do razvoja nekaterih oblik spolnih motenj, jih je mogoče nadomestiti z antidepresivi, ki imajo manj škodljivih učinkov na spolno delovanje. Priporočamo naslednja zdravila: bupropion, moklobemid, mirtazapin, venlafaksin. Za empirično uporabo priporočamo zaviralce fosfodiesteraze: sildenafil, tadalafil, vardenafil, vendar učinkovitost teh zdravil ni dokazana.

Spolna želja (zanimanje) in subjektivne splošne motnje spolnega vzburjenja

Če so v razmerju dejavniki, ki omejujejo zaupanje in spoštovanje med partnerji, privlačnosti in kršijo čustveno intimnost, potem je to par priporočamo pregled s strani strokovnjakov. Čustvena intimnost je glavni pogoj za nastop ženskega spolnega odziva, zato je treba razviti s strokovno pomočjo ali brez nje. Pacientom lahko pomagajo informacije o zadostnih in ustreznih spodbudah; Ženske je treba spomniti svoje partnerje o potrebi po čustveno, fizično in ne-spolni spolnih stimulacije. Priporočila za uporabo močnejših spodbud in erotične fantazije lahko pomagajo odpraviti motnje pozornosti; Praktična priporočila za ohranjanje zasebnosti in občutka varnosti lahko pomaga s strahom pred boleznijo ali neželeno nosečnostjo, spolno prenosljive bolezni, in sicer, kaj so zaviralci spolnega vzburjenja. V prisotnosti bolnikov lahko psihološki dejavniki spolne disfunkcije zahtevajo psihoterapijo, čeprav lahko preprosto razumevanje pomena teh dejavnikov zadostuje za ženske, da spremenijo svoj odnos in obnašanje. Hormonske motnje zahtevajo zdravljenje. Uporablja, npr aktivnih estrogenov za zdravljenje atrofičnega vulvovaginitisa in bromokriptina za zdravljenje hiperprolaktinemije. Prednosti in tveganja dodatnega zdravljenja s testosteronom, so v raziskavi. V odsotnosti medsebojnih, kontekstualnih in osebnih dejavnikov globoko nadalje obravnavana (npr uporabi oralnem Methyltestosterone 1,5 mg 1-krat na dan ali testosterona transdermalno 300 mikrogramov na dan) Nekateri zdravniki skupino bolnikov z in seksualnih motenj in endokrine patologije . Raziskava se bolnik z naslednjimi endokrine motnje, ki vodijo do spolnih motenj: postmenopavzalnih ženskah, ki so estrogenski nadomestno zdravljenje; ženske, stare 40-50 let, ki imajo znižanje ravni androgenov v nadledvičnih žlez; ženske spolne disfunkcije, povezane s kirurškim ali medicinsko inducirane menopavze; bolniki z motnjami nadledvične žleze in hipofize. Previdnost nadaljevanja pregleda je zelo pomembna. V Evropi se pogosto uporablja sintetični steroidi tibolon. Ima posebno vpliva na estrogenski receptor, gestagena izkazuje androgenim aktivnost in povečuje vzburjenje in vaginalno izločanje. Pri nizkih odmerkih, nima stimulativni učinek na endometrij, povečanje kostne mase in nima estrogensko vpliva na lipidov in lipoproteinov. Tveganje za razvoj raka na dojki pri čemer tibolon v študiji v ZDA.

Priporočljivo je, da nadomestite zdravilo (npr. Transdermalni estrogen za oralne ali peroralne kontraceptive ali peroralne kontraceptive za barierne metode).

Motnje spolne vzburjenosti

Pri pomanjkanju estrogena so lokalni estrogeni predpisani na začetku zdravljenja (ali če so predpisani sistemski estrogeni, če obstajajo drugi simptomi obdobja perimenopavze). V odsotnosti učinka pri zdravljenju z estrogeni se uporabljajo inhibitorji fosfodiesteraze, vendar to pomaga samo bolnikom z zmanjšano izločanjem vaginalne celice. Druga metoda zdravljenja je imenovanje klitoričnih aplikacij z 2% mazilom testosterona (0,2 ml raztopine na vazelini, pripravljeno v lekarni).

Kršitev orgazma

Priporočajo se samoizbirne tehnike. Uporablja se vibrator, ki je nameščen na območju klitorisa, po potrebi pa se lahko hkrati uporabi kombinacija dražljajev (mentalnega, vizualnega, otipnega, slušnega, pisnega). Psihoterapija lahko pacientom pomaga pri prepoznavanju in obvladovanju situacij v primerih zmanjšanega nadzora nad situacijo, v prisotnosti nizke samospoštovanja, z manjšim zaupanjem v partnerju. Zaviralci fosfodiesteraze se lahko uporabljajo empirično v primerih pridobljenih motenj orgazma s poškodbami snopov avtonomnih živčnih vlaken.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.